تازه های کتاب
تازه های انتشارات کتاب ناب
بایسته های فرهنگ
سازمان های فرهنگی
- چابک سازی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
- تمدید مهلت ارسال آثار به چهلودومین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران
- انتصاباتی ارزشمند در وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی
- نگاهی به برنامه های وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی در دولت چهاردهم
- مصوبات جلسه 660و661 هیات انتخاب و خرید کتاب
- خرید کتاب، پس از حدود2سال تعطیلی خرید! سیدمحمدکاظم شمس
- کارنامه معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ در دولت سیزدهم
مسائل نظری
حوزه علمیه
دانشگاه
- انتشار کتابهای فقهی درباره مسائل روز
- گزارشی از حضور استاد احمد مبلغی در مجمع جهانی فقه اسلامی
- ادله فقهی الزام حاکمیت به حجاب
- ظرفیتها و چالشهای استفاده از فقه در تقنین
- حجاب امری اجتماعی، با امکان قانونگذاری
- مسئله اجازه همسر، نیازمند بحث فقاهتی است
- کسانی که در اصول تابع دیگران باشند، نباید خود را مجتهد بدانند
- تمدید مهلت ارسال اثر به پنجمین دوره انتخاب کتاب برگزیده دانشگاهی
- بازسازی منابع تاریخی مفقود شیعه
- رتبهبندی علمی دانشگاهها، پژوهشگاهها و مؤسسات آموزش عالی وابسته به حوزه علمیه قم
- انتصاب ریاست نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاهها
- ۱۳ دانشگاه ایرانی در جمع هزار دانشگاه برتر دنیا
- ضرورت پردازش دادههای علمی و کتابخانهای
- دکتر محسن جوادی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شد
علمی آموزشی
علمی پژوهشی
هنر
- وضعیت فلسفه در سده اخیر حوزه علمیه قم
- فقهی که بخواهد نظریهپرداز باشد، در بستر درسهای تخصصی و پژوهشهای آزاد شکل میگیرد
- ضرورت پرداختن به مکتب فقهی و اصولی امام خمینی (ره)
- قطب فرهنگی اسلام «عقل» است
- مدیر حوزه های علمیه خواهران کشور انتخاب شد
- جامعه الزهراء س یادگاری پربرکت از حضرت امام ره
- تغییر و تحول در نظام آموزشی حوزههای علمیه
اخبار و مسائل کتاب
نقد و معرفی کتاب
- برگزیدگان همایش بیست و پنجم کتاب سال حوزه
- صدور پروانه فعالیت کتابفروشان
- مصوبات جلسات 645 تا 647 هیات انتخاب و خرید کتاب
- علیرضا مختارپور، رئیس کتابخانه ملی و مهدی رمضانی، سرپرست نهاد کتابخانههای عمومی کشور شد
- بررسی برگزاری نمایشگاه حضوری 1401
- مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران و اعضای هیئت علمی چهاردهمین دوره جایزه جایزه ادبی جلال آلاحمد منصوب شدند
- انتصاب مدیر کل تازه دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی
اقتصاد
اجتماعی
- باید امید آفرینی کنیم
- طرح اصلاح قیمت بنزین می توانست بهتر از این اجرا شود
- خواستار استمرار معافیت مالیاتی اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه هستیم
- در عرصه جنگ اقتصادی، به طور قاطع دشمن را عقب می زنیم
- دولت خسته نیست
- فعالیت 11 هزار و ۹۰۰ رسانه دارای مجوز در کشور
- افرادی که نفوذ پیدا می کنند داغترین شعارهای حاکمیتی را میدهند
- وفاق ملی ضرورت تداوم انقلاب اسلامی
- ادله فقهی الزام حاکمیت به حجاب
- ثبتنام بیمه درمان تکمیلی اصحاب فرهنگ، هنر، رسانه
- مسئله اجازه همسر، نیازمند بحث فقاهتی است
- بیانیه تشکر و قدردانی بیش از چهل نفر از علما وفضلای حوزه علمیه خطاب به اقای دکترجوادی
- بیانیه تشکر و قدردانی بیش از چهل نفر از علما وفضلای حوزه علمیه خطاب به اقای دکترصالحی
- نگاهی به اندیشه آیت الله هاشمی رفسنجانی ره
1390/11/24 08:35
تفسیرهای متفاوت از تصویرهای حضور/سیدعباسصالحی
چکیده: سالیانی است که این پرسش مطرح است که چرا مردم ایران، در گفتوگوهای خصوصی، جلسات خانوادگی، در تاکسی، در اداره و ... منتقد و گلایهمند جدی دولت و نظام سیاسی است اما در روزهایی مثل روز قدس و 22 […]
چکیده:
سالیانی است که این پرسش مطرح است که چرا مردم ایران، در گفتوگوهای خصوصی، جلسات خانوادگی، در تاکسی، در اداره و ... منتقد و گلایهمند جدی دولت و نظام سیاسی است اما در روزهایی مثل روز قدس و 22 بهمن و ... در راهپیمایی شرکت میکند و حضور چشمگیری دارد.
در پاسخ به این پرسش، چند نکته از سوی اپوزیسیون نظام مطرح میشود:
1- برخی میگویند که علت این حضورها «اجبار» است. مردم را مجبور میکنند که در این راهپیمایی شرکت کنند.
این پاسخ، از همان تحلیلهاست که سه دهه متوالی است مطرح میکنند؛ اما برای هزاران هزار نفر که در این راهپیماییها شرکت میکنند و در آن اجباری را نمیبینند؛ پاسخی سخیف و نامقبول است. بلکه گاه برخی از کج سلیقگیهای اداری دیده شده میشود (و کم و بیش کم رنگتر شده است) اما نمیتوان سایه اجبار را بر فضای راهپیماییها دید و آن را عامل دانست.
2- برخی دیگر میگویند که تبلیغات رسانهای نظام و دولت چونان شرایطی را پدید میآورد که عدهای جو زده می شوند و در تصمیم هیجانی وارد تظاهرات و راهپیماییها از نوع روز قدس و 22 بهمن میگردند.
این پاسخ قانع کننده نمینماید زیرا اولا تبلیغات رسانهای (با هر میزان از قدرت و شتاب) بایستی زمینهها و اقتضائات روانی داشته باشد تا اثر بگذارد و ثانیاً چرا رژیمهایی با تبلیغات قویتر و رسانههای مجهزتر از چونان قدرتی در بسیج عمومی برخودار نیستند؟ چرا به عنوان نمونه دولت موجود روسیه، پس از انتخابات، از بسیج حداکثر بیش از 50 هزار نفری در مسکو عاجز است و حتی آن رقم را، رقم مهمی در بسیج هواخواهان خود تلقی میکند؟
3- و عدهای دیگر میکوشند که با کم رنگ نشان دادن تعداد شرکتکنندگان در تظاهرات یاد شده، صورت مساله را پاک کنند و یا از اهمیت پرسش بکاهند؛ اما برای کسانی که که خود حاضر در صحنه هستند و تعداد معتنابه را میبینند؛ طبعا پرسش همچنان باقی است. بلکه میتوان (و بلکه باید) از اغراقها کاست و ارقام را واقعی دید و روایت کرد؛ اما در همان حد و سطح ارقام واقعی (و نه مبالغهآمیز) برای حضورهای متراکم چه تفسیر و روایت متفاوتی میتوان داشت؟
4- و بالاخره عدهای از آنان در روزهای قبل از تظاهرات، از ملت هوشمند ایران یاد میکنند که این حضور را تحریم خواهند کرد و ... ولی پس از حضور مردمی، به فحاشی به ملت ایران میپردازند و این که حق این ملت است که گرفتار استبداد و فقر و ... باشند و هزاران و بد و بیراه دیگر. این ادبیات روشن است که گفتمان و منطقی مبتذل است؛ چگونه میتوان با تمجیدهای مبالغهآمیز و تحقیرهای توهینگون، برداشت درست از یک ملت داشت؟
* * *
به نظر میرسد که بایستی در رهیابی به سرّ حضور (علی رغم نقدها و گلایههای ملی) به نکاتی دیگر توجه داشت:
عامل اول: ملت ایران در بیش از سه دهه متوالی برای ساخت و ساز این نظام رنج و مشقت بسیار برده است؛ در دوره انقلاب، دفاع مقدس و... در هر آجر که به آجر نهاده شده و یا هر تهدید که از دامنه این مرز و بوم رفع شده است؛ با چنگ و دندان در بناسازی و تهدید زدایی نقش بارزی داشته است؛ این نظام با هجوم یک قبیله متجاوز و یا کودتای یک عده نظامی گستاخ و یا تهاجم یک قوم اشغالگر به وجود نیامد تا ملت نسبت به بقا و آینده آن، بر تفاوت باشد و یا بتواند بی تفاوت بماند. ملت ایران، چونان خانوادهای که در تنگنا و عسرت، زمینی را حیازت و احیا کرده و با سختی و مشقت آن را به سقف رسانده و در آن سکنا گزیده است؛ از خانه مسکونی خویش حفاظت میکند. ممکن است که دهها نقد و گلایه از زیرساختها و روبناها داشته باشد اما دلبسته خانه خویش است.
عامل دوم: جامعه ایرانی به شدت استقلالخواه و بیگانهستیز است. شاید به همین دلیل تمامی اقوام مهاجم را در درون خود هضم کرد و در سدههای اخیر، علی رغم سلطه گسترده استعمار، تحت اشغال مستقیم قدرتهای خارجی در نیامد و در این جهت، تاریخی متمایز از اکثریت قاطع کشورهای اسلامی را دارد. به مناطق مختلف جهان اسلام بنگرید که کمتر کشوری را مییابید که درد اشغال مستقیم استعمارگران را نچشیده باشد؛ از مغرب اسلامی تا خاورمیانه و کشورهای مسلمان شبه قاره هند و آسیای میانه و آسیای جنوب شرقی. اما در این میان «ایران» تحت استمار درنیامد و مستقل زیست و ماند!
این روحیه استقلالخواهی موجب میشود که جامعه ایرانی، علاقهمند نظام مستقل خود باشد گرچه در تدبیر و مدیریت اجتماعی گلایهمندیهای فراوان از آن داشته باشد و با همین علقه و احساس است که هرگاه نظام سیاسی خویش را در خطر از ناحیه قدرتهای خارجی بیابد؛ احساس مضاعف در حمایت مییابد و با توان و حمّیت بیشتر به مقابله با تهدیدات خارجی و دفاع از نظام بومی میپردازد.
عامل سوم: نظام سیاسی در ایران، با باورها و عقاید دینی جامعه ممزوج شده است و چون باورهای دینی در این جامعه ریشه دارد و پر لایه است؛ بخش زیادی از جامعه دینی کشور (که بخش اصلی جامعه ایرانی را میسازند) دفاع بیرونی از نظام سیاسی را با لایههای اعتقادی خویش در پیوند مییابد؛ از این رو اگر نقدهای جدی بر مدیریت و تدبیر سیاسی حاکمان داشته باشند چون اصل نظام اسلامی را با باورهای دینی خویش موجه و مدلل ساختهاند؛ در دفاع از آن در صحنههای عمومی کوتاهی نمیورزند.
عامل چهارم: جامعه ایرانی ممکن است نسبت به مدیران سیاسی خویش، منتقد و گلایهمند باشد؛ اما نسبت به رقبای بدیل نظام بدبین است. از سلطنت طلبان مستبد که امروزه دعوی دموکرات منشی دارند؛ از تروریستهای منافق پناهنده به صدام سفّاک، که اینک ادعای جمهوریت دارند؛ از رئیسجمهوری مخلوع که دست در دست تروریستها نهاد و بزرگانی چونان شهید بهشتی، شهید رجائی، شهید باهنر، شهدای محراب و... را به خاک و خون کشاند و اینک از اصول آزادی و کرامت انسانی دم میزند تا صهیونیستهای غاصب که بیش از 6 دهه است که مردم فلسطین و ملل مجاور را نابود و آواره ساختهاند و اینک از حقوق انسانی مردم ایران سخن میگویند و گروههای دیگر و دیگر ...
در یک کلام مردم ایران، هر قدر نسبت به وضعیت حال گلایهمندی داشته باشند؛ اما از این شعور وجدانی برخوردارند که نباید این کشتی را به ناخدایانی سپرد که تجربههای تلخ پیشینیشان را در اختیار دارند.
در مجموع این عوامل و عوامل مشابه، شاید پاسخ به پرسش نخستین این جستار باشد که چرا جامعهای منتقد و گلایهمند از شیوه مدیریت سیاسی، اجتماعی و اقتصادی حکمرانان خویش، همچنان در صحنههای عمومی از این نظام سیاسی به دفاع بر میخیزد و آن را وظیفه ملی و دینی خویش تلقی میکند. اما باید هشیار بود که از این حضور، تفسیرهای غلط صورت نگیرد و تاییدهای ناصواب از آن نتیجهگیری نشود
منبع:19دی
مطالب مشابه
- آیتالله هاشمی رفسنجانی:از اجرای برنامههای سخیف در سالروز پیروزی انقلاب خودداري شود
- شعار آمریکاییها در فلوریدا: درباره عراق دروغ گفتند، درباره ایران هم دروغ میگویند
- دکتر حسن سبحانی: تشکیل قانونی اجتماعات و راهپیمایی ها
- عاشورایی ها، سن و سال نمی شناسند / اسدالله بادامچیان
- پاسخ معاون وزير به شبهه سفارش ويژه براي مجوز کتاب «هاشمی در سال 88»