تازه های کتاب
تازه های انتشارات کتاب ناب
بایسته های فرهنگ
سازمان های فرهنگی
- چابک سازی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
- تمدید مهلت ارسال آثار به چهلودومین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران
- انتصاباتی ارزشمند در وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی
- نگاهی به برنامه های وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی در دولت چهاردهم
- مصوبات جلسه 660و661 هیات انتخاب و خرید کتاب
- خرید کتاب، پس از حدود2سال تعطیلی خرید! سیدمحمدکاظم شمس
- کارنامه معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ در دولت سیزدهم
مسائل نظری
حوزه علمیه
دانشگاه
- انتشار کتابهای فقهی درباره مسائل روز
- گزارشی از حضور استاد احمد مبلغی در مجمع جهانی فقه اسلامی
- ادله فقهی الزام حاکمیت به حجاب
- ظرفیتها و چالشهای استفاده از فقه در تقنین
- حجاب امری اجتماعی، با امکان قانونگذاری
- مسئله اجازه همسر، نیازمند بحث فقاهتی است
- کسانی که در اصول تابع دیگران باشند، نباید خود را مجتهد بدانند
- تمدید مهلت ارسال اثر به پنجمین دوره انتخاب کتاب برگزیده دانشگاهی
- بازسازی منابع تاریخی مفقود شیعه
- رتبهبندی علمی دانشگاهها، پژوهشگاهها و مؤسسات آموزش عالی وابسته به حوزه علمیه قم
- انتصاب ریاست نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاهها
- ۱۳ دانشگاه ایرانی در جمع هزار دانشگاه برتر دنیا
- ضرورت پردازش دادههای علمی و کتابخانهای
- دکتر محسن جوادی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شد
علمی آموزشی
علمی پژوهشی
هنر
- وضعیت فلسفه در سده اخیر حوزه علمیه قم
- فقهی که بخواهد نظریهپرداز باشد، در بستر درسهای تخصصی و پژوهشهای آزاد شکل میگیرد
- ضرورت پرداختن به مکتب فقهی و اصولی امام خمینی (ره)
- قطب فرهنگی اسلام «عقل» است
- مدیر حوزه های علمیه خواهران کشور انتخاب شد
- جامعه الزهراء س یادگاری پربرکت از حضرت امام ره
- تغییر و تحول در نظام آموزشی حوزههای علمیه
اخبار و مسائل کتاب
نقد و معرفی کتاب
- برگزیدگان همایش بیست و پنجم کتاب سال حوزه
- صدور پروانه فعالیت کتابفروشان
- مصوبات جلسات 645 تا 647 هیات انتخاب و خرید کتاب
- علیرضا مختارپور، رئیس کتابخانه ملی و مهدی رمضانی، سرپرست نهاد کتابخانههای عمومی کشور شد
- بررسی برگزاری نمایشگاه حضوری 1401
- مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران و اعضای هیئت علمی چهاردهمین دوره جایزه جایزه ادبی جلال آلاحمد منصوب شدند
- انتصاب مدیر کل تازه دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی
اقتصاد
اجتماعی
- باید امید آفرینی کنیم
- طرح اصلاح قیمت بنزین می توانست بهتر از این اجرا شود
- خواستار استمرار معافیت مالیاتی اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه هستیم
- در عرصه جنگ اقتصادی، به طور قاطع دشمن را عقب می زنیم
- دولت خسته نیست
- فعالیت 11 هزار و ۹۰۰ رسانه دارای مجوز در کشور
- افرادی که نفوذ پیدا می کنند داغترین شعارهای حاکمیتی را میدهند
- وفاق ملی ضرورت تداوم انقلاب اسلامی
- ادله فقهی الزام حاکمیت به حجاب
- ثبتنام بیمه درمان تکمیلی اصحاب فرهنگ، هنر، رسانه
- مسئله اجازه همسر، نیازمند بحث فقاهتی است
- بیانیه تشکر و قدردانی بیش از چهل نفر از علما وفضلای حوزه علمیه خطاب به اقای دکترجوادی
- بیانیه تشکر و قدردانی بیش از چهل نفر از علما وفضلای حوزه علمیه خطاب به اقای دکترصالحی
- نگاهی به اندیشه آیت الله هاشمی رفسنجانی ره
1393/03/30 21:32
عبدالکریمی: روشنفکری ایران اسیر انحطاط است/ من خواستار بازگشت شریعتی هستم
بیژن عبدالکریمی در میزگرد دوم نشست «شریعتی و آینده تفکر ما» گفت: من خواهان بازگشت شریعتی هستم. اصلیترین دلیل من احساس انحطاط تاریخی است که ما را برگرفته است. ما انحطاط را معطوف به توده، سنتگرایان، […]
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، در آستانه سی و هفتمین سالگرد وفات دکتر علی شریعتی، عصر امروز 28 خردادماه انجمن جامعهشناسی ایران نشستی با عنوان «شریعتی و آینده تفکر ما» در دو میزگرد با حضور استادان جامعهشناسی و فلسفه برگزار کرد.
میزگرد دوم این مراسم به نقد و بررسی کتاب «شریعتی و تفکر آینده ما» اثر بیژن عبدالکریمی اختصاص داشت. در این پنل محمدعلی مرادی، منوچهر محمدی، سیدجواد میری، محمد محمدی، حسن محدثی و بیژن عبدالکریمی سخنرانی کردند.
منتقدان شریعتی متن شریعتی را نخواندهاند
عبدالکریمی در ابتدای بخش دوم نشست گفت: امروز اگر کسی بکوشد از شریعتی دفاع کند حکم اعدام خود را امضا کرده است. اما من به عنوان دانشآموخته فلسفه با افق معنایی شریعتی آشنایی دارم. فاصله ما با شریعتی سه دهه نیست چون در این سه دهه تحولات عمیقی پیدا شده است. روزگار ما ویژگیهای پیدا کرده که آن را با روزگار شریعتی کاملاً متفاوت کرده است.
وی ادامه داد: من خواهان بازگشت شریعتی هستم و انگیزه من در ورود به این بحث و دفاع از شریعتی مرتبط به نسبت او با آینده است. اصلیترین دلیل من احساس انحطاط تاریخی است که ما را برگرفته است. ما اسیر انحطاط عمیقی شدهایم. ما انحطاط را معطوف به توده، سنتگرایان و قدرت سیاسی کردهایم. در حالی که من معتقدم جامعه روشنفکری هم اسیر این انحطاط شدند.
وی تاکید کرد: روشنفکران ما همچون سایر اعضای پیکر اجتماعی ایران دچار انحطاط شدهاند. ما پدیدارها را در سطوح گوناگونی میتوانیم بررسی کنیم. درباره پدیده روشنفکری در کشور خودم باید بگویم که توجیهی مانند این که جریان روشنفکری دچار سرکوب شده است برای جلوگیری از نقد آن درست نیست. پدیده روشنفکری به پایان خودش نزدیک شده و در کنار مرگ حقیقت و مرگ امر محسوس رو به پایان است.
این استاد فلسفه گفت: در این جهان امر سیاسی بی قاعده شده و مرگ میراث فرا رسیده و اتوپیایی وجود ندارد. روزگار ما روزگاری است که اخلاق بردگی در آن سیطره پیدا کرده و ما با خطر مرگ ذات انسان مواجه هستیم براین اساس حیات روشنفکری که مبتنی بر حیات نخبهگرایی است به دلیل فروپاشی ارزشها با بحران روبهرو میشود. در
این دوره کسی برای روشنفکر بودن و پیشآهنگ بودن ارزشی قایل نیست و ما در جهانی زندگی میکنیم که جهان نیچهای است و نیهیلیسم همه جا را فرا گرفته است.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی از سه شاخصه انحطاط جریان روشنفکری در ایران نام برد و گفت: عدم درک رابطه تفکر و سنت نخستین شاخصه است؛ تفکر را از صفر نمیتوان آغاز کرد و شک دکارتی یک توهم محض است و تخریب و ویران ساختن متن به جای دیالوگ نشانه انحطاط جامعه روشنفکری است. متاسفانه یک نوع خودشیفتگی در میان روشنفکران ما دیده میشود.
وی با بیان اینکه نقد نباید سایکولوژیک و ایدئولوژیک باشد گفت: نقد باید استعلایی باشد و متاسفانه امروز میان روشنفکران ما هیچ دیالوگی برقرار نیست.
وی افزود: میان ما و شریعتی فاصله تاریخی شکل گرفته و این فاصله تاریخی مانع شده که ما او را بررسی کنیم. روشنفکران ما قدرت فهم متن را ندارند و اکثر انتقادات روشنفکران به شریعتی نیز برگرفته از همین موضوع است چرا که آنها متن شریعتی را نخواندهاند.
عبدالکریمی با اشاره به مقلد بودن روشنفکران گفت: متفکران ما به زبان مادری نمیاندیشند. چرا روشنفکران ما نباید خود را به شریعتی نزدیکتر بدانند تا هایدگر و نیچه؟
این استاد دانشگاه با بیان اینکه مواجهه ایدئولوژیک یکی از نشانههای انحطاط است افزود: ایدئولوژی وقتی جای تفکر را بگیرد تفکر اصیل سرکوب میشود. جریان روشنفکری یکی از سرکوبگران بحث متافیزیکی و حکمی است. متاسفانه امروز هر متفکری که مخاطبان را دعوت به سنت تاریخی کند دچار خشم روشنفکران میشود. من اساتید خودم را مانند دکتر سروش، شایگان و سیدجواد طباطبایی از این منظر متهم میکنم چرا که آنها شریعتی را متهم به تبدیل سنت تاریخی به ایدئولوژی کردهاند در حالی که متن را نخواندهاند. این افراد باید در نظر داشته باشند که مفاهیم در داخل زمینههای اجتماعی معنا پیدا میکند.
به گفته وی، شریعتی اگر چه از اسلام ایدئولوژیک سخن میگوید اما مانند مارکسیسم آن را معنا نمیکند.
عبدالکریمی تاکید کرد: این استادان در خوانش خود از متن شریعتی دچار خطای هرمنوتیکی شدهاند و مواجهه آنها با متن آن سیاستزده و ایدئولوژیک بوده است. آنها به مساله ظهور جهان نیچهای و نیهیلیسم نیندیشیدهاند چرا که نیهیلیسم مهمترین مساله روزگار ماست.
وی در پایان گفت: روشنفکران همچون سیاستمداران و سنتگرایان عقبافتاده هستند و از موضع عصر روشنگری با مسائل برخورد میکنند. آنها با عقل انتزاعی میاندیشند و مدام از آزادی سخن میگویند در حالی که آزادی با سخن گفتن محقق نمیشود. اگر روشنفکران به این موضوع توجه داشتند ارزش بیشتری برای شریعتی ــ که با عقل تاریخی میاندیشد ــ قایل بودند.
شریعتی همتراز هایدگر نیست
حسن محدثی منتقد و جامعهشناس در بخش دیگری از این میزگردگفت: امروز به نحو رسمی و غیررسمی در جامعه ما شریعتیشناسی شکل گرفته و این مساله مهم ما شده و البته این بخت بزرگی برای یک متفکر
است.
وی به سه نوع شریعتیشناسی در جامعه اشاره کرد و افزود: برخی از کسانی که درباره شریعتی کتاب نوشتهاند معتقدند او بخشی از گذشته تاریخی ماست. عدهای دیگر شریعتی و آثارش را تا به امروز ادامه دادهاند و افرادی مانند عبدالکریمی و آقاجری معتقدند شریعتی متفکر فرداست و باید برای ساختن آینده به افکار او چنگ بزنیم. من با این گروه احساس همدلی بیشتری دارم با این وجود نقدهایی هم به آنها وارد است.
وی ادامه داد: افرادی مانند عبدالکریمی که به شریعتی تعلق خاطر دارند متاسفانه منتقدان را متهم به نخواندن آثار شریعتی میکنند. آنان در این باره عقاید قالبی را مطرح میکنند. این گروه شریعتی را در هیچ کجا قرار نمیدهند و همواره او را در یک مرز میگذارند. فرزندان ژنتیک شریعتی نیز اینچنین نگاه میکنند.
وی تاکید کرد: مگر میشود متفکری پارادایم فکری نداشته باشد. فرد به هر تفکری وابسته باشد زندانی برایش ساخته میشود که اجازه نمیدهد به هر چیزی فکر کند. به همین دلیل است که این افراد شریعتی را در جایی قرار میدهند که دور از نقد باشد.
محدثی با بیان اینکه افرادی مانند عبدالکریمی شریعتی را با مفاهیمی مانند این که او نظیر ندارد و یا اینکه او به همه هستی پنجره گشوده خطاب میکنند، گفت: در حالی که این اسطوره پردازی است. ما اگر اندیشه خوبی در شریعتی دیدیم باید به آن عمل کنیم.
این جامعهشناس یادآور شد: کتاب «شریعتی و آینده تفکر ما» پر از کلیگوییها و مملو از توازیهای تبیین نشده است به طوری که عبدالکریمی در کتابش شریعتی را با هایدگر همتراز میکند اما دلیلی برای آن ارائه نمیدهد. قرار دادن متفکری جهان سومی در کنار متفکران غربی و شبیه دانستن آنها با هم کار درستی نیست.
وی اضافه کرد: مدافعان شریعتی مدام میگویند که او چه کسی نیست. این نشان دهنده ناتوانی آنهاست و کتاب عبدالکریمی هم همین روش را در پیش گرفته است. تفکر ایدئولوژیک و تفکر تئولوژیک و پدیدارشناسی سه واژه کلیدی این کتاب است و بیشتر، تصوراتی کلی در آن بیان شده که عامیانه است.
وی با بیان این که در مواجهه با یک متفکر باید ابتدا سنت فکری آن را مشخص کرد، گفت: من شریعتی را در درون الهیات انتقادی قرار میدهم. او در ذیل تئولوژی شیعی میاندیشد و پایههای فکری او تئولوژیک است.
محدثی گفت: من درباره الهیات انتقادی شریعتی کتابی نوشتهام و امیدوارم بتوانم درباره اسلام انتقادی که شریعتی در درون آن قرار میگیرد کتاب دیگری بنویسم.
منوچهر محمدی نیز در بخش دیگری از این نشست طی سخنانی گفت: عبدالکریمی با تالیف این کتاب شریعتی را وارد قلمرو عمومی کرده است. این کتاب مجموعه سخنان او با خبرنگاران است و شاید به همین دلیل باشد که در کتاب مطالب تکراری زیادی دیده میشود و یا این که مفاهیم به صورت کامل توضیح داده نشده است.
مطالب مشابه
- «حکمت برین، ترجمه و شرح تطبیقی بدایةالحکمة علامه سید محمدحسین طباطبائی» نوشته رحمتالله شریعتی نجفآبادی توسط موسسه بوستان کتاب منتشر شد
- مهلت ارسال آثار به «کنگره شعر فاطمی» تا25فروردین تمدید شد
- توضیح فرزندشهیدمطهری:از وقتی نصر رئیس دفترفرح شد، پدرم بااو قطع رابطه کرد
- بامزهترین پیامک دکتر شریعتی به روایت دخترش
- گلایههای دختر دکتر شریعتی از اتهامهای وارده بر پدرش