تازه های کتاب
تازه های انتشارات کتاب ناب
بایسته های فرهنگ
سازمان های فرهنگی
- شورای وزارت خانه های فرهنگی، گامی درجهت تحقق حکمرانی فرهنگی
- حکمرانی فرهنگی
- برنامه اصلاحات معاونت فرهنگی
- حکمرانی در شکل کلان نیاز دارد، بداند در کجا سفت و کجا منعطف باشد
- انتصاب دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور
- نادره رضایی، معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شد
- فعالیتهای معاونت فرهنگی وزارت ارشاد در جهت اهداف انقلاب اسلامی است
مسائل نظری
حوزه علمیه
دانشگاه
- انتشار کتابهای فقهی درباره مسائل روز
- گزارشی از حضور استاد احمد مبلغی در مجمع جهانی فقه اسلامی
- ادله فقهی الزام حاکمیت به حجاب
- ظرفیتها و چالشهای استفاده از فقه در تقنین
- حجاب امری اجتماعی، با امکان قانونگذاری
- مسئله اجازه همسر، نیازمند بحث فقاهتی است
- کسانی که در اصول تابع دیگران باشند، نباید خود را مجتهد بدانند
- تمدید مهلت ارسال اثر به پنجمین دوره انتخاب کتاب برگزیده دانشگاهی
- بازسازی منابع تاریخی مفقود شیعه
- رتبهبندی علمی دانشگاهها، پژوهشگاهها و مؤسسات آموزش عالی وابسته به حوزه علمیه قم
- انتصاب ریاست نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاهها
- ۱۳ دانشگاه ایرانی در جمع هزار دانشگاه برتر دنیا
- ضرورت پردازش دادههای علمی و کتابخانهای
- دکتر محسن جوادی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شد
علمی آموزشی
علمی پژوهشی
هنر
- وضعیت فلسفه در سده اخیر حوزه علمیه قم
- فقهی که بخواهد نظریهپرداز باشد، در بستر درسهای تخصصی و پژوهشهای آزاد شکل میگیرد
- ضرورت پرداختن به مکتب فقهی و اصولی امام خمینی (ره)
- قطب فرهنگی اسلام «عقل» است
- مدیر حوزه های علمیه خواهران کشور انتخاب شد
- جامعه الزهراء س یادگاری پربرکت از حضرت امام ره
- تغییر و تحول در نظام آموزشی حوزههای علمیه
اخبار و مسائل کتاب
نقد و معرفی کتاب
- برنامه اصلاحات معاونت فرهنگی
- حکمرانی در شکل کلان نیاز دارد، بداند در کجا سفت و کجا منعطف باشد
- فعالیتهای معاونت فرهنگی وزارت ارشاد در جهت اهداف انقلاب اسلامی است
- برگزیدگان همایش بیست و پنجم کتاب سال حوزه
- صدور پروانه فعالیت کتابفروشان
- مصوبات جلسات 645 تا 647 هیات انتخاب و خرید کتاب
- علیرضا مختارپور، رئیس کتابخانه ملی و مهدی رمضانی، سرپرست نهاد کتابخانههای عمومی کشور شد
اقتصاد
اجتماعی
- باید امید آفرینی کنیم
- طرح اصلاح قیمت بنزین می توانست بهتر از این اجرا شود
- خواستار استمرار معافیت مالیاتی اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه هستیم
- در عرصه جنگ اقتصادی، به طور قاطع دشمن را عقب می زنیم
- دولت خسته نیست
- فعالیت 11 هزار و ۹۰۰ رسانه دارای مجوز در کشور
- افرادی که نفوذ پیدا می کنند داغترین شعارهای حاکمیتی را میدهند
- وفاق ملی ضرورت تداوم انقلاب اسلامی
- ادله فقهی الزام حاکمیت به حجاب
- ثبتنام بیمه درمان تکمیلی اصحاب فرهنگ، هنر، رسانه
- مسئله اجازه همسر، نیازمند بحث فقاهتی است
- بیانیه تشکر و قدردانی بیش از چهل نفر از علما وفضلای حوزه علمیه خطاب به اقای دکترجوادی
- بیانیه تشکر و قدردانی بیش از چهل نفر از علما وفضلای حوزه علمیه خطاب به اقای دکترصالحی
- نگاهی به اندیشه آیت الله هاشمی رفسنجانی ره
1391/07/02 19:30
توهین به مقدسات نارواست / صالحی، سید عباس
چکیده: گرچه فهرست مقدسات ادیان متعدد و گستردهاند، اما بدون تردید به هر میزان که «امر مقدس» در نقطه کانونیتر هویت باشد، خسارات و لطمات اهانت به آن، پردامنهتر و گناهی نابخشودنیتر است. در میان […]
چکیده:
گرچه فهرست مقدسات ادیان متعدد و گستردهاند، اما بدون تردید به هر میزان که «امر مقدس» در نقطه کانونیتر هویت باشد، خسارات و لطمات اهانت به آن، پردامنهتر و گناهی نابخشودنیتر است. در میان مقدسات دین اسلام، قرآن کریم و پیامبر(ص) دو بخش اصلی هویت فردی- جمعی مسلمانان هستند، دو ضلعی که با هیچ بخش دیگر هویتی برابری نمیکنند.
جهان اسلام و مسلمانان جهان، متاثر و ملتهب است؛ از شرق دور تا خاورمیانه و شمال آفریقا و دیگر مناطق مسلماننشین؛ اهانت به پیامبر اعظم (ص)، با موج اعتراضات همراه شد و ادامه یافت و حوادثی خشونت بار را نیز با خود بهمراه داشت.
این اتفاق پردامنه، ضرورت طرح این پرسش را یادآور میشود که چرا توهین به مقدسات ادیان، اخلاقاً و شرعاً نارواست؟ بازخوانی این منظر، میتواند افق روشنتری را در رفتار فردی – جمعی پدید آورد.
در این نوشتار، پنجرههائی به آن گشوده میشود:
1. منظر حقوقی: حقوق افراد، هم در ادیان توحیدی و هم در ارزشهای عصر مدرن، مورد احترام و تاکید قرار دارد و لذا نمیتوان هیچ انسانی را تمسخر و اهانت کرد. توهین به افراد، تنها به گوشت و پوست و استخوان آنان نیست، همان گونه که نمیتوان شکل و قد و قامت و رنگ و یا نقص اعضای یک انسان را به استهزا و اهانت گرفت، همان گونه نیز توهین به پدر و مادر و بستگان یا نژاد و یا ملیت او نیز اهانت و تجاوز به حقوق فردی است و در اخلاق و قانون و شرع نادرست و نارواست. باید توجه کرد که «هویت فردی» لایهای تو در توست و تعلقات نسبی، مکانی، نژادی، ملی و ... بخشی از این هویت است و در این لایهها، تعلقات دینی – مذهبی بخش مهمی از «هویت» را میسازند. انسانها، به همان اندازه بلکه گاه بیش از آن که از خراش و زخم بر چهره خود و یا وابستگان نسبی و یا نژادیشان آزار میبینند، از پنجه کشیدن در هویت دینیشان مجروح و خشمگین میشوند و از توهین به مقدساتشان بر میآشوبند.
2. منظر اخلاقی: اصل زرین اخلاقی آن است که آن چه را انسان بر خود نمیپسندد بر دیگران روا ندارد. این اصل، معیارسنجی محکم و فراگیر برای تشخیص رفتار درست از نادرست است. اگر انسان توهین به مقدسات دینی خویش را برنمیتابد، نباید به مقدسات دیگران هم توهین کند.
3. منظر سیاسی – اجتماعی: صلح، اصل مهم در روابط انسانی و حوزه سیاست داخلی و بین المللی است. چه این که روابط بی تنش و یا کم تنش میان انسانها، از مبادی زندگی اجتماعی است. در جهان، منطقه و حتی یک کشور ادیان و مذاهب گوناگون وجود دارند، بدون تردید صلح جهانی و منطقهای و ملی در فضای توهین به مقدسات یکدیگر به دست نمیآید.
4. منظر دینی: متون دینی و سیره پیامبران و اولیای الهی، سرشار از رعایت مقدسات و پرهیز از توهین به آنان است. از آن جمله، در قرآن کریم میخوانیم:
لا تسبّوا الذین یدعون من دون الله فیسبّوا الله عدواً بغیر علم (انعام، 108)
و آنها را که کفار به جای خدا میخوانند (مانند بتها و اجنّه) دشنام ندهید که آنان نیز از روی عداوت و نادانی به خدا دشنام دهند (ترجمه آیت ا... مشکینی)
بدین گونه مسلمانان، حتی از توهین و فحاشی به خرافیترین مقدسات یعنی بتان و جنیان ممنوع شدهاند. امام علی (ع) نیز در خطاب به یاران خویش فرمود:
انّی اکره لکم ان تکونوا سبّابین (نهج البلاغه، خطبه 206)
من توهین و فحاشی را برای شما ناروا میدانم
البته سخنان فوق به معنای نفی نقد و گفتگو میان ادیان و مذاهب نیست که آن از قاعده و روش و آدابی برخوردار است که با توهین و اهانت، مرزهایی روشن و متمایز دارد.
عرصههای توهین به مقدسات
1. مفاهیم و باورها: درادیان گوناگون، باورها و مفاهیمی مقدسند و از اقبال عام متدینان به آن برخوردارند. باورهایی چون توحید در ادیان توحیدی، تثلیت در مسیحیت، معجزه و کرامات و ...
2. موجودات مقدس: خدا، فرشتگان، خدایان اساطیری و ... از این نمونهاند. هم چنین در ادیان و جوامع دینی، انسانهایی فراعادی محسوب میشوند، مریم مقدس و عیسی مسیح در میان مسیحیان، بودا در باور بودائیان، پیامبر اعظم (ص)در جامعه مسلمانان، امامان اهل بیت (ع) در منظر شیعیان و خلفای راشدین و برخی از صحابه در عقاید اهل سنت و ... از چونان جایگاهی برخوردارند.
حتی برخی از موجودات زمینی، با برداشتهای خاص پارهای از ادیان مقدس شناخته میشوند. آتش در نگرش زرتشتیان، گاو در آئین هندویان و برخی از جمادات و حیوانات در ادیان خاموش و زنده دنیا.
3. روزهای مقدس: زمانهای با قداست در ادیان و جوامع وجود دارد: روز شنبه برای یهودیان، هفته مقدس و عید پاک برای مسیحیان، ماه رمضان و عید فطر و قربان برای مسلمانان، عاشورا برای شیعیان و ...
4. اماکن مقدس: معابد مذهبی (کنیسهها، کلیساها، دیرها، مساجد، خانقاهها و...) مقابر بزرگان ادیان، سرزمینهای مقدس چون مکه، بیتالمقدس و... در این زمرهاند.
5. متون مقدس: کتابهای دینی ادیان، بخشی دیگر از هویت قدسی آنان به شمار میروند. عهد عتیق برای یهودیان، اناجیل برای مسیحیان، اوستا برای زرتشتیان، وداها و اوپانیشادها برای هندوها و قرآن برای مسلمانان چونان ارزشی را دارند.
6. شعائر و مناسک: رفتارهائی هستند که جلوهای از هویت دینیاند. تعمید و آب مقدس برای مسیحیان، نماز و حج برای مسلمانان و...
7. نمادهای مقدس: جوامع و ادیان، گاه برخوردار از نمادهای هویت بخشاند. صلیب برای مسیحیان نمونه روشن آن است. در روزگار ما، پرچم و سرود ملتها چونان نقشی را یافته است.
موارد فوق - و مصادیق مشابه- گستره مقدسات ادیان و مذاهب را نشان میدهد، دامنهای که ضرورت توجه را به منطقهای وسیع برای همزیستی انسانی الزامی میکند، صد البته همان گونه که یاد شد معنای آن، حقانیت قداست تمامی نمونهها نیست، بلکه مهم آن است که بدانیم دیگران چگونه میاندیشند و باور دارند، تا خواسته و یا ناخواسته در فضای توهین و اهانت قرار نگیریم.
قرآن و پیامبر(ص) کانون هویت اسلامی
گرچه فهرست مقدسات ادیان متعدد و گستردهاند، اما بدون تردید به هر میزان که «امر مقدس» در نقطه کانونیتر هویت باشد، خسارات و لطمات اهانت به آن، پردامنهتر و گناهی نابخشودنیتر است. در میان مقدسات دین اسلام، قرآن کریم و پیامبر(ص) دو بخش اصلی هویت فردی- جمعی مسلمانان هستند، دو ضلعی که با هیچ بخش دیگر هویتی برابری نمیکنند.
رخدادهای توهینآمیز نسبت به آن دو در سالیان اخیر (از قرآنسوزی کشیش آمریکایی تا سربازان آن کشور در پایگاه بگرام و نیز از کاریکاتورهای موهن دانمارکی تا این فیلم سخیف) فاصلهگیری از اصل مهم اخلاقی، عقلانی و دینی در زیست جمعی انسانی است، زیستی که جز در سایه حرمت و احترام به مقدسات ادیان و مذاهب در دسترس نخواهد بود. به عوامل و انگیزههای این گونه امواج و نیز راههای درست مقابله با آن، درفرصتی دیگر باید پرداخت، اما تنها میتوان به وضوح دید که چگونه این تصمیمات و رفتارهای نابخردانه، منطقه و جهانی پر تشویش و آشوب را رقم میزند!
منبع:خبرانلاین
مطالب مشابه
- واکنش با تاخیر حوزه و وزارت خارجه نسبت به اهانت اخیر به قرآن
- در واكنش به پخش فیلم موهن به ساحت پیامبر اکرم(ص) ؛ جهان اسلام يكپارچه اعتراض شد
- آیت الله جوادی آملی: راه علمی و عقلانی را باید در برخورد با مخالفان پیش گرفت
- آیتالله مکارم شیرازی: علمای اسلام با تکیه بر اعتدال توطئه های دشمنان را خنثی کنند
- سید احمد خاتمی درنماز جمعه تهران: آنهایی که فکر میکنند فضا باز شده دراشتباه هستند