تازه های کتاب
تازه های انتشارات کتاب ناب
بایسته های فرهنگ
سازمان های فرهنگی
- چابک سازی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
- تمدید مهلت ارسال آثار به چهلودومین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران
- انتصاباتی ارزشمند در وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی
- نگاهی به برنامه های وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی در دولت چهاردهم
- مصوبات جلسه 660و661 هیات انتخاب و خرید کتاب
- خرید کتاب، پس از حدود2سال تعطیلی خرید! سیدمحمدکاظم شمس
- کارنامه معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ در دولت سیزدهم
مسائل نظری
حوزه علمیه
دانشگاه
- انتشار کتابهای فقهی درباره مسائل روز
- گزارشی از حضور استاد احمد مبلغی در مجمع جهانی فقه اسلامی
- ادله فقهی الزام حاکمیت به حجاب
- ظرفیتها و چالشهای استفاده از فقه در تقنین
- حجاب امری اجتماعی، با امکان قانونگذاری
- مسئله اجازه همسر، نیازمند بحث فقاهتی است
- کسانی که در اصول تابع دیگران باشند، نباید خود را مجتهد بدانند
- تمدید مهلت ارسال اثر به پنجمین دوره انتخاب کتاب برگزیده دانشگاهی
- بازسازی منابع تاریخی مفقود شیعه
- رتبهبندی علمی دانشگاهها، پژوهشگاهها و مؤسسات آموزش عالی وابسته به حوزه علمیه قم
- انتصاب ریاست نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاهها
- ۱۳ دانشگاه ایرانی در جمع هزار دانشگاه برتر دنیا
- ضرورت پردازش دادههای علمی و کتابخانهای
- دکتر محسن جوادی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شد
علمی آموزشی
علمی پژوهشی
هنر
- وضعیت فلسفه در سده اخیر حوزه علمیه قم
- فقهی که بخواهد نظریهپرداز باشد، در بستر درسهای تخصصی و پژوهشهای آزاد شکل میگیرد
- ضرورت پرداختن به مکتب فقهی و اصولی امام خمینی (ره)
- قطب فرهنگی اسلام «عقل» است
- مدیر حوزه های علمیه خواهران کشور انتخاب شد
- جامعه الزهراء س یادگاری پربرکت از حضرت امام ره
- تغییر و تحول در نظام آموزشی حوزههای علمیه
اخبار و مسائل کتاب
نقد و معرفی کتاب
- برگزیدگان همایش بیست و پنجم کتاب سال حوزه
- صدور پروانه فعالیت کتابفروشان
- مصوبات جلسات 645 تا 647 هیات انتخاب و خرید کتاب
- علیرضا مختارپور، رئیس کتابخانه ملی و مهدی رمضانی، سرپرست نهاد کتابخانههای عمومی کشور شد
- بررسی برگزاری نمایشگاه حضوری 1401
- مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران و اعضای هیئت علمی چهاردهمین دوره جایزه جایزه ادبی جلال آلاحمد منصوب شدند
- انتصاب مدیر کل تازه دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی
اقتصاد
اجتماعی
- باید امید آفرینی کنیم
- طرح اصلاح قیمت بنزین می توانست بهتر از این اجرا شود
- خواستار استمرار معافیت مالیاتی اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه هستیم
- در عرصه جنگ اقتصادی، به طور قاطع دشمن را عقب می زنیم
- دولت خسته نیست
- فعالیت 11 هزار و ۹۰۰ رسانه دارای مجوز در کشور
- افرادی که نفوذ پیدا می کنند داغترین شعارهای حاکمیتی را میدهند
- وفاق ملی ضرورت تداوم انقلاب اسلامی
- ادله فقهی الزام حاکمیت به حجاب
- ثبتنام بیمه درمان تکمیلی اصحاب فرهنگ، هنر، رسانه
- مسئله اجازه همسر، نیازمند بحث فقاهتی است
- بیانیه تشکر و قدردانی بیش از چهل نفر از علما وفضلای حوزه علمیه خطاب به اقای دکترجوادی
- بیانیه تشکر و قدردانی بیش از چهل نفر از علما وفضلای حوزه علمیه خطاب به اقای دکترصالحی
- نگاهی به اندیشه آیت الله هاشمی رفسنجانی ره
1390/11/18 10:01
فعالیت گروهیِ کتابمحور در شبکههای اجتماعی مجازی/علی اکبر اکبری تبار
چکیده: نتیجة بررسی شبکههای اجتماعی حول موضوع کتاب این است که در این زمینه سه نوع فعالیت گروهی وجود دارد که وجه مشترکشان استفاده از بستر اینترنت و شبکه اجتماعی، و علاقه به کتاب است. چکیده […]
چکیده:
نتیجة بررسی شبکههای اجتماعی حول موضوع کتاب این است که در این زمینه سه نوع فعالیت گروهی وجود دارد که وجه مشترکشان استفاده از بستر اینترنت و شبکه اجتماعی، و علاقه به کتاب است.
چکیده
هدف از مقاله حاضر شناخت فعالیت گروهیِ کتابمحور در شبکههای اجتماعی مجازی بوده است. بدین منظور از میان سه دسته عمدهای که به فعالیت گروهی مرتبط با کتاب در این شبکهها میپردازند (شبکههای اجتماعی کتابمحور، شرکتهای چاپ و نشر و توزیع کتاب در شبکههای اجتماعی و گروههای زیرمجموعة شبکههای اجتماعی مختلف ـ که موضوع شکلگیری و فعالیت این گروهها کتاب است ـ شبکه اجتماعی متخصصان ایران (یو 24) بررسی میشود. در این مقاله جهت انتخاب گروهها، و سنجش و مقایسه میزان فعالیت آنها از هشت شاخص استفاده شده است: عنوان گروه، جایگاه گروه در دستهبندی موضوعی گروههای یو 24، معرفینامه مقدماتی گروه (که مدیر گروه مینویسد)، تعداد اعضای گروه، تنظیمات گروه در ارتباط با عضوگیری و فعالیت اعضا، تعداد پیامها و یادداشتهای به اشتراک گذاشته شده در گروه، میانگین زمان بهروز شدن گروه، و میانگین تعداد نظرات نوشتهشده برای هر یادداشت. بر اساس سه شاخص عنوان گروه، جایگاه آن در دستهبندی موضوعی گروههای یو 24، و معرفینامه مقدماتی گروه، گروههایی که در ارتباط با کتاب فعالیت داشتند مشخص شدند (که تعداد آنها 8 عدد بوده است.) در مرحله بعد، با استفاده از 5 شاخص دیگر میزان فعالیت این گروهها مطالعه و مقایسه شد. نتایج حاصل از این مطالعه بدین قرار است:
از میان 1941 گروه فعال در شبکه اجتماعی متخصصان ایران (یو 24)، هشت گروه در ارتباط با کتاب فعالیت داشتهاند. از میان این گروهها بر اساس شاخص تعداد اعضا، گروه داستانِ کوتاه بیشترین و گروه ترجمة چند کتاب جدید کمترین تعداد اعضا را دارا بودهاند. بر اساس شاخص تعداد پیامها، گروه داستان کوتاه بیشترین و گروه ترجمة کتاب، کمترین تعداد پیامها را به اشتراک گذاشتهاند. بر اساس شاخص میانگین فعالیت گروه (میانگین زمان بهروز شدن گروه) گروه داستان کوتاه بیشترین و گروه ترجمة کتاب، کمترین میزان فعالیت را داشته است. بر اساس شاخص میانگین تعداد نظرات (کامنتها به نوشتهها) گروه مطالب خواندنی بیشترین میزان نظرات ـ در نتیجه بیشترین میزان جذابیت یادداشتها و بیشترین میزان بازخورد ـ و گروه ترجمة کتاب کمترین میزان میانگین نظرها را داشته است.
واژگان کلیدی
پویایی گروهی، شبکههای اجتماعی مجازی، فعالیت گروهی کتابمحور، شبکه اجتماعی متخصصان ایران، یو 24
Keywords:Group Dynamics, Social Networking Sites (SNS), Book-based Group Activity, Iran Experts Social Networkin Site, U24
مقدمه
همانطور که از زمانهای گذشته مرسوم بوده است، هر فردی که کتابی را مطالعه میکرد و مطالب آن را مناسب مییافت، آن را به دوستان و نزدیکان خود توصیه میکرد. در زمان حال نیز این توصیهها ادامه دارد. اما هم اکنون مکانیسمها و ابزارهایی برای این امر ایجاد شده است که گاه شکل و ظاهر این ابزارها باعث میشود کارکرد سادة آنها و اینکه جایگزین ابزارهای گذشته شدهاند را فراموش کنیم. گرچه مدت زمان زیادی از ظهور اینترنت و ابزارهای آنلاین نمیگذرد، با وجود این ابزارها بسیاری از تعاملات و مبادلات جامعه را متحول کرده، و شکل و ساختار بسیاری از فعالیتهای بشری را دگرگون ساختهاند. امروزه شکل و ظاهر کتاب نیز عوض شده است و گونههای مختلفی از کتابهای الکترونیکی یا کتابهای آنلاین و... استفاده میشود، که در اینجا شیوة فعالیتِ گروهی دربارة کتاب بررسی شده است و انواع تحولیافته و جدید کتابها موضوعی گسترده است که مجال بررسی آن نیست. مقاله حاضر از میان ابزارهای مختلف و گونههای متعدد رسانههای اجتماعی1 شبکههای اجتماعی آنلاین2 را بررسی میکند. شبکههای اجتماعی3 بستری را فراهم آوردهاند که در آن افراد امکان برقراری رابطه با همدیگر را داشته و بسیاری از محدودیتهای شبکههای اجتماعی واقعی (بیرونی) نظیر محدودیتهای مکانی و جغرافیایی، زمانی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و... را ندارند. افراد در این شبکهها میتوانند کسانی را بیابند که با آنها علائق مشترکی دارند، اما به لحاظ زمانی و مکانی هرگز امکان برقراری ارتباط با آنها را پیدا نکردند، برای نمونه، افرادی که همگی به کتاب و کتابخوانی و اشتراک آن علاقهمنداند با حضور در شبکههای اجتماعی و استفاده از بستر توانمندساز آن توانستهاند با افرادی از سراسر دنیا که علاقهای مشترک به کتاب دارند، ارتباط برقرار کرده و از مزایای این ارتباط بهره ببرند.
انواع شبکههای اجتماعی فعال در مورد کتاب
نتیجة بررسی شبکههای اجتماعی حول موضوع کتاب این است که در این زمینه سه نوع فعالیت گروهی وجود دارد که وجه مشترکشان استفاده از بستر اینترنت و شبکه اجتماعی، و علاقه به کتاب است. دستة اول شامل شبکههای اجتماعی کتابمحور4 است که بخش اعظم فعالیت این شبکهها حول معرفی، اشتراکگذاری و مباحثه دربارة کتاب است. نمونههای بارز این شبکهها عبارتاند از: گودریدز5، شلفاری6، لایبرری تینگ7، بوک کراسینگ8، ریدر29، بوک ترایبز10، رِویش11، کانکت ویابوکس12 و بوک ربیت13. شبکههای نامبرده با وجود تفاوتهایشان، وجه مشترک مهمی دارند و آن اینکه هدف اصلی، شکلگیری شبکه برقراری ارتباط میان افراد علاقمند به کتاب است.14 دسته دوم فعالیت گروهی در شبکههای اجتماعی، شامل حضور شرکتهای چاپ و نشر و توزیع کتاب در شبکههای اجتماعی و در قسمت پروفایلهای شرکتها15 یا صفحات اجتماعات کوچک16است که نمونه بارز آن حضور انتشارات مک گراهیل17 در اغلب شبکههای اجتماعی است. با حضور در سایت18 این شرکت به بخشی19 برمیخوریم که در آن ارتباط (لینک20) شرکت در اکثر شبکههای اجتماعیِ بزرگ نظیر فیس بوک، توییتر و لینکداین وجود دارد. تصویر شماره 1 ـ بخشی از وبسایت شرکت انتشارات مک گراهیل که لینک شرکت در رسانههای اجتماعی را دارددسته سوم شامل گروههای زیرمجموعة شبکههای اجتماعی مختلف است که موضوع شکلگیری و فعالیت این گروهها نیز کتاب است و در بستر شبکههایی شکل گرفتهاند که کارکردهای مختلف و متعددی دارند. برخی از این کارکردها عبارتاند از: برقراری و مدیریت ارتباطها و دوستیابی، ارتباطهای کاری و تجاری، اشتراک محتوا و بسیاری کارکردهای دیگر که موجب شده است روزبهروز بر تعداد شبکههای اجتماعی با اهداف مختلف افزوده شود. افراد این گروهها با وجود آنکه در شبکه به فعالیتهای دیگر خود (به مانند دیگر اعضا) میپردازند، علاقة خود به کتاب را نیز در گروههایی متمرکز کرده و در درون این گروهها به فعالیت گروهی همجهت با اعضای دیگر گروه (شامل معرفی کتاب، ارائه خلاصهای از محتوای آن و ارائه برداشت و نظر شخصی دربارة آن کتاب) پرداختهاند؛ و در نتیجة با کتابهای دیگر آشنا و از نظرات دیگران دربارة کتابی که مطالعه کردهاند نیز مطلع میشوند. از میان سه دستة معرفیشده که به فعالیتِ گروهی مرتبط با کتاب در شبکههای اجتماعی میپردازند، به دسته سوم یعنی گروههایی که مانند زیرمجموعهای از شبکههای اجتماعی دیگر فعالیت دارند خواهیم پرداخت. از میان شبکههای اجتماعی متعدد که امروزه هر کدام شمار زیادی از افراد را به عضویت در خود ترغیب کردهاند، به دلیل آنکه اطلاعات حاضر برای ناشران و شرکتهای انتشاراتی داخلی کشور مفید باشد به شبکة اجتماعی متخصصان ایران (یو 24) و گروههایی که در این شبکه در ارتباط با کتاب فعالیت دارند خواهیم پرداخت.
داده ها و روش
شبکة اجتماعی متخصصان ایران (یو 24)
مؤسسان شبکة اجتماعی یو 24 هدف از ایجاد این شبکه را ایجاد محیطی حرفهای، همافزا و خالی از تنش برای ارتباط میان متخصصان ایرانی معرفی کردهاند21. در این شبکه هر عضو صفحهای شخصی دارد، که در آن سوابق تحصیلی، شغلی و حرفهای، علایق و سرگرمیها و موارد دلخواه دیگر خود را با دیگر اعضا به اشتراک گذاشته و خود را از طریق اطلاعاتی که در این صفحه ارائه دهد، آن طور که میخواهد به دیگر اعضا معرفی میکند. شبکه یو 24 بخشهای مختلفی دارد که امکان انجام فعالیتهای متعددی را به فرد میدهند ؛از جمله: بخش خدمات دهندگان، که در این بخش فرد میتواند خدماتی را که ارائه میدهد به دیگر اعضا معرفی کرده و با خدماتِ که دیگر اعضا آشنا شود. برای دیگران توصیهنامه بنویسد و یا از کسانی که با آنها همکاری داشته است بخواهد که برای او توصیهنامه بنویسند و خدمات او را معرفی و حسن انجام کار او را تضمین کنند. یکی از بخشهای فعال و پربازدیدِ شبکه یو 24 گروههای تخصصی این شبکه است. در این قسمت هر فرد میتواند در گروههای موجود که دربارة موضوعاتی خاص فعالیت دارند عضو شود و یا گروهی را در ارتباط موضوع مورد علاقهاش خود ایجاد و دیگر اعضا را جهت عضویت در این گروه دعوت کند. فرد با عضویت در گروهها میتواند به مباحثه، اشتراک متن، صدا و تصویر در مورد آن موضوع تخصصی بپردازد و از اطلاعاتی که دیگر اعضا به اشتراک میگذارند بهرهمند شود.
گروههای فعال در شبکه اجتماعی یو 24
در شبکه متخصصان ایران، 1941 گروه تخصصی فعالیت دارند که این گروهها در هفده دسته موضوعی تقسیم شدهاند. از میان موضوعات گفتهشده دستة هنر و فرهنگ بیشترین نزدیکی و همخوانی را با موضوع این مقاله دارد. در این دسته 138 گروه فعالیت میکنند. از میان گروههای این دسته هفت گروه، و یک گروه نیز در دستة موضوعی یو 24 دربارة کتاب، کتابخوانی و معرفی کتاب فعالیت داشتهاند ـ که در این مقاله بررسی شده است ـ در ادامه به بررسی دقیق و جزئیتر این هشت گروه و ویژگیهای مشترک آنها خواهیم پرداخت.
گروههای مرتبط با کتاب در شبکه اجتماعی یو 24
همانطور که گفته شد، در شبکه اجتماعی متخصصان ایران و در دستة موضوعیِ هنر و فرهنگ و یو 24، هشت گروه وجود دارند که به طور خاص در مورد کتاب و کتابخوانی فعالاند و اعضای این گروهها متناسب با عنوان و موضوع فعالیت گروه به اشتراک اطلاعاتی دربارة کتابهای مختلف میپردازند. هشت گروه بررسیشده در این مقاله عبارتاند از:
معرفی کتاب
معرفی کتابهای مفید / فیلمهای جالب و دیدنی
کتاب و مطالعه آزاد
مطالب خواندنی
داستان کوتاه
ترجمة کتاب
ترجمة چند کتاب جدید
بهترین کتابهایی که تا الان خواندم...
روش
انتخاب گروههای مطالعهشده در این مقاله از طریق استفاده از سه متغیر صورت گرفته است که بر اساس آنها تمامی گروههایی که در رابطه با کتاب فعالیت میکنند انتخاب شدند؛ این متغیرها عبارتاند از: عنوان گروه، جایگاه گروه در میان دستهبندی موضوعی گروههای یو 24، و معرفینامه مقدماتی گروه (که مدیر گروه مینویسد و در آن اهداف و فعالیتهای گروه را شرح میدهد، که این اولین عامل در آشنایی و تصمیم فرد جهت عضویت یا عدم عضویت در گروه است.) از طرف دیگر، در مقاله حاضر جهت دستیابی به هدف سنجش و مقایسه میزان فعالیت گروههای مرتبط با کتاب در شبکه اجتماعی یو 24، با بررسی دقیق صفحة گروههای انتخابشده (در مرحلة قبل)، متغیرهایی تعریف و ساخته شد که محقق را قادر میسازند دربارة میزان فعالیت گروه اظهارنظر کند. این متغیرها عبارتاند از: جایگاه در دستهبندی موضوعی گروههای یو 24؛ گروه موردنظر در کدام یک از دستههای موضوعی شبکه اجتماعی یو 24 قرار میگیرد، به دلیل اینکه افراد برای عضویت در گروهها در دستههای تخصصی موجود به جستجو میپردازند، لذا قرارگیری گروه موردنظر در کنار دیگر گروههای تخصصی در دستة خاص که بیشترین ارتباط را با موضوع کتاب داشته باشد، به عضوگیری بیشتر و در نتیجة آن فعالیت بیشتر گروه کمک میکند.
تعداد اعضا؛ تعداد اعضای یک گروه شاخص خوبی برای میزان جذابیت مطالب به اشتراک گذاشتهشده در آن گروه است؛ بنابراین گروههایی که جذابیت بیشتر و مطالب مفیدتری داشتهاند و در متن معرفینامه مقدماتی خود را بهتر و جذابتر معرفی کردهاند، اعضای بیشتری نیز خواهند داشت. به همین ترتیب اعضای بیشتر نیز منجر به فعالیت بیشتر گروه در آینده میشود. تنظیمات گروه؛ در شبکه اجتماعی یو 24، مدیران امکاناتی جهت تنظیم گروه در اختیار دارند که در سه زمینه ضرورت تأیید و یا عدم تأیید عضویت در گروه، امکان یا عدم امکان مشاهده یادداشتهای گروه، و امکان یا عدم امکان افزودن یادداشت به گروه است. تعداد پیامها؛ این متغیر نشاندهنده تعداد پیام یا یادداشتهایی است که اعضای گروه به اشتراک گذاشتهاند و شاخصی مناسب جهت سنجش میزان فعالیت گروه است. میانگین فعالیت گروه (زمان بهروز شدن)؛ محقق بر اساس زمان اشتراک یادداشتها و محاسبه میانگین تفاوت زمان ارائه یادداشت در گروه، شاخص میانگین زمان بهروز شدن گروه را ایجاد کرده است که بر اساس آن گروههایی که میانگین زمان بهروز شدن کمتری دارند، گروههای فعالتری بوده و گروهی که میانگین بیشتری دارد فعالیت کمتری داشته است.میانگین تعداد نظرات (کامنتها به نوشتهها)؛ بعد از به اشتراک گذاشتن یادداشتی از یک فرد، اعضای دیگر که این یادداشت را مطالعه میکنند میتوانند مطالب، نظرها و افکارشان خود دربارة آن به صورت کامنت22 (نظر) به آن یادداشت اضافه کنند که این نظرها شامل تأیید و پذیرش، رد و انکار مطلب، و یا اضافه کردن مطالب تکمیلی به یادداشت اصلی است. بر اساس این شاخص میتوان مشخص کرد که کدام یادداشتها جذابیت و میزان بازخورد بیشتری داشتند و در نتیجه فعالیت بیشتری را در گروه منجر شده است. بنابراین، شاخص میانگین تعداد نظرها نیز به همراه مشخص کردن میزان جذابیت گروه، غیرمستقیم میزان فعالیت گروه را نیز میسنجد. به دلیل آنکه زمان تأسیس و آغاز به کار گروههای بررسیشده با یکدیگر متفاوت بوده است و امکان دارد گروهی با سابقة زمانی دوبرابرِ گروه دیگر وجود داشته باشد و به طبع میزان فعالیت این گروه بیشتر از گروه کمسابقهتر به نظر بیاید، لذا از میانگین زمان بهروز شدن و نیز میانگین تعداد نظرات استفاده شده است ـ که امکان مقایسه میان گروههایی با سوابق زمانی متفاوت را فراهم میکند.در جهت تحلیل استنباطی و نیز مشخص کردن میزان سازگاری شاخصهای پیشگفته شده با یکدیگر در مرحله نهایی تحلیل دادهها، میزان همبستگی میان این شاخصها از طریق آزمون پیرسون محاسبه شده است.
تحلیل دادهها و نتایج
در ادامه، ابتدا نتایج توصیفی بررسی شاخصهای فعالیت گروه برای هر کدام از گروهها جداگانه ارائه شده است و در نهایت نیز نتایج تحلیل استنباطی ارتباط شاخصها با یکدیگر ارائه میشود.
نتایج توصیفی
همانطور که از دادههای جدول شماره یک مشخص است، گروه معرفی کتاب در دسته موضوعی هنر و فرهنگ قرار گرفته و 22 عضو دارد. عضویت در این گروه نیازمند تأیید مدیر گروه نبوده است و تمامی افراد میتوانند یادداشتهای گروه را مشاهده کنند. اما فقط اعضای گروه میتوانند به یادداشتها اضافه کنند. به طور کلی هفده یادداشت در این گروه به اشتراک گذاشته شده و میانگین زمان بهروز شدن گروه 1.13 روز است ـ که به نسبت میانگین پایین و نشانگر فعالیت زیاد گروه است ـ میانگین تعداد نظرات به نوشتههای گروه 1.77 نظر است ـ که میانگین کمی بوده و حاکی از آن است که یادداشتها جذابیت کافی را نداشته و بازخورد زیادی را منجر نشدهاند.
از جدول شماره 2 چنین برمیآید که گروه معرفی کتابهای مفید / فیلمهای جالب و دیدنی در دسته موضوعی هنر و فرهنگ قرار گرفته و 184 عضو دارد. عضویت در این گروه نیازمند تأیید مدیر گروه نبوده است و فقط اعضای گروه میتوانند یادداشتهای گروه را مشاهده کنند. اضافه کردن یادداشتها را فقط اعضای گروه انجام دهند. به طور کلی 137 یادداشت در این گروه به اشتراک گذاشته شده است و میانگین زمان بهروز شدن گروه 7.96 روز است ـ که به نسبت میانگین بالایی بوده و نشانگر فعالیت کم گروه است ـ میانگین تعداد نظرها به نوشتههای گروه 0.66 نظر است ـ که میانگین بسیار کمی است و حاکی از آن است که یادداشتها جذابیت بسیار کمی داشته و بازخورد زیادی را منجر نشدهاند.
دادههای جدول شماره 3 نشانگر آن است که گروه کتاب و مطالعه آزاد در دسته موضوعی هنر و فرهنگ قرار گرفته و 200 عضو دارد. عضویت در این گروه نیازمند تأیید مدیر گروه نبوده است و همه افراد میتوانند یادداشتهای گروه را مشاهده کنند. اضافه کردن یادداشتها را فقط اعضای گروه انجام میدهند؛ به طور کلی 193 یادداشت در این گروه به اشتراک گذاشته شده است. میانگین زمان بهروز شدن گروه 5.80 روز است ـ که میانگین تقریباً بالایی است و نشانگر فعالیت کم گروه است ـ میانگین تعداد نظرات به نوشتههای گروه 0.55 نظر است ـ که میانگین بسیار کمی است و نشانگر جذابیت کم یادداشتها است.
دادههای جدول شماره 4 نشان میدهد که گروه مطالب خواندنی در دسته موضوعی یو 24 قرار گرفته و 214 عضو دارد. عضویت در این گروه نیازمند تأیید مدیر گروه نبوده و همه افراد میتوانند یادداشتهای گروه را مشاهده کنند. اضافه کردن یادداشتها را فقط اعضای گروه انجام میدهند. به طور کلی 282 یادداشت در این گروه به اشتراک گذاشته شده است و میانگین زمان بهروز شدن گروه 1.64 روز است ـ که میانگینی پایین و نشانگر فعالیت زیاد اعضای گروه است ـ میانگین تعداد نظرات به نوشتههای گروه 9.70 نظر است که میانگین بالایی بوده و در میان گروههای بررسیشده بیشترین میزان میانگین نظرات است ـ و نشان میدهد که یادداشتهای این گروه جذابیت بسیار زیادی داشته و تعداد بازخورد زیادی را منجر شدهاند.
همانطور که از دادههای جدول شماره 5 میتوان نتیجه گرفت، گروه داستان کوتاه در دسته موضوعی هنر و فرهنگ قرار گرفته و 357 عضو دارد که بیشترین تعداد اعضا در میان گروههای بررسیشده است. عضویت در این گروه نیازمند تأیید مدیر گروه نیست و فقط اعضای گروه میتوانند یادداشتهای گروه را مشاهده و یا اضافه کنند به طور کلی 2523 یادداشت در این گروه به اشتراک گذاشته شده است و میانگین زمان بهروز شدن گروه 0.18 روز است ـ که کمترین میانگین زمان بهروز شدن در میان گروههای بررسی شده است ـ و نشانگر فعالیت بسیار زیاد اعضای گروه، میانگین تعداد نظرات به نوشتههای گروه 2.89 نظر است ـ که میانگین نسبتاً کمی بوده ـ و نشان میدهد، با وجود آنکه این گروه بیشترین میزان فعالیت را در میان گروههای بررسیشده دارد اما یادداشتهای به اشتراک گذاشتهشده در گروه بازخورد زیادی را دریافت نکردهاند؛ البته دلیل آن میتواند موضوع خاص فعالیت گروه باشد. این گروه در حوزه داستان کوتاه فعالیت داشته و اغلب اعضا داستانهای کوتاهی که خوانده و یا شنیدهاند را در گروه به اشتراک میگذارند؛ لذا امکان برقراری تعاملات کامنتی بر سر این داستانها کاهش مییابد و هر فرد داستان کوتاهی را که به نظرش مناسب است به اشتراک میگذارد.
جدول شماره 6 بیانگر آن است که گروه ترجمة کتاب در دسته موضوعی هنر و فرهنگ قرار گرفته و 25 عضو دارد. عضویت در این گروه نیازمند تأیید مدیر گروه نبوده و همه افراد میتوانند یادداشتهای گروه را مشاهده کنند و اضافه کردن یادداشتها را فقط اعضای گروه انجام میدهند. به طور کلی چهار یادداشت در این گروه به اشتراک گذاشته شده است و میانگین زمان بهروز شدن گروه 205.34 روز است ـ که بیشترین میانگین در میان گروههای بررسی شده است ـ و فعالیت بسیار کم اعضای گروه را نشان میدهد. میانگین تعداد نظرات به نوشتههای گروه 0.25 نظر است ـ که میانگین بسیار کمی است و در میان گروههای بررسیشده کمترین میزان میانگین نظرات است ـ و نشاندهنده این است که یادداشتهای این گروه جذابیت بسیار کمی داشته و تعداد بازخورد زیادی را منجر نشدهاند.
همانطور که از اطلاعات جدول شماره 7 برمیآید، گروه ترجمة چند کتاب جدید که در دستة موضوعی هنر و فرهنگ قرار میگیرد فعالیت خود را به تازگی آغاز کرده است و تا کنون فقط چهار عضو دارد که کمترین تعداد اعضا در میان گروههای بررسی شده است. عضویت در این گروه نیازمند تأیید مدیر نیست و همه افراد میتوانند یادداشتها را مشاهده کنند، ولی افزودن یادداشت به گروه فقط در اختیار اعضا است. تا کنون پیامی در این گروه به اشتراک گذاشته نشده است که در پاسخ به آن کامنت و بازخوردی ثبت شود.
جدول شماره 8 نشانگر آن است که گروه «بهترین کتابهایی که تا الان خواندم...» در دسته موضوعی هنر و فرهنگ قرار گرفته است و 116 عضو دارد. عضویت در این گروه نیازمند تأیید مدیر گروه نیست و فقط اعضای گروه میتوانند یادداشتهای گروه را مشاهده و اضافه کنند به طور کلی 63 یادداشت در این گروه به اشتراک گذاشته شده است و میانگین زمان بهروز شدن گروه 7.69 روز است ـ که در میان گروههای بررسیشده میانگینی متوسط است ـ و نشانگر فعالیت متوسط اعضای گروه است، میانگین تعداد نظرات به نوشتههای گروه 1.05 نظر است ـ که میانگین کمی است ـ و نشاندهنده این است که یادداشتهای این گروه جذابیت زیادی نداشته و تعداد بازخورد زیادی را منجر نشدهاند.
نتایج استنباطی
در این بخش نتایج بررسی میزان همبستگی و ارتباط میان شاخصهای مختلف طراحیشده جهت سنجش میزان فعالیت گروهها در ارتباط با کتاب ارائه میشود.جدول شماره 10 بیانگر آن است که تمامی شاخصها با یکدیگر روابط مستقیم دارند. در میان جفت متغیرهای تعداد اعضا و تعداد پیامها، تعداد اعضا و میانگین زمان بهروز شدن، تعداد پیامها و میانگین زمان بهروز شدن رابطهای مستقیم، قوی و معنادار وجود داشته است، و در میان جفت متغیرهای تعداد اعضا و میانگین تعداد نظرات رابطه مستقیم و متوسط غیرمعنادار وجود داشته است، و در میان جفت متغیرهای تعداد پیامها و میانگین تعداد نظرات، میانگین تعداد نظرات و میانگین زمان بهروز شدن رابطه مستقیم و ضعیفِ غیرمعنادار وجود داشته است.
نتیجهگیری
نتایج تحقیق حاکی از آن است که از میان 1941 گروه فعال در شبکه اجتماعی متخصصان ایران (یو 24) و بر اساس شاخصهای عنوان گروه، جایگاه گروه در میان دستهبندی موضوعی گروههای یو 24 و متن معرفینامة مقدماتی گروه، هشت گروه در ارتباط با کتاب فعالیت داشتهاند. از میان این گروهها بر اساس شاخص تعداد اعضا، گروه داستان کوتاه بیشترین و گروه ترجمة چند کتاب جدید، کمترین تعداد اعضا را دارا بودهاند. بر اساس شاخص تعداد پیامها، گروه داستان کوتاه بیشترین و گروه ترجمة کتاب، کمترین تعداد پیامها را به اشتراک گذاشتهاند. بر اساس شاخص میانگین فعالیت گروه (میانگین زمان بهروز شدن گروه) گروه داستان کوتاه بیشترین و گروه ترجمة کتاب کمترین میزان فعالیت را داشته است. بر اساس شاخص میانگین تعداد نظرات (کامنتها به نوشتهها) گروه مطالب خواندنی بیشترین میزان نظرات و در نتیجه بیشترین میزان جذابیت یادداشتها را داشته و بیشترین میزان بازخورد را ایجاد کرده است و گروه ترجمة کتاب کمترین میزان میانگین نظرات را داشته است. بر اساس نتایج حاصل از شاخص تنظیمات گروه، افرادی که میخواهند به گروه بپیوندند باید ابتدا به تأیید مدیر گروه برسند که در این صورت بر اساس مشاهدات محقق، تعداد اعضای گروه کاهش پیدا میکند، در حالت دوم که عضویت نیازمند تأیید مدیر گروه نیست. اعضای بیشتری به گروه میپیوندند؛ (تمامی گروههای بررسیشده در این مقاله ضرورت تأیید یا عدم تأیید مدیر گروه جهت عضویت افراد را ندارند.) در مورد تنظیمات مشاهده یادداشتهای گروه، در حالتی که مدیر تصمیم میگیرد یادداشتهای گروه فقط برای اعضای گروه قابل مشاهده باشد، افراد جهت دستیابی به مطالب باید به عضویت گروه درآیند که در نتیجه آن فرد نمیتواند بر اثر جذابیت یادداشتهای گروه جذب آن شود؛ زیرا بعد از عضویت است که یادداشتها را مشاهده میکند و برای تصمیمگیری در مورد عضویت یا عدم عضویت فقط به عنوان گروه و جایگاه گروه در دستهبندی موضوعی گروههای یو 24 و نیز متن معرفینامه مقدماتی گروه ـ که مدیر گروه آن را مینویسد ـ دسترسی دارد. در نوع سوم تنظیمات نیز مدیر گروه تعیین میکند که چه کسانی میتوانند یادداشتهایی را به اشتراک گذارند و چه کسانی این امکان را ندارند ـ که این امر نیز امکان مشارکت افراد بدون عضویت در گروه را کاهش میدهد. موردی استثنایی در گروههای بررسیشده به چشم میخورد که در آن گروه داستان کوتاه که حائز بیشترین میزان تعداد اعضا و پیامها و میانگین زمان بهروز شدن است، در شاخص میانگین تعداد نظرات میزان متوسط دارد. دلیل آن هم میتواند موضوع خاص فعالیت گروه باشد. این گروه در حوزه داستان کوتاه فعالیت داشته است و اغلب اعضا داستانهای کوتاهی که خوانده و یا شنیدهاند را در گروه به اشتراک میگذارند؛ لذا امکان برقراری تعاملات کامنتی بر سر این داستانها کاهش یافته و هر فرد داستانی کوتاه را که به نظرش مناسب میآید به اشتراک میگذارد. خلاصة از نتایج ارائه شده در جدول شماره 9 نمایش داده شده است. همانطور که از نمودار بالا برمیآید گروه داستان کوتاه بیشترین تعداد اعضا و پیامها و بیشترین میزان فعالیت (کمترین میزان زمان بهروز شدن متناظر با بیشترین میزان فعالیت است) را دارا بوده و گروه ترجمة چند کتاب جدید کمترین تعداد اعضا و پیام را داراست. در شاخص زمان بهروز شدن، بیشترین میزان را در گروه ترجمة کتاب میبینیم (که متناظر با کمترین میزان فعالیت گروه است). در شاخص میانگین تعداد نظرات، گروه ترجمة کتاب کمترین میزان میانگین و گروه مطالب خواندنی بیشترین تعداد نظرات را دارا بوده است که این نشاندهندة از بیشترین میزان جذابیت یادداشتهای این گروه است. شبکه اجتماعی یو 24 هر چند وقت یکبار، 10 گروه ـ که فعالترین گروههای تخصصی هستندـ را معرفی کرده و لیست آنها را در صفحه گروهها قرار میدهد، در زمان انجام این مطالعه، دو گروه از این ده گروه از گروههایی بودند که در خصوص کتاب فعالیت داشته و رتبههای اول و هشتم را در این لیست داشتهاند. گروه داستان کوتاه با تعداد کل 10342 یادداشت در رتبه اول، و گروه مطالب خواندنی با 3024 یادداشت در رتبه هشتم قرار داشتند
منابع
در مورد شبکههای اجتماعی کتابمحور از این منبع استفاده شده است. http://webtrends.about.com/lr/book_websites
در مورد شرکت انتشاراتی مک گراهیل از این منبع استفاده شده است. http://www.mcgraw-hill.com/site/about-us/social
در مورد شبکه اجتماعی متخصصان ایران (یو 24) به این منبع مراجعه شده است. http://u24.ir/gtc.aspx
پینوشتها
1. Social Media/ 2. Social Networking Sites (SNS)
3. مراد از شبکههای اجتماعی در این مقاله، شبکه های اجتماعی آنلاین (مجازی) خواهد بود.
4. Book-based Social Networking Sites / 5. Goodreads / 6. Shelfari / 7. LibraryThing / 8. BookCrossing / 9. Reader2 / 10. Booktribes / 11. Revish / 12. ConnectViaBooks / 13. BookRabbit
14. اطلاعات مفید دربارة این شبکهها را میتوانید از اینجا ببینید http://webtrends.about.com/lr/book_websites
15. Company Profile / 16. Community Pages / 17. McGraw-Hill / 18. http://www.mcgraw-hill.com/site/about-us/social / 19. Social Media Directory / 20. Link / 21. http://u24.ir/gtc.aspx / 22. Comment
منبع: فصلنامه کتاب مهر » شماره 1
منبع: منا
مطالب مشابه