تازه های کتاب
تازه های انتشارات کتاب ناب
بایسته های فرهنگ
سازمان های فرهنگی
- برنامه اصلاحات معاونت فرهنگی
- حکمرانی در شکل کلان نیاز دارد، بداند در کجا سفت و کجا منعطف باشد
- انتصاب دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور
- نادره رضایی، معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شد
- فعالیتهای معاونت فرهنگی وزارت ارشاد در جهت اهداف انقلاب اسلامی است
- انتصاب معاون امور رسانهای و تبلیغات وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی
- عبدالحسین کلانتری معاون امور فرهنگیِ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شد
مسائل نظری
حوزه علمیه
دانشگاه
- انتشار کتابهای فقهی درباره مسائل روز
- گزارشی از حضور استاد احمد مبلغی در مجمع جهانی فقه اسلامی
- ادله فقهی الزام حاکمیت به حجاب
- ظرفیتها و چالشهای استفاده از فقه در تقنین
- حجاب امری اجتماعی، با امکان قانونگذاری
- مسئله اجازه همسر، نیازمند بحث فقاهتی است
- کسانی که در اصول تابع دیگران باشند، نباید خود را مجتهد بدانند
- تمدید مهلت ارسال اثر به پنجمین دوره انتخاب کتاب برگزیده دانشگاهی
- بازسازی منابع تاریخی مفقود شیعه
- رتبهبندی علمی دانشگاهها، پژوهشگاهها و مؤسسات آموزش عالی وابسته به حوزه علمیه قم
- انتصاب ریاست نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاهها
- ۱۳ دانشگاه ایرانی در جمع هزار دانشگاه برتر دنیا
- ضرورت پردازش دادههای علمی و کتابخانهای
- دکتر محسن جوادی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شد
علمی آموزشی
علمی پژوهشی
هنر
- وضعیت فلسفه در سده اخیر حوزه علمیه قم
- فقهی که بخواهد نظریهپرداز باشد، در بستر درسهای تخصصی و پژوهشهای آزاد شکل میگیرد
- ضرورت پرداختن به مکتب فقهی و اصولی امام خمینی (ره)
- قطب فرهنگی اسلام «عقل» است
- مدیر حوزه های علمیه خواهران کشور انتخاب شد
- جامعه الزهراء س یادگاری پربرکت از حضرت امام ره
- تغییر و تحول در نظام آموزشی حوزههای علمیه
اخبار و مسائل کتاب
نقد و معرفی کتاب
- برنامه اصلاحات معاونت فرهنگی
- حکمرانی در شکل کلان نیاز دارد، بداند در کجا سفت و کجا منعطف باشد
- فعالیتهای معاونت فرهنگی وزارت ارشاد در جهت اهداف انقلاب اسلامی است
- برگزیدگان همایش بیست و پنجم کتاب سال حوزه
- صدور پروانه فعالیت کتابفروشان
- مصوبات جلسات 645 تا 647 هیات انتخاب و خرید کتاب
- علیرضا مختارپور، رئیس کتابخانه ملی و مهدی رمضانی، سرپرست نهاد کتابخانههای عمومی کشور شد
اقتصاد
اجتماعی
- باید امید آفرینی کنیم
- طرح اصلاح قیمت بنزین می توانست بهتر از این اجرا شود
- خواستار استمرار معافیت مالیاتی اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه هستیم
- در عرصه جنگ اقتصادی، به طور قاطع دشمن را عقب می زنیم
- دولت خسته نیست
- فعالیت 11 هزار و ۹۰۰ رسانه دارای مجوز در کشور
- افرادی که نفوذ پیدا می کنند داغترین شعارهای حاکمیتی را میدهند
- وفاق ملی ضرورت تداوم انقلاب اسلامی
- ادله فقهی الزام حاکمیت به حجاب
- ثبتنام بیمه درمان تکمیلی اصحاب فرهنگ، هنر، رسانه
- مسئله اجازه همسر، نیازمند بحث فقاهتی است
- بیانیه تشکر و قدردانی بیش از چهل نفر از علما وفضلای حوزه علمیه خطاب به اقای دکترجوادی
- بیانیه تشکر و قدردانی بیش از چهل نفر از علما وفضلای حوزه علمیه خطاب به اقای دکترصالحی
- نگاهی به اندیشه آیت الله هاشمی رفسنجانی ره
1392/04/11 00:57
لزوم تحول در حوزه نامهی مهم و منتشرنشده از آیتالله سیدعزالدین زنجانی به آیتالله مقتدایی
الحمدلله با برنامهريزي آن جامعه محترم پذيرش طلبهها با امتحان و شرايطي صورت ميپذيرد و بينظمي و بی انضباطي با اين طرح از بين رفته و اين عمل قابل تقدير و تشكر است. ولي دو مشکل پيش آمده كه بايد به […]
الحمدلله با برنامهريزي آن جامعه محترم پذيرش طلبهها با امتحان و شرايطي صورت ميپذيرد و بينظمي و بی انضباطي با اين طرح از بين رفته و اين عمل قابل تقدير و تشكر است. ولي دو مشکل پيش آمده كه بايد به خطرات آن توجه كرده و در صدد رفع آنها بود
جمعي از مجتهدان، مجمعي به نام «دار الفتوا» تشكيل دهند.
نكوداشت حضرت آيتا... عزّالدين زنجاني هم زمان با اربعين ارتحال آن عالم ربّاني، در مشهد مقدس در روز پنجشنبه 6 تيرماه برگزار گرديد، در اين نكوداشت، فرزند مكرّم ايشان حضرت آيتا.. سيد محمد زنجاني نامهاي از پدر بزرگوارشان خطاب به آیت الله مقتدایی را قرائت فرمودند، كه نشانگر پارهاي از دغدغههاي اساسي و رهنمودهاي مهم آن فقيه حكيم و مبرّز است. متن نامه را ملاحظه ميكنيد:
بسمه تعالي
9/12/1383
17/محرم/1426
آيتالله جناب آقاي مقتدائي دامت معاليه
سلام عليكم
مكتوب 6960/1503/ج جنابعالي واصل شد و توفيقات روزافزون جامعه مدرسين را از خداي متعال مسألت دارم.
با تشكر از اينكه با مشاوره برنامهريزي ميشود، از اين رو پيشنهادهائي به نظرم ميرسد كه به اهمّ آنها بسنده ميكنم و اميدوارم مورد توجه واقع شود.
1. الحمدلله با برنامهريزي آن جامعه محترم پذيرش طلبهها با امتحان و شرايطي صورت ميپذيرد و بينظمي و بی انضباطي با اين طرح از بين رفته و اين عمل قابل تقدير و تشكر است. ولي دو مشکل پيش آمده كه بايد به خطرات آن توجه كرده و در صدد رفع آنها بود.
الف: مدرك معادل دادن. اين مسأله باعث شده كه هجوم به حوزه زياد شود ولي بازده در اين دو دهه اخير بسيار كم شده است؛ چون عدهاي براي برخورداري از مدرك قانوني به حوزه ميآيند و هدف روحاني شدن نيست و پس از بدست آوردن مدرك حوزه را ترك ميكنند و اگر اين روند ادامه پيدا كند شهرها در دهههاي بعدي از مروّجين دين خالي خواهد شد.
البته بايد در حوزه مدارك تحصيلي باشد تا فرق فاضل و غيرفاضل روشن شود و اين ضرورت هم با مدارك حوزوي مثل اجازه بيان احكام و اجازه محدثي و مدرّسي و اجتهاد متجزي و مطلق و يا از اين نوع تصديقها كه صرفاً جنبه علمي داشته باشد، حل ميشود. ثمره به اين نوع مدرك روی آوردن، افرادي خواهد بود كه واقعاً انگيزه نوكر امام زمان (روحي له الفداء) شدن دارند ، جذب حوزه ميشوند و تجربه گذشته نشان داده نوعاً هم عالمان خوبي ميشوند. چون انگيزه درستي دارند و بالطبع با اعمال اين رويّه هجوم به حوزه كاسته ميشود و امكانات مادي و غيرمادي حوزه در سطح بهتري بين واجدين تقسيم ميشود.
ب: تطبيق نظام دانشگاهي بر نظام درسي حوزه، ترمي كردن و تقيّدي هم به حضور در كلاس درسها نباشد چنين نظامي خوب جواب نداده و نوعاً طلبه دورههاي اخير موفق نيستند؛ البته كسي با تحول مثبت مخالف نيست ولي اگر تحوّل اثر مؤثري در حوزه نگذارد و بلكه موجب افت تحصيلي باشد، اين تحول چه فايده دارد؟!
بلي، مشکل معما و لغزگونه كتب تحصيلي هست؛ ولي ميشود اين مشکل را با تجديد طبع و پاورقي مفيد و راهگشا حلّ كرد. ادبيات بسيار كم خوانده ميشود و طلبه اگر ادبيات عرب را عريق نخواند در حل متن روايات ناتوان خواهد شد. در حوزه فقه در مناطق آذربايجان سه كتاب خوانده ميشود: شرايع، شرح لمعه و رياض. اگر چه رياض با مباني قبل از شيخ [انصاری] و متروک است ولي بالاخره حوزه بايد يك فقهي در آن سطح [را] جايگزين كند. اكثر طلبهها تسلطي بر فقه ندارند، در حوزه اصول مشکلی نيست ولي در حوزه فلسفه هم مشکل فقه هست. درس خارجهاي فقه، طلبه را نميتواند قدرت تسلط بر فهم جواهر را بدهد، و طلبهاي كه توان فهم جواهر را نداشته باشد چگونه ميتواند فقيه شود؟ در اين زمينه مطالبي نيز هست كه در صورت نياز تقديم ميشود.
2. چارهانديشي براي مسأله مرجعيّت است، بنابر فرمايش حضرت علي عليه السلام «استدلّ بما كان بما يكون فانّ الامور اشباه فلاتكن ممّن لاتنفعه ...-» حداقل در نيم قرن اخير روال مرجعيّت به اين نحو بوده كه در ايام پيري به مرجعيّت ميرسند و نوعا فاقد قدرت بدني و توان اداره امور كلان را ندارند. دقت كنيد چگونه فردي در سنّ هفتاد سالگي قادر هست روزانه به چهل استفتاء پاسخ دهد، درس بگويد، بيروني را اداره كند و ديد و بازديد انجام دهد؟ من در قبل از انقلاب در محضر مرجعي بودم و شكايت ميكرد دويست استفتاء آمده و جواب آنها مانده و به كسي هم اعتماد در جواب دادن ندارد. كار، كار سنگيني و طبعِ كار، كار گروهي است، هر قدر هم با هوش و از نظر جسماني قوي باشد، بالاخره سنگيني كار ناتوان خواهد كرد. اين از نظر علمي و از نظر اجتماعي و رسيدگي به مشكلات تشيّع تاكنون حركت مؤثري از طريق هيچكدام مرجعي انجام نشده، عليرغم امكانات فراواني كه داشتهاند و بلكه اگر مرجعي اقدامي كرده مرجع ديگري كار ناقص او را دنبال نكرده بلكه مرجع ديگري كار انجام شده را تكرار ميكنند، هم اكنون چقدر كار موازي در حوزه انجام ميشود و نيروها به هدر ميرود؟
مطمئن باشيد بقاء مرجعيّت به وضع فعلي و ادامه آن به معناي بقاء مشكلات روحانيت و جامعه تشيّع است و اين وظيفه بر عهده بزرگان حوزه است. چاره انديشي كنند و هيچ اشكالي ندارد جمعي از مبرزين و مجتهدين حوزه مجمعي بنام دار الفتوي و يا هر نامي كه از آن عنوان مرجعيّت احكام در جامعه تلقي شود تشكيل دهند و به مشكلات گوناگون مردم پاسخ دهند و حتي اين مجمع رساله چاپ كند. فوايد اين بسيار زياد است. فقط به يكي اشاره ميكنم: جامعه شيعه از سردرگمي و تعدد آراء مختلف در يك مسأله رها ميشوند. و البته اين حركت با مخالفتهاي زيادي روبرو خواهد شد ولي مصلحت اينكار بقدري ارزشمند است که اگر سي سال هم طول بكشد تا مسأله جاي خود را باز كند شايسته است كه عمل انجام شود. هم اكنون وضع با زمان رژيم فرق دارد؛ نهضتي بدست روحانيت هدايت شده و به ثمر رسيده، حركت حوزه در شرايط فعلي به معناي تعيين خط مشي شرعي است و خيلي حساب شده بايد برخورد شود و هرگونه سهلانگاري مسئوليت شرعي دارد چون هم اكنون دنيا بويژه دنياي اسلام تمام اعمال و حركات حوزه را بعنوان يك الگوي دين الهي تلقي ميكنند.
3. مسأله مداحي و تبليغ و گسترش آن باعث شده كه طبقه ذاكرين (روضهخوان) که نوعاً هم با سواد بودند و توان بيان احكام و مسائل را داشتند از بين برود و طيف جديدي كه هم اكنون تمام مجالس را قبضه كردهاند (و متأسفانه از طريق صدا و سيما هم بطور گسترده ترويج و پخش ميشود). مسئوليت آن هم باز ميگردد به حوزه؛ عدهاي هستند كه فقط تسلط به شعر دارند ( آن هم نوعاً مستندي ندارد) و از احكام و روايات كلاً بياطلاع هستند و چون ضابطهمند نيست هر حرفي را ميزنند، رها كردن اين گروه موجب خواهد شد وهابيت بنوعي در جامعه رشد كند و دليل بر اين مسأله رشد كمّي كتب نوحه و مداحي كه هيچگونه نظارتي بر انتشار آنها نيست، ميباشد و اصولاً چرا حوزه در نشر كتب مذهبي نظارتي ندارد و چرا حوزه مقتل صحيح را انتشار نميدهد تا جايگزين كتب فعلي بشود.
و الحمد الله اولا و آخرا
محمد عزالدين الحسيني
منبع: دین انلاین
مطالب مشابه
- احمدی نژاد ضمن ابلاغ وتصریح به تایید قانون بودجه91 توسط شورای نگهبان،بخش هایی از آن را مخالف قانون اساسی دانست
- آيت الله مقتدايي: حادثه 22 بهمن قم با برنامهريزي قبلی انجام شد
- ارتحال آيتالله سید عزالدین حسینی زنجانی در مشهد
- پيام تبريك آيتالله راستي كاشاني به رئيسجمهور منتخب
- حجتالاسلام شهيدي رییس بنیاد شهید،با حكم رهبري جایگزین حجت الاسلام رحیمیان و نماينده ولي فقيه در این بنياد شد