کد خبر: 6603

1403/07/29 22:45

نسخه چاپی | دسته بندی: فرهنگی / فرهنگ و مدیریت فرهنگی / اخبار ومسائل کتاب / سازمان های فرهنگی / اخبار کتاب
0
بازدیدها: 27

عبدالحسین کلانتری معاون امور فرهنگیِ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شد

آیین تکریم و معارفه معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد […]

به گزارش "پایگاه اطلاع رسانی کتاب ناب" به نقل از خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، آیین تکریم و معارفه معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با حضور سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدمهدی احمدی، مشاور عالی وزیر فرهنگ و مدیرکل حوزه وزارتی، نیکنام حسینی‌پور، مشاور وزیر و رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت فرهنگ و جمعی از مدیران معاونت امور فرهنگی شنبه (۲۸ مهر) برگزار شد.

 

در متن حکم سیدعباس صالحی خطاب به عبدالحسین کلانتری آمده است:

 

«جناب آقای دکتر عبدالحسین کلانتری

 

نظر به دانش، تعهد و تجارب ارزشمند و دیرین جنابعالی در حوزه‌های گوناگون مدیریتی، علمی و فرهنگی به موجب این حکم به‌عنوان «معاون امور فرهنگی» منصوب می‌شوید.

 

امید است با اتکال به خداوند قادر متعال در مسیر خدمت به نظام مقدس جمهوری اسلامی، با مشی علمی و فرهنگی که داشته و دارید، و با امعان نظر به مأموریت‌های محوله وتأکید بر موارد مندرج در پیوست حکم، موفق و مؤید باشید.

 

همچنین متن پیوست این حکم به شرح زیر است:

 

۱- پیگیری برنامه‌های چهارگانه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت چهاردهم

 

۲ سیاستگذاری و برنامه‌ریزی در جهت توسعه کتاب و فرهنگ کتابخوانی با تقویت تفکر تحلیلی انتقادی به‌ویژه در میان نسل جوان، کودک و نوجوان

 

۳- سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی در راستای تحقق عدالت فرهنگی در حوزه کتاب و نشر با اتخاذ رویکرد تمرکززدایی و توجه ویژه به ظرفیت‌های استانی بالاخص مناطق محروم

 

۴ سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی به منظور شناسایی فرصت‌ها و بهره‌گیری از ظرفیت‌های فناوری‌های نوین همچون هوش مصنوعی در صنعت نشر و چاپ کشور

 

۵ شناسایی و بهره‌گیری از ظرفیت‌های بخش خصوصی و حمایت از کنشگران زیست بوم صنعت نشر و چاپ کشور اعم از نویسندگان، ناشران، کتابفروشان، مترجمان، فعالان صنف چاپ و موزّعان و...

 

۶ سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی به منظور توسعه و اعتلای زبا ن فارسی و شعر و ادبیات کشور

 

۷ تقویت حضور سهم و تأثیر کتاب در تولید محصولات سینمایی، بازی‌های رایانه‌ای، هنرهای نمایشی و دیگر محصولات فرهنگی، هنری و رسانه‌ای کشور

 

۸- افزایش عرضه کتاب در سکو (پلتفرم) های داخلی و بین‌المللی عرضه و فروش کتاب

 

۹- تقویت کیفی رویدادهای مبتنی بر کتاب با تأکید بر:

 

۱/۹. واسپاری حداکثری تصدی‌گری؛

 

۲/۹. توجه جدی به حوزه اقتصاد نشر در هر رویداد؛

 

۳/۹. اهتمام به عنصر عدالت فرهنگی و توجه به مناطق استانی و محروم؛

 

۴/۹. تقویت ماهیت بین‌المللی در رویدادها.

 

۱۰- شناسایی و بهره‌گیری از ظرفیت‌های صنفی و مردمی برای کنشگری حداکثری در حوزه نشر و چاپ

 

۱۱- رعایت کامل حقوق اصحاب فرهنگ کشور

 

۱۲- تعمیق و گسترش فعالیت‌های فرهنگی مجامع، تشکل‌ها، اقوام، ادیان و مذاهب در آفرینش‌ها و رویدادهای فرهنگی

 

عبدالحسین کلانتری، دارای دکترای جامعه‌شناسی از دانشگاه علامه طباطبایی است.

 

ازجمله سوابق مدیریتی و علمی وی می توان به مشاور عالی رئیس پردیس و عضو هیات رئیسه پردیس البرز دانشگاه تهران، سرپرست پژوهشگاه فضای مجازی، نماینده وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در هیات نظارت بر مطبوعات، عضو کمیته فرهنگ و تمدن اسلام و ایران، نماینده وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در ستاد ساماندهی امور جوانان عضو کمیسیون هماهنگی و اجرایی ستاد راهبری علوم و فناوریهای شناختی نماینده وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در شورای عالی میراث فرهنگی و گردشگری، رئیس کمیسیون دائمی هیات امنای موزه ملی علوم و فناوری ج.ا.ا، رئیس کمیسیون دائمی هیات امنای موسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی، معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و … اشاره کرد.

 

کلانتری همچنین دارای مقالات بسیاری در حوزه های فرهنگی، اجتماعی و … است که بررسی پیشران تمدن نوین اسلامی از منظر نجبگان، حقوق زنان در کشاکش عرف و شرع، بازشناسی عوامل موثر بر فضای بازنمایی کودکان با تکیه بر نقاشی های آنها، معیارهای عدالت اجتماعی در شهر اسلامیف تحولات مفهومی در حوزه شبکه های اجتماعیف تغییرات اجتماعی شهر تهران در دوره پهلوی اول و… ازجمله این آثار به شمار می رود.

 

همچنین وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از تلاش‌ها و خدمات یاسر احمدوند، معاون پیشین امور فرهنگی این وزارتخانه نیز تقدیر کرد.

 

در متن این تقدیر آمده است:

 

«جناب آقای دکتر یاسر احمدوند

 

با سلام و تحیات

 

خدمات صادقانه جنابعالی در دوره مسئولیت به‌عنوان معاون امور فرهنگی موجب سپاس و امتنان اینجانب و مدیران و کارکنان این وزارتخانه بوده و خواهد بود.

 

توفیقات روزافزون‌تان را از ایزد منان خواستارم.»

 

عبدالحسین کلانتری معاون امور فرهنگیِ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شد

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین معارفه معاون امور فرهنگی:

تصدی‌گری، تنظیم‌گری و تسهیل‌گری در مناسبات معاونت امور فرهنگی نیازمند بازتعریف است

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت، نیاز داریم، مناسبات را مجدد تعریف و قوانین و مقررات را اصلاح کنیم؛ چراکه تغییرات اجتماعی و فناوری اقتضائاتی دارد که برهمین اساس به سرعت به اصلاح مقررات و آسیب‌شناسی‌های روندی نیاز داریم.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، آیین تکریم و معارفه معاون امور فرهنگی با حضور سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدمهدی احمدی مشاور عالی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیرکل حوزه وزارتی، نیکنام حسینی‌پور مشاور وزیر و رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و و ارشاد اسلامی و جمعی از مدیران معاونت فرهنگی  شنبه (۲۸ مهر) برگزار شد.

 

سیدعباس صالحی در این آیین با گرامیداشت یاد و خاطر شهیدان، گفت: آقای احمدوند در زمان تصدی‌گری معاونت فرهنگیِ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خدمات قابل توجهی ارائه کردند، البته باید توجه داشت زمان مدیریت در دولت سیزدهم سه سال بود و حتی به چهار سال هم نرسید، علاوه بر آن شرایط اجتماعی کشور در این دوره به دلیل همه‌گیری بیماری کرونا و مسائل دیگر وضعیت خاص خود را داشت.

 

وی ادامه داد: اما براساس گزارش‌های آقای احمدوند در این مدت، زحمات قابل توجهی را متحمل شده‌اند و بنده نیز به سهم خود از ایشان تشکر می‌کنم.

 

صالحی در ادامه ضمن خیر مقدم به عبدالحسین کلانتری، معاون جدید امور فرهنگیِ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، افزود: آقای دکتر کلانتری، شخصیتی علمی و دانشگاهی دارند؛ همچنین از سابقه خوبی در حوزه فرهنگ بهره‌مند هستند و علاوه بر آن در حوزه اجرایی نیز فعالیت کرده‌اند.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به تجربیاتی که در زمان تصدی‌گری معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ به دست آورده است، گفت: اگر اقدامات انجام شده از زمانی که بنده معاونت فرهنگی را برعهده داشتم (سال ۱۳۹۲) تا سال ۱۴۰۳ را بررسی کنیم در می‌یابیم خدمات زیادی رخ داده است؛ البته باید نقاط قوت، تقویت شود و نقاط ضعف کاهش یابد.

 

باید فاصله را با وضعیت مطلوب کم کنیم

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه باید فاصله را با وضعیت مطلوب کم کنیم، افزود: البته این به معنای این نیست که در این حوزه کم تلاش شده؛ بلکه باوجود همه تلاش‌ها، فاصله تا قله زیاد است و باید با استفاده از راه‌های میان‌بُر یا نظرات خلاقانه، این فاصله را کاهش دهیم.

 

تاکید بر افزایش فعالیت‌ها در فضای مجازی

 

صالحی با اشاره به لزوم فعالیت بیشتر در حوزه فضای مجازی، تصریح کرد: از سال ۱۳۹۲ تاکنون فضای مجازی با سرعت گسترش یافت؛ سال ۱۳۹۲ مطرح می‌شد که نشر کاغذی به سمت نشر دیجیتال حرکت می‌کند اما در این مدت فضای مجازی در همه جنبه‌های زندگی و به‌طور خاص در حوزه فرهنگ، با سرعت زیادی گسترش یافته، درحالی که همچنان ذهنیت ما کلاسیک است و وارد این فضا نشدیم همچنین خیلی از مسائل، ازجمله ذائقه مخاطب و اقتصاد بازار متاثر از این حوزه است.

 

وی با بیان اینکه در زمان همه‌گیری کرونا نمایشگاه مجازی کتاب با ابهام و اضطراب زیادی برگزار شد، افزود: به وزارت فرهنگ و ارشاد دومی نیاز داریم که زیست‌بوم آن فضای مجازی باشد و نظام مراوداتمان را بر این اساس تعرف کنیم، نه به این معنا که حوزه کلاسیک را کنار گذاریم اما اگر زیست‌بوم جدید را درک نکنیم دچار تاخیر زمانی، انسانی و اجتماعی می‌شویم و فرصت‌های حکمرانی و تاثیرگذاری در عرصه فرهنگ را از دست می‌دهیم، همان‌طور که دیگر بخشی از این فرصت را در اختیار نداریم.

 

صالحی با تاکید بر اینکه تاکنون اقدامات خوبی انجام شده است، بیان کرد: تاخیر قابل توجهی در این حوزه داریم و اتاق فکرها، مشاوران و ذهنیت راهبردیِ ما باید در این قسمت تغییرات اساسی یابد تا بدون ایجاد التهاب در بازار نشر کاغذی (که حتماً باید از آن حمایت کرد تا فعالان آن حوزه نگران نشوند) بدانیم مسیر به سمتی حرکت می‌کند که اگر با آن ارتباط نیابیم چندی دیگر با فضای مغفول مواجه می‌شویم.

 

لزوم درک بهتر از جغرافیای ایران برای ایجاد عدالت فرهنگی

وی با اشاره بر لزوم عدالت فرهنگی افزود: اقداماتی در این حوزه انجام شده که بی‌تاثیر نبوده است؛ زمانی که وارد معاونت فرهنگی شدم، تفاهم‌نامه‌هایی را برهمین اساس با استان‌ها منعقد کردیم که برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب هم حتماً به این امر کمک کرده اما واقعیت این است که «تهران‌زده» هستیم و تا زمانی که جغرافیای ایران را درک نکنیم مناسباتمان در همین فضا تفسیر می‌شود.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: کارهایی برای اینکه بتوانیم عدالت فرهنگی را به‌عنوان رویکردی که در حوزه‌های مختلف انعکاس یابد و در نهایت به اقدامات اجرایی تبدیل شود انجام شده اما با نقطه مطلوب فاصله داریم که موجب شده نتوانیم به ظرفیت تجمیعی دست یابیم.

 

صالحی با بیان اینکه ظرفیت ما عمدتاً تهرانی است، تصریح کرد: در حوزه مولفان، عرصه فرهنگ و سایر حوزه‌ها استان‌ها (به برکت انقلاب اسلامی) پیشرفت‌های قابل ملاحظه‌ای پیدا کرده‌اند؛ با این وجود در دولت چهاردهم باید به همت همه دوستانی که اهل فکر هستند بیشتر تلاش کنیم تا نتیجه مطلوب حاصل شود.

 

در حوزه بین‌المللی کتاب، باید به سمت استقرار نظام ارتباطی حرکت کنیم

وی درباره بین‌المللی شدن عرصه کتاب، افزود: اقداماتی در این عرصه انجام شده و موثر هم بوده است؛ به‌عنوان مثال جایزه جهانی کتاب سال و حضور در نمایشگاه‌های خارج از ایران با همین نگاه صورت گرفت اما باید به سمت استقرار نظام ارتباطی حرکت کنیم و راه‌های ارتباطی‌مان را با کشورهای موثر برقرار کنیم.

 

تاکید بر چگونگی جانمایی کتاب ایرانی در سکوهای جهانی

 

صالحی با تاکید بر اهمیت جایزه منطقه‌ای، تصریح کرد: با وجود همه کارهای صورت گرفته تا رسیدن به مطلوب، فاصله بسیاری وجود دارد؛ اینکه چگونه بتوانیم برای کتاب ایرانی در سکوهای جهانی جایابی کنیم یا اقدامات فعلی اثرگذارتر شود جزو مواردی است که باید به آن اندیشید.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه به کرامت و حرمت اهل قلم تاکید کرد و گفت: وزارت فرهنگ و معاونت امور فرهنگی باید خانه اهالی قلم باشد؛ باید درباره نوع مناسبات با این مجموعه در زمینه‌های شناسایی، رتبه‌بندی، تعریف و تداوم تعامل اندیشیده شود، شاید با کسی که ۱۰ تا ۱۵ سال قبل برنده جایزه کتاب سال بوده است هیچ ارتباطی برقرار نکردیم و در نظام ارتباطی قرار نداریم به همین دلیل در این زمینه با وضعیت مطلوب فاصله داریم برهمین اساس نیاز داریم تا در برخی حوزه‌ها تاملات بیشتری داشته باشیم و نظرات تازه‌ای مطرح کنیم.

 

توجه معاونت امور فرهنگی بر حوزه شعر، زبان و ادبیات فارسی

 

صالحی بیان کرد: مسئله دیگر که باید به آن توجه کرد زبان فارسی، شعر و ادبیات است؛ شعر و ادبیات در فضای معاونت امور فرهنگی به دلیل حجمی که کارهای دیگر داشته و دارد به چشم نمی‌آید اما باید ادبیات سهمی را در معاونت فرهنگی داشته باشد.

 

جشنواره‌های فرهنگی با اهداف اقتصاد نشر و ترویج کتابخوانی شکل گرفت

 

صالحی با تاکید بر ضرورت بازخوانی و تجدید نظر در برگزاری جشنواره‌ها و رویدادها، افزود: این جشنواره‌ها با دو هدف اصلی اقتصاد نشر و ترویج کتابخوانی شکل گرفته است.

 

وی افزود: زمانی که معاونت فرهنگی با ۱۲ جایزه و رویداد که تنها یکی از آن‌ها نمایشگاه بین‌المللی کتاب است مواجه می‌شود تا چه حد می‌تواند در حیطه وظایف اصلی‌ِ حکمرانیِ فرهنگی، توانمند باشد؟

 

ضرورت بازتعریف تصدی‌گری، تنظیم‌گری و تسهیل‌گری در مناسبات معاونت امور فرهنگی

صالحی با بیان اینکه حوزه تصدی‌گری، تنظیم‌گری و تسهیل‌گری در حیطه معاونت امور فرهنگی باید بازتعریف شود، تصریح کرد: وقتی به حکمرانی در حوزه فرهنگ می‌پردازیم این سه مسئله را درپی دارد اما اینکه چگونه این اهداف متناسب با اقتضائات توازن بخشی می‌شود نیز اهمیت دارد.

 

وی افزود: بر همین اساس نیاز داریم تا مناسبات را تعریف مجدد کنیم و قوانین و مقررات را اصلاح کنیم؛ چراکه تغییرات اجتماعی و فناوری اقتضائاتی دارد که برهمین اساس به سرعت به اصلاح مقررات و آسیب‌شناسی‌های روندی نیاز داریم.

 

اهتمام در فعالیت‌های حوزه اقوام، ادیان و مذاهب در معاونت امور فرهنگی

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه با بیان اینکه حوزه اقوام، ادیان و مذاهب در معاونت فرهنگی نحیف است، گفت: این در حالی است که تنها بخش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که در این حوزه مسئولیت مستقیم دارد همین قسمت است اما عده این بخش بسیار کم است؛ در حالی که نمی‌توانیم در حوزه مذاهب و اقوام غفلت داشته باشیم.

 

مناسبات میان‌بخشی و فرابخشی نیاز به تقویت دارد

 

وی با تاکید بر اینکه مناسبات میان‌بخشی و فرابخشی نیاز به تقویت دارد، افزود: در حوزه میان بخشی چه میزان توانسته‌ایم در مناسبات کتاب و هنرهای نمایشی ارتباط برقرار کنیم؟ اتفاقاتی رخ داده است اما بین کتاب و هنرهای نمایشی، کتاب و سینما و کتاب و پژوهشگاه مناسبات میان بخشی قوی نداریم.

 

از فرصت های موجود در مناسبات فرابخشی استفاده نشده است

 

صالحی درباره مناسبات فرابخشی نیز تصریح کرد: عملاً نیاز به انسجام‌بخشی در میان وزارتخانه‌ها و سازمان‌های فرهنگی داریم، از طرفی باید تاکید کنم از فرصت‌های موجود در مناسبات فرابخشی استفاده نشده است.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان با تاکید بر تلاش بیشتر برای کاهش فاصله با اهداف، گفت: برای آقای احمدوند که خدمات شایسته‌ای برای حوزه فرهنگ و کتاب داشتند آرزوی توفیقات روزافزون دارم و انشالله حضور آقای کلانتری، مبدا خیر برای عرصه فرهنگ باشد.

 

به گزارش ایبنا؛ به نقل از مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در این آیین از خدمات و تلاش‌های یاسر احمدوند تقدیر و عبدالحسین کلانتری به‌عنوان معاون امور فرهنگیِ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی معرفی شد.

تصدی‌گری، تنظیم‌گری و تسهیل‌گری در مناسبات معاونت امور فرهنگی نیازمند بازتعریف است

 

معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی:

تغییر مدل حکمرانی فرهنگی، بسیاری از مسائل عرصه فرهنگ را حل می‌کند

معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ گفت: دیگر، تحول در حکمرانی عرصه فرهنگ یک امکان نیست، بلکه یک ضرورت تاریخی برای بقای فرهنگی، هویتی و تمدنی است. بسیاری از مسائل فرهنگی با تغییر مدل حکمرانی فرهنگی قابل حل است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، در این مراسم عبدالحسین کلانتری، معاون فرهنگی وزارتخانه ضمن تقدیر و تشکر از وزیر فرهنگ و عرض خداقوت به احمدوند معاون سابق گفت: به ساحت قدسی شهدا، بالاخص شهدای مقاومت در برابر ظلم و استکبار ادای احترام می کنیم.

 

کلانتری بیان کرد: پیش از هر چیز از اعتمادی که استاد صالحی به بنده داشتند تشکر می‌کنم و امیدوارم پاسخگوی این اعتماد باشم و با همیاری سایر معاونان و ارکان وزارتخانه، بالاخص همکاران عزیز و شریفم در معاونت فرهنگی وزارتخانه، که نیکی و وصفشان را بسیار شنیدم و با بهره‌گیری از تجارب گذشتگان، فصل جدیدی را برای این معاونت رقم بزنیم.

 

معاون فرهنگی ادامه داد: با گوشت و پوست و استخوان با مضایق حوزه فرهنگ آشنا هستم، اما معتقدم اعتمادی که رهبر معظم انقلاب، ریاست جمهور و مجلس شورای اسلامی به وزیر فرهیخته فرهنگ دارند و ایشان را به نماد وفاق تبدیل کرده است.

 

وی بنیان شعار وفاق دولت چهاردهم را فرهنگی دانست و گفت: دستمایه مهمی است که می‌توان از خلال آن تحولاتی اساسی در عرصه حکمرانی فرهنگ را پی گرفت.

 

کلانتری افزود: مدتهاست که ضرورت بازنگری در مدل‌های قبلی حکمرانی فرهنگ، برای تمامی ذی‌نفعان و ذی‌ربطان این حوزه آشکار شده است و این بازنگری با توجه به فرآیندهای جهانی شدن، تحولات عمیق عرصه‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی و با بسط و گسترش فناوری‌های جدید و همگرا، بالاخص فناوری‌های فضای مجازی و فناوری‌های اطلاعاتی و پردازشی تبدیل به امری حیاتی شده است.

 

تغییر مدل حکمرانی فرهنگی، بسیاری از مسائل عرصه فرهنگ را حل می‌کند

 

وی افزود: دیگر، تحول در حکمرانی عرصه فرهنگ یک امکان نیست، بلکه یک ضرورت تاریخی برای بقای فرهنگی، هویتی و تمدنی است. بسیاری از مسائل فرهنگی با تغییر مدل حکمرانی فرهنگی قابل حل است.

 

معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه بیان کرد: با بررسی اولیه‌ای که بنده داشتم و قطعاً از خلال بررسی و استفاده از تجارب پیشینیان و پیشکسوتان و گفت‌وگو با همکاران متخصص و عزیزم در معاونت امور فرهنگی و تمامی کنشگران و حلقه‌های عرصه چاپ و نشر، شامل اصناف و اتحادیه‌ها و ناشران و نویسندگان و دیگر عزیزان تعمیق و تدقیق خواهد شد، حکمرانی و مدیریت در حوزه ماموریتی معاونت امور فرهنگی نیز محتاج تحولاتی است.

 

وی با اشاره به دارا بودن تجربه متراکم و متنوعی از مدیریت و حکمرانی فرهنگی در کشور اظهار کرد: هر یک مزایا و معایبی داشته‌اند. تجارب متنوعی در سایر کشورها و پهنه‌های فرهنگی نیز وجود دارد که بخشی از آن‌ها در قامت نظریه صورت‌بندی شده‌اند. باید تحلیل دقیق و واقع‌بینانه‌ای از راه پیموده شده و سایر تجارب داشت و بر آن اساس، مدل حکمرانی شایسته و متناسب با شرایط جدید را طراحی و اجرا کرد.

 

کلانتری افزود: اما باید بدانیم که از منظر روش‌شناختی، طراحی این مدل مطلوب، پشت درهای بسته و یا با اتکا به ظرفیت‌های فکری خاص و انحصاری صورت نمی‌پذیرد؛ بلکه این مدل باید با مشارکت تمامی ذی‌نفعان و ذی‌ربطان و در خلال فرایندی گفت‌وگویی، باز و شفاف صورت بگیرد تا استدلال‌ها محک و عیار بخورند و به اجماع نزدیک‌تر شویم.

 

معاون فرهنگی بیان کرد: باید بدانیم و از عمق وجود باور کنیم که راهی جز گفت‌وگو نداریم. چنین فرایندی ذاتی حوزه فرهنگ است. عرصه فرهنگ، عرصه گفت‌وگو، مشارکت، تفاهم و اجماع پس از گفت‌وگوهای انتقادی همه ذی‌ربطان و بازیگران است. به همین علت آزادی نیز با فرهنگ و تفکر پیوندی وثیق و ناگسستنی دارد.

 

وی با اشاره به اینکه منطق عرصه فرهنگ با منطق عرصه سیاست و اقتصاد متفاوت است، اظهار کرد: عرصه فرهنگ، عرصه مدارا، گفت‌وگو، استدلال و مفاهمه است. فرهنگ، منشا پایداری یک نظام اجتماعی است، حال آنکه منطق عرصه سیاست، زور و هدف آن دستیابی به قدرت است. منطق عرصه اقتصاد نیز تولید ثروت و ابزار تعامل آن پول است؛ بنابراین عرصه فرهنگی منطق، هدف و ابزارهایی متفاوت از عرصه‌های سیاسی و اقتصادی دارد.

 

کلانتری گفت: بدیهی است، این به معنای جداافتادگی و جزیره بودن عرصه فرهنگ نیست؛ بلکه به معنای تاکید بر لزوم هویت‌بخشی به عرصه‌ای است که در جهان جدید مورد هجمه عرصه سیاست و اقتصاد قرار گرفته است. و این هویت‌بخشی و تمایز عرصه فرهنگی، پیش‌نیاز هرگونه ارتباط معقول میان آن با سایر عرصه‌هاست.

 

وی افزود: پس از شناخت و اصالت‌بخشی به عرصه فرهنگ است که می‌توان به گفت‌وگو با سایر عرصه‌ها پرداخت و داد وستد معقول میان عرصه‌های مختلف را متصور شد. اقتصاد فرهنگ و سیاست فرهنگ که حاصل این دادوستد است، پس از بازشناسی و قبول وجود مستقل عرصه فرهنگ صورت می‌پذیرد.

 

معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: از محورهای تحول حکمرانی فرهنگ، بازپسگیری جغرافیای فرهنگ از یوغ و استعمار عرصه سیاست و اقتصاد است. باز هم عرض می‌کنم، بدیهی است که این به معنای سیاست‌زدایی و اقتصادزدایی از فرهنگ نیست، اما یقیناً مقابله آشکاری است با سیاست‌زدگی و اقتصادزدگی عرصه فرهنگ که در این زمینه ادبیات مشبعی وجود دارد و در فرصت‌های آتی باید بیشتر در این رابطه گفت‌وگو کنیم.

 

کلانتری یکی دیگر از محورهای تحول در حکمرانی فرهنگ، طراحی مدلی برای استفاده از ظرفیت همه ذینفعان و ذیربطان زیست بوم فرهنگ دانست و افزود: بالاخص زیست بوم چاپ و نشر و کتاب و حل تعارضات و اختلافات و هم افزایی آن‌ها است. مدلی که تنوع ذی‌نفعان و ذی‌ربطان را به‌عنوان واقعیت موجود به رسمیت بشناسد و با شیوه‌ای مشارکتی، گفت‌وگویی و شفاف سعی در هم‌افزایی آن‌ها داشته باشد تا بدین طریق از اختلافات میان نیروها و بازیگران فرهنگی متکثر، اختلاف میان بخش خصوصی، مدنی و دولتی، حتی اختلافات نسلی در حوزه نشر، اختلافات صنفی و اختلافات حوزه مجازی و واقعی نشر و دیگر اختلافات بکاهد.

 

وی در ادامه بیان کرد: این تنوع ذی‌ربطان و ذی‌نفعان و وجود ظرفیت‌هایی مانند اصناف و اتحادیه‌ها ذاتی جامعه جدید و فرصتی است برای حکمرانی کم‌هزینه، مشارکتی و پایدار. اساساً از منظر جامعه‌شناختی، نظام اجتماعی زمانی پایداری و تعادل خود را حفظ خواهد کرد که کارکرد این بخش‌های میانی را برسمیت شناخته و تا سرحد امکان از ظرفیت‌های آن‌ها استفاده و برخی وظایف خود را به آن‌ها واگذار کند؛ بنابراین باید به اصناف و اتحادیه‌ها اعتماد و به نحو مطلوب از توان و ظرفیت آن‌ها استفاده کرد.

 

وی افزود: این امکان، البته امروز به دلایل مختلف تبدیل به ضرورت و حتی اجبار شده است و در همین چارچوب ایده «دولت به مثابه پلتفورم» رونق یافته است که کارایی و شفافیت و مشارکت را به‌همراه داشته است. بدانیم اگر در این مسیر گام برنداریم، «پلتفورم به مثابه دولت» مستقر خواهد شد و تمام ابزارهای انحصاری حاکمیتی را نیز از دست خواهیم داد.

 

کلانتری اظهار کرد: یکی دیگر از محورهای تحول، تقویت زیست‌بوم فرهنگی با تامین زمینه‌های نوآوری فرهنگی، صنایع خلاق و فناوری‌های نرم بالاخص در صنعت چاپ و نشر و استفاده از ظرفیت‌های استارتاپی است که در این زمینه پارک‌های علم و فناوری و مراکز رشد می‌توانند کمک شایانی داشته باشند.

 

معاون امور فرهنگی محور دیگر تحول حکمرانی فرهنگ را توجه به عدالت فرهنگی دانست و گفت: عدالت جغرافیایی، عدالت جنسی، عدالت قومی، عدالت نسلی و سایر ابعاد عدالت. البته کارهای خوبی انجام شده، اما فاصله زیاد است. احساس تبعیض و طردشدگی خوب نیست. از اهداف انقلاب این موضوع بوده و رهبر معظم در بیانیه گام دوم بالصراحه این موضوع را متذکر شدند و نارضایتی خود را اعلام کردند.

 

معاون امور فرهنگی افزود: موارد دیگری در موضوع ضرورت و محورهای تحول حکمرانی عرصه فرهنگ وجود دارد که به علت ضیق وقت از آن‌ها می‌گذرم؛ ان‌شاالله در فرصت‌های دیگر در این باره گفت‌وگو می‌کنیم.

 

وی تاکید کرد: چنین تحولات و اقداماتی تنها با یک مدیریت مشارکتی و استفاده از تمام ظرفیت‌های درون سازمانی مقدور خواهد بود؛ بنابراین تکریم همکاران، استفاده از توانمندی‌ها و تخصص آن‌ها و مهیا نمودن شرایط رشد و شکوفایی توانمندی‌های آن‌ها از پیش‌نیازهای هرگونه تحولی است. باید باور داشته باشیم که ما هم سرنوشتیم و بهترین سرنوشت با مشارکت و مسئولیت همگان رقم می‌خورد.

 

تغییر مدل حکمرانی فرهنگی، بسیاری از مسائل فرهنگی را حل می‌کند

 

در این دوره، نسبتی ارتقا بخش با اجزا فرهنگی داشتیم

یاسر احمدوند، معاون پیشین امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: در دوره مسئولیت بنده در معاونت فرهنگی تلاش بر این بود که نسبت بین معاونت فرهنگی و مرتبطین این معاونت، دارای تعریف درست برمبنای اسناد بالادستی به ویژه قانون تشکیل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باشد.

 

وی افزود: در این مسیر با همه صنوف فرهنگی که به نوعی نسبتی با این معاونت داشتند دارای نسبت مشخص بودیم و تعریف داشتیم و این یک نسبت متعامل ارتقا بخش بود.

 

احمدوند بیان کرد: در این دوره سامانه بازار کتاب، تلویزیون کتاب، نهاد تکتا، خانه‌چاپ و خانه عروسک، جشنواره ملی کودک ونوجوان و راه‌اندازی شبکه زنجیره فروش کتاب از جمله فعالیت‌های تاسیسی ما بود.

 

معاون پیشین امور فرهنگی وزیر فرهنگ اظهار کرد: به اموری مانند نمایشگاه کتاب تهران، نمایشگاه‌های خارج از کشور و استانی با نگاه تحولی و ارتقا بخش پرداخته شد.

 

وی ادامه داد: برای مباحثی مانند ممیزی هم راهبرد و تدبیر اندیشه شد و در مسیر حل راهبردی مسئله ممیزی با لحاظ مسئله‌های فرهنگی با مبانی درست مورد نظر ما حرکت کردیم.

 

احمدوند گفت: در این دوره نسبت به مسائل و مشکلات، شناخت وجود داشت و برای موضوعات مختلف برنامه‌ریزی راهبردی وجود داشت و برای حل مسائل مسیر، زمان‌بندی و شیوه اجرا در نظر گرفته شده بود.

 

معاون پیشین امور فرهنگی وزارت فرهنگ اضافه کرد: توجه به حل مسئله کاغذ و تولید کاغذ ملی به‌عنوان یکی از اولویت‌های مهم در معاونت فرهنگی دنبال شد و دستاوردهای ملی در این زمینه حاصل شد.

 

وی گفت: همه فعالیت‌های این دوره در شرایط ویژه‌ای دنبال شد که خوشبختانه در معاونت فرهنگی کمتر چالش به‌وجود آمد و این نتیجه همدلی خوبی بود که بین معاونت فرهنگی و اجزا وزارت فرهنگ وجود داشت.

 

 

منبع + + +

تگ های مطلب:
ارسال دیدگاه

  • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
    heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
    winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
    worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
    expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
    disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
    joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
    sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
    neutral_faceno_mouthinnocent

عکس خوانده نمی شود