تازه های کتاب
تازه های انتشارات کتاب ناب
بایسته های فرهنگ
سازمان های فرهنگی
- انتصاب مدیران ستاد برگزاری سیوششمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران
- کاهش سهم کتاب در سبد مصرف فرهنگی ایرانیها
- آغاز ثبتنام ناشران متقاضی حضور در نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴
- نیاز و مذاق مخاطب
- ثبتنام بخش بینالملل سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران
- تکریم کتاب؛ تکریم فرهنگ
- سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در مصلا برگزار می شود
مسائل نظری
حوزه علمیه
دانشگاه
- انتشار کتابهای فقهی درباره مسائل روز
- گزارشی از حضور استاد احمد مبلغی در مجمع جهانی فقه اسلامی
- ادله فقهی الزام حاکمیت به حجاب
- ظرفیتها و چالشهای استفاده از فقه در تقنین
- حجاب امری اجتماعی، با امکان قانونگذاری
- مسئله اجازه همسر، نیازمند بحث فقاهتی است
- کسانی که در اصول تابع دیگران باشند، نباید خود را مجتهد بدانند
- تمدید مهلت ارسال اثر به پنجمین دوره انتخاب کتاب برگزیده دانشگاهی
- بازسازی منابع تاریخی مفقود شیعه
- رتبهبندی علمی دانشگاهها، پژوهشگاهها و مؤسسات آموزش عالی وابسته به حوزه علمیه قم
- انتصاب ریاست نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاهها
- ۱۳ دانشگاه ایرانی در جمع هزار دانشگاه برتر دنیا
- ضرورت پردازش دادههای علمی و کتابخانهای
- دکتر محسن جوادی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شد
علمی آموزشی
علمی پژوهشی
هنر
- وضعیت فلسفه در سده اخیر حوزه علمیه قم
- فقهی که بخواهد نظریهپرداز باشد، در بستر درسهای تخصصی و پژوهشهای آزاد شکل میگیرد
- ضرورت پرداختن به مکتب فقهی و اصولی امام خمینی (ره)
- قطب فرهنگی اسلام «عقل» است
- مدیر حوزه های علمیه خواهران کشور انتخاب شد
- جامعه الزهراء س یادگاری پربرکت از حضرت امام ره
- تغییر و تحول در نظام آموزشی حوزههای علمیه
- پیام تسلیت به مناسبت رحلت آیتالله سیدمحمدرضا حسینی جلالی
- اختتامیه «چهلودومین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و سیودومین جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران
- گزارشی از بیست و ششمین همایش کتاب سال حوزه
- انتصاب دبیر علمی جشنواره بینالمللی پژوهش فرهنگی
- مکتب تفکیک، احیای اخباریگری است
- تمدید مهلت ارسال آثار به چهلودومین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران
- وجوب پوشش
اخبار و مسائل کتاب
نقد و معرفی کتاب
-
برنامه اصلاحات معاونت فرهنگی
-
حکمرانی در شکل کلان نیاز دارد، بداند در کجا سفت و کجا منعطف باشد
-
فعالیتهای معاونت فرهنگی وزارت ارشاد در جهت اهداف انقلاب اسلامی است
-
برگزیدگان همایش بیست و پنجم کتاب سال حوزه
-
صدور پروانه فعالیت کتابفروشان
-
مصوبات جلسات 645 تا 647 هیات انتخاب و خرید کتاب
-
علیرضا مختارپور، رئیس کتابخانه ملی و مهدی رمضانی، سرپرست نهاد کتابخانههای عمومی کشور شد
-
انتشار آثار منتخب جشنوارههای کتاب ایران ۱۴۰۰
-
انتشار کتاب بررسی فقهی حفظ نظام و مسائل آن
-
انتشار زنان در فرهنگ اسلامی از منظر خانواده، سیاست و حقوق
-
جایزه کتاب سال و جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران
-
انتشار جلد دوم دانشنامه مطبوعات ایران
-
انتشار ویژهنامه یکصد سالگی حوزه علمیه قم
-
اصول و قواعد استنباط ائمه (ع) از قرآن
اقتصاد
اجتماعی
-
باید امید آفرینی کنیم
-
طرح اصلاح قیمت بنزین می توانست بهتر از این اجرا شود
-
خواستار استمرار معافیت مالیاتی اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه هستیم
-
در عرصه جنگ اقتصادی، به طور قاطع دشمن را عقب می زنیم
-
دولت خسته نیست
-
فعالیت 11 هزار و ۹۰۰ رسانه دارای مجوز در کشور
-
افرادی که نفوذ پیدا می کنند داغترین شعارهای حاکمیتی را میدهند
-
وفاق ملی ضرورت تداوم انقلاب اسلامی
-
ادله فقهی الزام حاکمیت به حجاب
-
ثبتنام بیمه درمان تکمیلی اصحاب فرهنگ، هنر، رسانه
-
مسئله اجازه همسر، نیازمند بحث فقاهتی است
-
بیانیه تشکر و قدردانی بیش از چهل نفر از علما وفضلای حوزه علمیه خطاب به اقای دکترجوادی
-
بیانیه تشکر و قدردانی بیش از چهل نفر از علما وفضلای حوزه علمیه خطاب به اقای دکترصالحی
-
نگاهی به اندیشه آیت الله هاشمی رفسنجانی ره
1397/05/25 11:24
«الف لام خمینی» تاریخ انقلاب بر محور امام خمینی ره
کتاب بهبودی ادامه همان سنت تاریخنگاری ما در دورههای موفق آن است که با ارجاعات و اسناد بهتر همراه شده است. البته این کتاب زندگینامه امام نیست، بلکه تاریخ انقلاب بر محور امام است […]
به گزارش "پایگاه اطلاع رسانی کتاب ناب" به نقل از خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، آئین رونمایی از کتاب «الف لام خمینی»، عصر امروز (دوشنبه 22 مردادماه) با سخنرانی حجتالاسلام والمسلمین علیاکبر ناطق نوری، حجتالاسلام والمسلمین مصطفی پورمحمدی، حجتالاسلام والمسلمین رسول جعفریان، نیکنام حسینیپور، مدیرعامل موسسه خانه کتاب، علیرضا کمری و هدایتالله بهبودی، نویسنده کتاب در پژوهشکده فرهنگ و هنر و معماری برگزار شد
حجتالاسلام والمسلمین رسول جعفریان در آئین رونمایی از کتاب «الف لام خمینی»، گفت: بعد از انقلاب تاریخ انقلاب را در برهههای مختلف مورد توجه قرار دادیم و صرفنظر از یکسری کارهای شخصی، چندین موسسه برای تدوین تاریخ انقلاب تاسیس شد که هر یک با یک دیدگاه ویژه کار را شروع کردند. برخی به مرور تحلیل رفته و برخی نیز همچنان فعال هستند. در بین این موسسات مرکزی همچون مرکز اسناد انقلاب اسلامی، صدها عنوان کتاب در این حوزه منتشر کرده است. موسسه مطالعات تاریخی وابسته به بنیاد مستضعفان نیز سالهاست با در اختیار داشتن اسناد و کتابهای بسیار، مشغول نوشتن در این حوزه است. مرکز مطالعات و پژوهشهای سیاسی نیز سالها در این حوزه فعالیت میکند. مراکز دیگری همچون حوزه هنری نیز در این زمینه سهمی دارد.
وی افزود: دانشگاهها و اساسا گروههای تاریخ دانشگاهها به دلایل مختلف در این حوزه چندان فعال نیستند، البته برخی دانشگاهها رشته انقلاب اسلامی یا تاریخ جنگ را ایجاد کردهاند. در خارج از کشور حجم زیادی از نوشتهها در سطوح مختلف در دانشگاهها و یا از سوی افراد تولید شده و رقابتی در این زمینه بین داخل و خارج ایجاد شده است. از قدیم استادان ما بیان میکردند که تا حدود 70 یا 80 سال از ماجرایی نگذرد، تاریخی نمیشود، اما همان موقع هم ما به این حرف اعتقاد چندانی نداشتیم. امروز موسسات غربی نیز به این موضوع اعتقادی ندارند و حتی گاهی دورههای نزدیک را هم تاریخ به حساب میآورند.
رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران بیان کرد: در قالب و تعریف مفاهیم قدیم، امروز ما بیشتر در حال نوشتن سیاسی هستیم تا تاریخ. هدایتالله بهبودی در ابتدای کتاب خود نوشته که از بچگی دلداده انقلاب بوده است؛ کسی که این حس را ندارد، اصلا این حال و هوا را نمیفهمد. البته وقتی دلدادگی هست، شفافیت تا حدی دچار مشکل میشود و شاید آنطور که باید و شاید به یکسری مسائل پرداخته نشود. البته در این 40 سال اخیر، تحمل جامعه ما درباره کتابهای تاریخی وضعیت بهتری پیدا کرده است.
وی ادامه داد: توجه به این نکته ضروری است که وقتی تاریخ را سیاسی مینویسیم و یا مثلا برخی مراکز مانند مرکز اسناد که در این زمینه شیب تندتری نیز دارند، پذیرش آن از سوی نسل جدید کمتر است. برای ارتباط بهتر با نسل جدید باید کمی راحتتر برخورد کنیم و بنویسیم. همچنین باید به تاریخیشدن وفادارتر باشیم تا به سیاسیشدن.
حجتالاسلام والمسلمین جعفریان گفت: سطح کار پژوهشی ما سطح دانشی است که از تاریخ داریم. در دوره صفوی چندین کار تاریخنگاری بسیار خوب داشتیم، در دوره قاجار نیز چندکار تاریخنگاری درجه یک انجام شد، اما در دوره پهلوی با افت شدیدی در این حوزه مواجه بودیم. وقتی حکومت زیادی در این کار دخالت کند، کار ضعیف میشود. معتقدم کتاب بهبودی ادامه همان سنت تاریخنگاری ما در دورههای موفق آن است که با ارجاعات و اسناد بهتر همراه شده است. البته این کتاب زندگینامه امام نیست، بلکه تاریخ انقلاب بر محور امام است.
این استاد دانشگاه، اظهار کرد: سطح تاریخ ما آموزش لازم را ندارد و تاریخنویسی ما بینالمللی نیست. زمانی افرادی مانند عباس اقبال و زرینکوب این حوزه را به سمت حرفهای شدن پیش بردهاند، ولی امروز دانشگاههای ما در این زمینه چندان موفق نیستند. سبک زندگینامهنویسی ما سبک کتابهای تراجم قدیم است، در حالیکه کارهایی که امروز در دنیا میشود، به لحاظ زندگینامهنویسی از جنس دیگری است.
وی در ادامه با اشاره به کتاب «الف لام خمینی» گفت: شخصیت فکری امام در این کتاب محو است. دوست داشتم ضمن توجه به انقلاب، مباحث فکری امام بیشتر نمایان میشد. امیدوارم هدایتالله بهبودی بتواند از این مجموعه یک زندگینامه بهدست آورد. در سالی که به نام امام علی (ع) نامگذاری شده بود، شاید بیش از هزار کتاب به چاپ رسید، ولی هنوز هم معتقدم در بین این همه کتاب، یک کتاب بهدرد بخور که دیدگاهها، تفکرات و مناسبات امام را بهدرستی بیان کند، نداریم. کتاب «الف لام خمینی» به اعتقاد من نقصهایی دارد و به نظرم نویسنده گیر اسناد است و به مواردی کمتر در این کتاب پرداخته میشود. همچنین در بسیاری موارد بستر تاریخی یا مطرح نشده یا بهصورت جسته و گریخته آمده است. باید ریشههای فکری امام را استخراج کنیم، بشناسیم تا بفهمیم این مبانی از کجا شکل گرفته است.
حجتالاسلام والمسلمین جعفریان، بیان کرد: هدایتالله بهبودی زحمت زیادی برای تالیف این کتاب کشیده، ولی هنوز در آغاز راه هستیم و باید مجموعههای زیادی در این زمینه بنویسیم. باید برای 200 شخصیت انقلاب حداقل 200 کتاب یکجلدی خوب، متناسب با سبک زندگی آنها داشته باشیم. البته امیدوارم در تاریخنویسیمان با سبکی مطابق ذائقه نسل امروز پیش برویم و سطح دانش، معلومات و آموزشهایمان را بالا ببریم. هرچه مراکز علمی روی آموزش بیشتر تکیه کنند مسلماً کارهای بعدی بهتر و کاملتر خواهد بود.
حجتالاسلام والمسلمین علیاکبر ناطق نوری، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در آئین رونمایی از کتاب «الف لام خمینی» که عصر امروز دوشنبه (22 مردادماه) در پژوهشگاه فرهنگ و هنر و معماری برگزار شد، گفت: کتابهای زیادی درباره امام، نهضت و تاریخ انقلاب را خواندهام و خودم هم در متن حوادث آن روزگار بودهام و بهعنوان طلبه کوچکی نقش مختصری نیز داشتم، از اینرو خوب میتوانم حوادث واقعی را با آنچه در کتابها بیان میشود، تطبیق دهم و درباره آنها قضاوت کنم.
وی ادامه داد: واقعا معرفی و شناخت شخصیتی مثل امام بسیار سخت است. جامعیت ایشان جمع اضداد است. حضرت امیرالمومنین (ع) در موقع قضاوت بسیار قاطع برخورد میکرد، در هنگامی که مورد قضاوت قرار میگرفت عادل بود، موقع جنگ همچون شیر غرش میکرد و در مواجهه با کودکان یتیم بسیار مهربانانه با آنها بازی میکرد تا صدای خنده آنها را بشنود. آن حضرت هنگامی که لازم بود باعاطفه برخورد میکرد، موقعی که لازم بود با شجاعت و در مواقع قضاوت با قاطعیت برخورد میکرد. امام نیز دارای چنین شخصیتی بود.
حجتالاسلام والمسلمین ناطق نوری بیان کرد: کتاب هدایتالله بهبودی را تا حد زیادی مطالعه کردم. در بین کتابهایی که در این زمینه خواندهام، این کتاب دارای قلمی زیبا و روان است که انسان را برای خواندن و ادامهدادن متن ترغیب میکند. او متن تاریخ را بهصورت مستند و با ذکر منابع ارائه کرده و همچنین به ابعاد مختلف زندگی امام نیز اشاره کرده است. البته ایراداتی که در دیگر کتابهای تاریخ نیز وجود دارد در این اثر هم دیده میشود. نویسنده همچنین ابعاد وجودی، فقهی، عرفانی و اخلاقی امام را بسیار زیبا، خوب، مستند و پرجاذبه بیان کرده است.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به عنوان کتاب نیز گفت: اسم کتاب بسیار جالب است. «الف لام خمینی» مانند حروف مقطعه قرآن اسرار بسیاری در آن نهفته است و نشاندهنده این است که امام خمینی (ره) شخصیتی جامع و سرّ تاریخی است که به آسانی همه ابعاد وجودیاش قابل شناخت نیست و شناخت تمامی این ابعاد، نیازمند گذر زمان است. انسان اگر جز برای خدا کار کند، اینطور بار نمیآید.
وی اظهار کرد: امام بسیار هوشمند و عقلانی رفتار میکرد. یکی از شعارهای مجاهدین خلق انحلال ارتش بود. امام پس از پیروزی انقلاب وقتی به کشور آمد، بسیار هوشمندانه از ارتش خواست که لباسهایشان را بپوشند و درجههایشان را بزنند و به سرکار خود بازگردند. امام همچنین با مواردی مانند خرافات، موهومات، سحر و جادو سخت مخالف بود و در این زمینه بسیار روشنفکر عمل میکردند.
حجتالاسلام والمسلمین ناطق نوری ادامه داد: اینکه در شرایط جنگ که مردم با کوپن ارزاق و مایحتاج خود را دریافت میکردند، بمباران صورت میگرفت، بسیاری از جوانان مردم شهید شدند، ولی با این حال به امام عشق میورزیدند، یک نکته درسآموز و ارزشمند است ولی متاسفانه امروز به خاطر عملکرد ما اعتماد مردم کم شده است. امروز مشکل اصلی ما مشکلات داخلی است چراکه تا حدی توانستهایم بر مشکلات خارجی خود فائق آئیم. امام با اتکا به خدا آنگونه عمل کرد.
مصطفی پورمحمدی؛ رئیس هیات امنای مرکز اسناد انقلاب اسلامی در حاشیه آیین رونمایی از کتاب «الفلام خمینی» در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره وضعیت تاریخنگاری انقلاب بیان کرد: فکر میکنم هنوز در حوزه تاریخنگاری در وضعیت آماتور هستیم و تاریخنگاری معاصر را به شکل علمی دنبال نمیکنیم.
وی افزود: بعضا شاهد انتشار کتابهای خاطرات، زندگینامهها، شرح تحولات و تاریخ معاصر در قالبهای فوقالعاده، دقیق، علمی، خواندنی و جذاب و غیرجانبدارانه و در عین حال تاثیرگذار هستیم اما در حوزه تاریخنگاری انقلاب، ما با این وضعیت فاصله داریم و نیاز است که این فاصله پُر شود. البته آثار فوقالعاده ارزشمند، قابل توجه، خواندنی و ماندگاری هم مانند کتاب «الفلام خمینی» منتشر شده است.
دبیرکل جامعه روحانیت مبارز گفت: همچنین در حوزه خاطرات جنگ کتابهای خوبی منتشر شده است، بنابراین به نظر میرسد که از نظر کمی و کیفی آغاز ارزشمند و قابل تقدیری داشتهایم.
وی اظهار کرد: باید تاریخنگاری انقلاب را جدی بگیریم و با جدیت دنبال کنیم؛ بهعبارت دیگر نباید سقف و مرزی را در این حوزه تعیین کرد.
پورمحمدی با تاکید بر اهمیت تاریخنگاری انقلاب بیان کرد: امروز تاریخنگاری انقلاب نقش مهمی در تعمیق تفکرات در جوامع دارد. انقلاب ما بهعنوان یک حرکت عظیم فکریـفرهنگی نیازمند بهکارگیری و استفاده از همه ظرفیتهای انتقال مفاهیم بهصورت جذاب است. حوزه تاریخ یکی از رشتههای کاربردی برای تحقق این هدف است.
حسینیپور در بخش ابتدایی این آئین، بیان کرد: چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری حضرت امام خمینی (ره)، فرصت مناسبی است که زندگانی آن بزرگوار بر پایه منابع و اسناد متقن، منتشر شود. در کتاب «الف لام خمینی» هم سیمای مردی فیلسوف و عارف را می بینیم و هم مبارزی را که در راه اعتقاد خود از هیچیک از قدرتهای کوچک و بزرگ عصر خود چه در شرق عالم و چه در غرب عالم نمیهراسید. فقط به خدا توکل داشت و در پرتو نگاه عارفانه به هستی، نیروی معجزهآسای مردم را به معنی واقعی کلمه قبول داشت. اگر چه شخصیت سیاسی امام (ره) بر وجوه مختلف شخصیتیاش سایه افکنده، ولی امام راحل فقیهی بزرگ، فیلسوفی نوآور، عارفی وارسته و معلمی سترگ بود.
وی افزود: اما نباید به امام (ره) نگاه یکسویه داشته باشیم و یک وجه شخصیت آن عزیز را بزرگ جلوه دهیم و سایر وجوه شخصیتی این مرد بزرگ را نادیده بگیریم. امام خمینی (ره) به همان نسبت که رهبری سیاسی بود، در علم سیاست و اندیشه شیعی، در باب حکومت و از زمانه جلوتر در فقه هم نوآور بود. ایشان در فلسفه، عرفان، شعر عاشقانه و عارفانه و در یک کلام، حکیمی بود جامع و عالمی بود با آگاهی گسترده به همه علوم که در این اقیانوس بیکران، هرکس به اندازه ظرفیتش باید بهره گیرد.
مدیرعامل موسسه خانه کتاب در ادامه با معرفی نویسنده کتاب نیز گفت: هدایتالله بهبودی هم شخصیتی فرهنگی و خوشنام در عرصه تاریخ و ادبیات است. پیشتر اثر مهم «شرح اسم» را تدوین و منتشر کرده که با استقبال چشمگیر علاقهمندان روبهرو شد. نگاه وی به موضوع تحقیق هرچند همدلانه است، ولی تماماً بر منابع اصیل و روایتهای صحیح استوار است. هرگز در کار تحقیق احساساتی نمیشود و به هیچ وجه به نگرش مخالف به دیده کین و خشم نمینگرند و همین است که کار وی را ارجمند و قابل اعتماد قرار میدهد. مؤسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی نیز با نشر چنین آثاری نشان داده که اهمیت و قدر چنین محققانی را میداند و انتشار این آثار در جهت آگاهیبخشی و انتشار آثار ماندگار است.
حسینیپور همچنین اظهار کرد: مؤسسه خانه کتاب همواره بر این مهم التفات داشته که توجه ویژهای به آثار اصیل و مرتبط به باورها و اعتقادات قاطبه مردم داشته باشد. نشستهای نقد و بررسی و رونمایی همواره و بهطور مرتب در خانه کتاب (سرای اهل قلم) برگزار میشود. در چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی نیز خانه کتاب برنامههای ویژهای تدارک دیده است که بعضی از این برنامهها با همکاری نهادهای مرتبط با این امر صورت میگیرد یا اینکه خانه کتاب خود متولی برگزاری چنین برنامههایی است. تاکنون چند نشست و آئین بزرگداشت برگزار شده و تا پایان سال این روند ادامه خواهد داشت. ما از برنامهها و نشستهایی که آثار اصیل و تحقیقی را بهویژه به جوانان معرفی میکنند، استقبال میکنیم. به امید تداوم راه و منش و بینش آن امام راحل توسط جوانان این مرز و بوم.
مطالب مشابه
- حجت الاسلام و المسلمین حشمتی مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در امور روحانیت شد
- طرح «تابستانه کتاب»
- غرفههای برگزیده بیست و نهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران
- نقد دیدگاه روشنفکران غربی درباره وحی و قرآن در کتاب انکار قرآن اثر دکتر نصری
- «زندگی و زمانه آیتالله اکبر هاشمی رفسنجانی از 1313 تا 1394» منتشر شد