تازه های کتاب
تازه های انتشارات کتاب ناب
بایسته های فرهنگ
سازمان های فرهنگی
- برنامه اصلاحات معاونت فرهنگی
- حکمرانی در شکل کلان نیاز دارد، بداند در کجا سفت و کجا منعطف باشد
- انتصاب دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور
- نادره رضایی، معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شد
- فعالیتهای معاونت فرهنگی وزارت ارشاد در جهت اهداف انقلاب اسلامی است
- انتصاب معاون امور رسانهای و تبلیغات وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی
- عبدالحسین کلانتری معاون امور فرهنگیِ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شد
مسائل نظری
حوزه علمیه
دانشگاه
- انتشار کتابهای فقهی درباره مسائل روز
- گزارشی از حضور استاد احمد مبلغی در مجمع جهانی فقه اسلامی
- ادله فقهی الزام حاکمیت به حجاب
- ظرفیتها و چالشهای استفاده از فقه در تقنین
- حجاب امری اجتماعی، با امکان قانونگذاری
- مسئله اجازه همسر، نیازمند بحث فقاهتی است
- کسانی که در اصول تابع دیگران باشند، نباید خود را مجتهد بدانند
- تمدید مهلت ارسال اثر به پنجمین دوره انتخاب کتاب برگزیده دانشگاهی
- بازسازی منابع تاریخی مفقود شیعه
- رتبهبندی علمی دانشگاهها، پژوهشگاهها و مؤسسات آموزش عالی وابسته به حوزه علمیه قم
- انتصاب ریاست نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاهها
- ۱۳ دانشگاه ایرانی در جمع هزار دانشگاه برتر دنیا
- ضرورت پردازش دادههای علمی و کتابخانهای
- دکتر محسن جوادی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شد
علمی آموزشی
علمی پژوهشی
هنر
- وضعیت فلسفه در سده اخیر حوزه علمیه قم
- فقهی که بخواهد نظریهپرداز باشد، در بستر درسهای تخصصی و پژوهشهای آزاد شکل میگیرد
- ضرورت پرداختن به مکتب فقهی و اصولی امام خمینی (ره)
- قطب فرهنگی اسلام «عقل» است
- مدیر حوزه های علمیه خواهران کشور انتخاب شد
- جامعه الزهراء س یادگاری پربرکت از حضرت امام ره
- تغییر و تحول در نظام آموزشی حوزههای علمیه
اخبار و مسائل کتاب
نقد و معرفی کتاب
- برنامه اصلاحات معاونت فرهنگی
- حکمرانی در شکل کلان نیاز دارد، بداند در کجا سفت و کجا منعطف باشد
- فعالیتهای معاونت فرهنگی وزارت ارشاد در جهت اهداف انقلاب اسلامی است
- برگزیدگان همایش بیست و پنجم کتاب سال حوزه
- صدور پروانه فعالیت کتابفروشان
- مصوبات جلسات 645 تا 647 هیات انتخاب و خرید کتاب
- علیرضا مختارپور، رئیس کتابخانه ملی و مهدی رمضانی، سرپرست نهاد کتابخانههای عمومی کشور شد
اقتصاد
اجتماعی
- باید امید آفرینی کنیم
- طرح اصلاح قیمت بنزین می توانست بهتر از این اجرا شود
- خواستار استمرار معافیت مالیاتی اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه هستیم
- در عرصه جنگ اقتصادی، به طور قاطع دشمن را عقب می زنیم
- دولت خسته نیست
- فعالیت 11 هزار و ۹۰۰ رسانه دارای مجوز در کشور
- افرادی که نفوذ پیدا می کنند داغترین شعارهای حاکمیتی را میدهند
- وفاق ملی ضرورت تداوم انقلاب اسلامی
- ادله فقهی الزام حاکمیت به حجاب
- ثبتنام بیمه درمان تکمیلی اصحاب فرهنگ، هنر، رسانه
- مسئله اجازه همسر، نیازمند بحث فقاهتی است
- بیانیه تشکر و قدردانی بیش از چهل نفر از علما وفضلای حوزه علمیه خطاب به اقای دکترجوادی
- بیانیه تشکر و قدردانی بیش از چهل نفر از علما وفضلای حوزه علمیه خطاب به اقای دکترصالحی
- نگاهی به اندیشه آیت الله هاشمی رفسنجانی ره
1391/01/18 18:49
امام موسی صدر از نگاه حضرت آیت الله سید موسی شبیری زنجانی : شخصیتی منصف، عرفی، مستقیم الفکر، مودب و روشن که در مجموع بینظیر بود
چکیده: خداوند زودتر او را نجات دهد ... آقا موسی فهم خیلی صافی داشت. آداب و انصاف و ویژگیهای کمالی دیگر ایشان، اسباب موفقیتهای ایشان بود. خلاصهی کلام اگر ایشان با من بود، برای من خیلی نافع بود. […]
چکیده:
خداوند زودتر او را نجات دهد ...
آقا موسی فهم خیلی صافی داشت. آداب و انصاف و ویژگیهای کمالی دیگر ایشان، اسباب موفقیتهای ایشان بود. خلاصهی کلام اگر ایشان با من بود، برای من خیلی نافع بود. اگر ایشان زنده است، خداوند زودتر او را نجات بدهد و اگر نیست، با ائمهی طاهرین علیهمالسلام محشور فرماید.
شفقنا- زندگی نامه ی بزرگان مذهب همواره مورد توجه شیعیان و علاقمندان به شناخت ظرایف زندگی این شخصیت ها بوده است. شفقنا (سایت بین المللی همکاریهای خبری شیعه) با هدف آشنایی شیفتگان مذهب با دوره های مختلف زندگی نامداران عرصه ی تشیع اقدام به انتشار ویژگی های شخصیتی این این بزرگان نموده است. در این فرصت معرفی ابعاد شخصیتی امام موسی صدر از لسان حضرت آیت الله العظمی سید موسی شبیری زنجانی که در سایت روایت صدر منتشر شده تقدیم می شود.
در مجموع آقا موسی بینظیر بود. اخلاق عجیبی داشت ... بحث با هیچ کس به قدر بحث با آقا موسی برای من مفید نبود. آقا موسی چندین امتیاز داشت: اولا: ایشان بسیار سریع الانتقال بود. البته آقای بهشتی هم در سرعت انتقال فوقالعاده بود. دوم: آقا موسی در استقامت نظر خیلی فوقالعاده بود. عرفی و مستقیمالفکر بود. سوم: بیان آقا موسی بسیار روشن بود و ابهام نداشت. چهارم: آقا موسی در انصاف درجهی اول بود. پنجم: ایشان در بیان بسیار با ادب بود
اشاره: آیتالله العظمی حاج سید موسی شبیری زنجانی اولین و نزدیکترین دوست همدوره و همبحث امام صدر در حوزهی علمیهی قم است. از این بزرگوار دو گفتار در بارهی امام صدر موجود است. گفتار اول که حاصل گفتگوی سال 1369ش نگارنده با ایشان است، سال 1375ش در جلد اول از یادنامهی امام موسی صدر (اثر آیتالله سید هادی خسروشاهی) منتشر گردید. گفتار دوم که در پی خواهد آمد، حاصل گفتگوی ماههای اخیر برخی فضلای خوشذوق حوزهی علمیهی قم با آن بزرگوار است که انشاءالله در آیندهی نزدیک به عنوان فصلی از بخش «طریقیات» جلد دوم کتاب ارزشمند «جرعهای از دریا» منتشر خواهد شد. از استاد بزرگوار حجتالاسلام و المسلمین حاجآقا رضا مختاری رئیس محترم مؤسسه «کتابشناسی شیعه» تشکر میکنیم که گفتار دوم را قبل از چاپ در اختیار سایت «روایت صدر» قرار دادند تا دوستداران امام صدر بتوانند زودتر از آن بهرهمند شوند. همچنین از دوست فاضلم آقای مهندس عباس گنجی تشکر میکنم که با گشادهرویی زحمت تایپ و تنظیم این یادداشت را متقبل شدند.
آقا موسی اولین هممباحثهی من بود
آقا موسی اولین هممباحثهی من بود. یکی از عواملی که من را به دروس حوزه علاقمند کرد، همین بحث با آقا موسی بود؛ به خاطر ویژگیهایی که در ایشان بود، مطالب علمی زود برای هر دوی ما حل میشد و مطلبی که ممکن بود یک هفته با دیگران در بارهاش بحث کنیم و شاید آخر هم به جایی نرسیم، با آقا موسی در مدت چند دقیقه حل میشد. فکر ما نزدیک به هم بود. گاهی در مورد بعضی از رفقا این اصطلاح را بکار میبردیم که «فلانی مقدماتش خراب است». یعنی محتاج به مقدماتی است که در آنها با ما همفکر نشده است. من و آقا موسی صدر در مقدمات مسائل باهم بحث نمیکردیم و فقط مباحثهی ما در نتایج بود، لذا زود در مباحثه به نتیجه میرسیدیم و مطلب حال میشد.
حاجآقا موسی خیلی ظریف بود و ظرائف را خیلی خوب متوجه بود. ایشان شعر هم میگفت ...
تمسک به قرآن و سنت اهل بیت علیهم السلام
بعید است که ایشان تا الآن زنده باشد. چرا باید ایشان را زنده نگه داشته باشند؟ آدم بی بند و باری مثل قذافی، برای چه او را زنده نگه بدارد؟ یکی از دوستان در مصاحبهاش گفته بود که وقتی آقا موسی با دو رفقیش میروند با قذافی صحبت کنند، موضوعی را قذافی مطرح میکند و میگوید طرفین باید به قرآن متمسک شویم، نه سنت. چون اختلاف ما در این است که شما به سنت اهل بیت متمسک میشوید و ما به سنت صحابه. بیاییم فقط به قرآن تمسک کنیم تا اختلاف نباشد. آقا موسی مخالفت میکند که قسمت اعظم احکام ما به وسیلهی سنت معلوم میشود و نمیشود آن را کنار گذاشت. خلاصه جر و بحث میشود و به جایی نمیرسد. وقتی آقا موسی با دو رفیقش از جلسه خارج میشوند، قذافی به مأموری که آنجا بوده اشارهای میکند و مقصودش این بوده که مثلا اینها را به فلان جا ببرید؛ نه اینکه کشته شوند. ولی مامور برداشت میکند که قذافی دستور کشتن آنها را صادر کرده است و همانجا گلولهای میزند و آنها را شهید میکند.
این را یکی از امریکاییها نقل کرده است. و میگفت که مدتی بعد قذافی صحبتی علیه آقا موسی کرده بود و گفته بود: چرا این قدر برای ایشان اظهار تأسف میکنید؟ هر روز اینهمه اشخاص میمیرند؛ او هم یکی از آنها. این هم مؤید این مطلب است که آقا موسی شهید شده است.
آقا موسی بینظیر بود
در مجموع آقا موسی بینظیر بود. اخلاق عجیبی داشت.
آقا موسی و حاجآقا رضا ...
حاجآقا رضا - اخوی آقا موسی - هم در نوع خودش فوقالعاده بود؛ ولی تند مزاج بود، البته زود هم پشیمان میشد و چه پشیمان شدنی! به گونهای که حاضر بود پای طرف را ببوسد تا گذشت کند.
آقا موسی و حاجآقا رضا هر دو با استعداد بودند. ولی آقا موسی با استعدادتر از حاجآقا رضا بود. حاجآقا رضا حافظهاش بهتر از آقا موسی بود و حاجآقا موسی در سرعت انتقال و استقامت فکر ترجیح داشت.
حاجآقا رضا بزرگتر بود و بیشتر از حاجآقا موسی تحصیل کرده بود. تفاوت دیگرشان این بود که حاجآقا رضا برای ادارهی امور مناسب نبود؛ ولی آقا موسی در این جهت خیلی خوب بود. آقا موسی میتوانست یک کشور را اداره کند.
آنها اخوی دیگری هم دارند که بین حاجآقا رضا و آقا موسی است به نام حاجآقا علی، که معمم نیست و حدود دو سال از آقا موسی بزرگتر است.
امتیازات علمی آقا موسی ...
آقا موسی اولین هم مباحثهای من بود. اگر آقا موسی بود، الان وضع علمی من خیلی بهتر از حالا بود؛ به جهت امتیازاتی که بحث با ایشان برای من داشت که در هیچ بحثی چنین نبود. البته هم مباحثههای خیلی قوی و خوب داشتم، مثل آقای بهشتی که از آقا موسی اقوی بود و نبوغ داشت و خیلی فوقالعاده بود. ولی آقا موسی برای من ارجح بود. آقای عابدی زنجانی میگفت: در همان سفری که آقای موسی مفقود شد، پیش آقا موسی رفتم. ایشان میگفت: من بر تمام اقران تقدم داشتم به جز سه نفر؛ یکی آقای بهشتی و یکی هم من را ذکر کرده بودند.
بحث با هیچ کس به قدر بحث با آقا موسی برای من مفید نبود. آقا موسی چندین امتیاز داشت:
• اولا: ایشان بسیار سریع الانتقال بود. البته آقای بهشتی هم در سرعت انتقال فوقالعاده بود.
• دوم: آقا موسی در استقامت نظر خیلی فوقالعاده بود. عرفی و مستقیمالفکر بود.
• سوم: بیان آقا موسی بسیار روشن بود و ابهام نداشت.
• چهارم: آقا موسی در انصاف درجهی اول بود.
• پنجم: ایشان در بیان بسیار با ادب بود. هیچ گاه تند نمیشد و صدایش را بلند نمیکرد و تعابیر خلاف ادب به کار نمیبرد.
• ششم: تُن صدای ایشان خیلی ملایم بود و با سر من میساخت. چون من ضعیف بودم و هر صدایی برای من قابل تحمل نبود. بر عکسِ آقای بهشتی؛ اگرچه جهات اثباتی خیلی خوبی داشت، ولی صدایش به گونهای بود که سرم درد میگرفت و مجبور میشدم با وی کوتاه بحث کنم.
• هفتم: فکر آقا موسی به من خیلی نزدیک بود. در مقدمات با من مشترک بود و بحث من با ایشان در نتایج بود. مطلبی که میبایست یک هفته با دیگران بحث کنیم، با ایشان در ده دقیقه بحث میکردیم.
• هشتم: اگرچه سلیقه و ذوق آقا موسی خیلی خوب بود و ذکاوتش بر من خیلی تفوق داشت، ولی دقتش به گونهای نبود که نتوانم پا به پای او بروم. غالبا در بحثها، ایشان تسلیم میشد. کم بود که بر عکس شده باشد. البته نکتهی تسلیم شدنش به این بود که او غالبا مدافع کلمات قوم بود و من مهاجم. اشکال میکردم و قابل دفاع نبود. فقط یک بار بر عکس شد. او به آقای نائینی اشکال کرد و من خواستم دفاع کنم و نتوانستم.
• نهم: ویژگی دیگر آقا موسی این بود که در همان جلسهی اول سریع به یک مطلب منتقل میشد؛ در حالیکه من طول میکشید تا به آن منتقل شوم. ولی ممکن بود که در بارهی آن موضوع یک صفحه بنویسم و فکر کنم و پشت سر هم حرفهای جدید به نظرم بیاید؛ ایشان در همان جلسهی اول حرف خوب به نظرش میآمد و دنبال نمیکرد.
خداوند زودتر او را نجات دهد ...
آقا موسی فهم خیلی صافی داشت. آداب و انصاف و ویژگیهای کمالی دیگر ایشان، اسباب موفقیتهای ایشان بود. خلاصهی کلام اگر ایشان با من بود، برای من خیلی نافع بود. اگر ایشان زنده است، خداوند زودتر او را نجات بدهد و اگر نیست، با ائمهی طاهرین علیهمالسلام محشور فرماید.
منبع: روایت صدر به نقل از «جرعهای از دریا، ج 2»؛ رضا مختاری
منبع:شفقنا
مطالب مشابه
- نشست علمي «امام موسي صدر، فرزند ايران، مسيح لبنان» برگزار شد و در آن کتاب دو جلدی «سیره و سرگذشت امام موسی صدر» که توسط مؤسسه فرهنگی ـ تحقیقاتی امام موسی صدر به چاپ رسيده است، معرفی و بررسی شد
- اظهارات مسئول کمیته پیگیری وضعیت امام موسی صدر درباره سرنوشت وی+ فایل صوتی
- فرزند يکي از همراهان امام موسي صدر: پدرم که از همراهان امام موسی صدر بود زنده است
- روایت یک مستند ساز ایرانی از سرنوشت امام موسی صدر
- رئیس شورای انتقالی لیبی خبر داد: نتایج تحقیقات درباره امام موسی صدر