تازه های کتاب
تازه های انتشارات کتاب ناب
بایسته های فرهنگ
سازمان های فرهنگی
- برنامه اصلاحات معاونت فرهنگی
- حکمرانی در شکل کلان نیاز دارد، بداند در کجا سفت و کجا منعطف باشد
- انتصاب دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور
- نادره رضایی، معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شد
- فعالیتهای معاونت فرهنگی وزارت ارشاد در جهت اهداف انقلاب اسلامی است
- انتصاب معاون امور رسانهای و تبلیغات وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی
- عبدالحسین کلانتری معاون امور فرهنگیِ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شد
مسائل نظری
حوزه علمیه
دانشگاه
- انتشار کتابهای فقهی درباره مسائل روز
- گزارشی از حضور استاد احمد مبلغی در مجمع جهانی فقه اسلامی
- ادله فقهی الزام حاکمیت به حجاب
- ظرفیتها و چالشهای استفاده از فقه در تقنین
- حجاب امری اجتماعی، با امکان قانونگذاری
- مسئله اجازه همسر، نیازمند بحث فقاهتی است
- کسانی که در اصول تابع دیگران باشند، نباید خود را مجتهد بدانند
- تمدید مهلت ارسال اثر به پنجمین دوره انتخاب کتاب برگزیده دانشگاهی
- بازسازی منابع تاریخی مفقود شیعه
- رتبهبندی علمی دانشگاهها، پژوهشگاهها و مؤسسات آموزش عالی وابسته به حوزه علمیه قم
- انتصاب ریاست نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاهها
- ۱۳ دانشگاه ایرانی در جمع هزار دانشگاه برتر دنیا
- ضرورت پردازش دادههای علمی و کتابخانهای
- دکتر محسن جوادی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شد
علمی آموزشی
علمی پژوهشی
هنر
- وضعیت فلسفه در سده اخیر حوزه علمیه قم
- فقهی که بخواهد نظریهپرداز باشد، در بستر درسهای تخصصی و پژوهشهای آزاد شکل میگیرد
- ضرورت پرداختن به مکتب فقهی و اصولی امام خمینی (ره)
- قطب فرهنگی اسلام «عقل» است
- مدیر حوزه های علمیه خواهران کشور انتخاب شد
- جامعه الزهراء س یادگاری پربرکت از حضرت امام ره
- تغییر و تحول در نظام آموزشی حوزههای علمیه
اخبار و مسائل کتاب
نقد و معرفی کتاب
- برنامه اصلاحات معاونت فرهنگی
- حکمرانی در شکل کلان نیاز دارد، بداند در کجا سفت و کجا منعطف باشد
- فعالیتهای معاونت فرهنگی وزارت ارشاد در جهت اهداف انقلاب اسلامی است
- برگزیدگان همایش بیست و پنجم کتاب سال حوزه
- صدور پروانه فعالیت کتابفروشان
- مصوبات جلسات 645 تا 647 هیات انتخاب و خرید کتاب
- علیرضا مختارپور، رئیس کتابخانه ملی و مهدی رمضانی، سرپرست نهاد کتابخانههای عمومی کشور شد
اقتصاد
اجتماعی
- باید امید آفرینی کنیم
- طرح اصلاح قیمت بنزین می توانست بهتر از این اجرا شود
- خواستار استمرار معافیت مالیاتی اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه هستیم
- در عرصه جنگ اقتصادی، به طور قاطع دشمن را عقب می زنیم
- دولت خسته نیست
- فعالیت 11 هزار و ۹۰۰ رسانه دارای مجوز در کشور
- افرادی که نفوذ پیدا می کنند داغترین شعارهای حاکمیتی را میدهند
- وفاق ملی ضرورت تداوم انقلاب اسلامی
- ادله فقهی الزام حاکمیت به حجاب
- ثبتنام بیمه درمان تکمیلی اصحاب فرهنگ، هنر، رسانه
- مسئله اجازه همسر، نیازمند بحث فقاهتی است
- بیانیه تشکر و قدردانی بیش از چهل نفر از علما وفضلای حوزه علمیه خطاب به اقای دکترجوادی
- بیانیه تشکر و قدردانی بیش از چهل نفر از علما وفضلای حوزه علمیه خطاب به اقای دکترصالحی
- نگاهی به اندیشه آیت الله هاشمی رفسنجانی ره
1392/04/22 01:42
در نشست اساتید و نخبگان اجتماعی مطرح شد؛ نگاه امنیتی، قضائی، سیاسی و انتظامی مشکل اصلی آسیبهای اجتماعی
آمارهای ازدواج و طلاق، ریشه یابی رشد آسیبهای اجتماعی، نقش دولت در آسیبهای اجتماعی از مهمترین محورهای نشست تخصصی هم اندیشی نخبگان اجتماعی که با حضور جامعه شناسان و آسیب شناسان برگزار شد، بود. به […]
آمارهای ازدواج و طلاق، ریشه یابی رشد آسیبهای اجتماعی، نقش دولت در آسیبهای اجتماعی از مهمترین محورهای نشست تخصصی هم اندیشی نخبگان اجتماعی که با حضور جامعه شناسان و آسیب شناسان برگزار شد، بود.
به گزارش خبرنگار مهر، این نشست با موضوع تقویت فرهنگی و کاهش آسیبهای اجتماعی توسط موسسه خیریه حمایت از آسیب دیدگان اجتماعی سرای احسان برگزار شد. دکتر بهنام مدیر مرکز ظرفیت سازی موسسه خیریه حمایت از آسیب دیدگان اجتماعی با بیان اینکه آسیب های اجتماعی در کشور بی متولی است، گفت: موازیکاریها زیاد و کارهای بی هدف و بی اثر هم بسیار است به همین دلیل آسیب های اجتماعی در کشور به طور فزاینده یا رو به رشد است که این بسیار نگران کننده و تلخ است.
ارگان متولی آسیبهای اجتماعی مشخص نیست
وی ادامه داد: ما نمی دانیم، بهزیستی، شهرداری، شورا، نیروی انتظامی کدام ارگان مسئولیت رسیدگی به آسیب های اجتماعی را دارد و در حال حاضر هر کسی با یک نگاه و بینش شخصی وارد این میدان شده است. متاسفانه به محض ورود گروه های غیردولتی نیروهای دولتی جلوی کارهای اجرایی را می گیرند و مدعی می شوند این حوزه دولتی است اما متاسفانه نقش هدایتگری وجود ندارد. ما هنوز یک سند ملی آسیب های اجتماعی نداریم هرچند وزارت بهداشت در حال تدوین سند ملی پیشگیری از خشونت است که امیدواریم به زودی در سایر زمینه ها نیز چنین سندهایی تدوین شود.
به اعتقاد این روانشناس، ریشه بسیاری از مشکلات نسل جدید آن است که در هیچ هویتی ریشه ندوانده اند و هنوز به خودآگاهی فردی نرسیده که آن را به خودآگاهی جمعی تبدیل کنند.
بهنام پیشنهاد داد: هویت گذشتگان را به روز کرده برای نسل امروز قابل استفاده کنیم.
دیگر آسیبهای اجتماعی پنهان نیست
در ادامه نشست تخصصی هم اندیشی نخبگان اجتماعی موسوی چلک مدیر دفتر آسیب دیدگان اجتماعی با بیان اینکه دیگر آسیبهای اجتماعی پنهان نیست و کافی است ما کنار همین خیابان بایستیم تا شاهد بسیاری از آسیب ها اجتماعی باشیم، گفت: آسیب های اجتماعی واقعیت جامعه امروز ما است. واقعیتی که مرگ تدریجی انسان ها را به دنبال دارد. می توان گفت بازگشت یک ورشکسته اقتصادی به زندگی بسیار آسانتر از بازگشت یک آسیب دیده به زندگی است.
وی با بیان اینکه مشکل اصلی آسیبهای اجتماعی نگاه امنیتی، قضائی، سیاسی و انتظامی به این موضوع است گفت: متاسفانه نگاه فرهنگی که ارتباط نزدیکی به موضوعات اجتماعی دارد در این حوزه نادیده گرفته شده است.
موسوی چلک با اشاره به برخی آسیبهای اجتماعی در کشور گفت: 5.5 میلیون نفر درگیر مساله اعتقاد در کشور هستند. همچنین در سال 90-91 ازدواج 9.5 درصد رشد منفی و طلاق 6.2 رشد مثبت داشته است. متاسفانه در این زمینه آمارها در ثبت اسناد با ثبت احوال متفاوت است.
افزایش انتقال ایدز از طریق روابط جنسی
موسوی چلک با بیان اینکه متاسفانه انتقال ایدز از طریق روابط جنسی بسیار افزایش داشته است گفت: اما همچنان تزریق مواد مخدر رتبه نخست انتقال ایدز را دارد. همچنین در حوزه خشونت های خانگی فعالیت 35 درصد مراکز مداخله گر را به خود اختصاص داده هر چند در این زمینه آمارها واقعی نیست زیرا کودکان را ملک شخصی و خود را مالکان همسر می دانند و بحث در رابطه با خشونت های جنسی نیز تابو است.
این آسیب شناس اجتماعی با بیان اینکه آسیب ها به درون خانواده ها رفته گفت: متاسفانه وقتی آسیبها پنهان شود تبعات بدی را در جامعه به دنبال دارد.
به گفته موسوی چلک روابط فرازناشویی در کشور ما حاد نیست اما باید برای آن فکری کرد. همچنین با وجود آن که زندان برای برخی از جرایم حذف شده سالانه 600 هزار ورودی زندانهای ماست که بسیار نگران کننده است. اگر همچنان این نگاه امنیتی در آسیب های اجتماعی حاکم باشد آسیب های اجتماعی زیر زمینی شده و حل آنها سخت تر از گذشته می شود.
وی وجود هویت دینی، ملی و تاثیر جامعه جهانی را از مواردی دانست که در کاهش آسیب های اجتماعی دخیل است و گفت: اگر نشاط اجتماعی افزایش پیدا کند شاهد کاهش آسیب های اجتماعی خواهیم بود.
کاهش سن کشیدن سیگار به 13 سال
در ادامه این جلسه مجید ابهری آسیب شناس رفتاری با بیان اینکه 22 سازمان پیگیر موضوعات اجتماعی هستند و میلیارد ها بودجه دارند اما همین امروز ما این آمار را می شنویم که سن کشیدن سیگار به 13 سال رسیده نشان از بی نتیجه بودن فعالیت ها در این زمینه دارد.
وی با بیان اینکه سالانه 12 میلیون گوشی موبایل در کشور خریداری می شود گفت: اینها نشانه بی صاحب بودن علوم اجتماعی است. متاسفانه هر که مصاحبه می کند می شود یک آسیب شناس اجتماعی و آمارهایی ارایه می کند که منشاء علمی ندارد. به طور مثال 95 درصد ازدواج هایی که زن در آن درخواست ازدواج داده به طلاق ختم می شود این یک لطیفه اجتماعی است.
وی با اشاره به بوجه 8 میلیاردی معاونت پیشگیری قوه قضائیه برای 1600 مصداق مجرمانه گفت: به هر آسیبی 4 میلیون تومان می رسد که این بسیار شوخی است و انگار آرام آرام فتیله این کار را دارند پایین می کشند.
وی با این اینکه میان رسیدگی به آسیب دیدگان اجتماعی نیز تبعیض گذاشت می شود گفت: اعمال سیاست گذاری های سلیقه ای و جزیره ای درست نیست.
این آسیب شناس با بیان اینکه سن بیوه گی به 17 سال رسیده و ما همچنان سرمان را زیر برف کرده ایم گفت: دولت پایش را از آسیب های اجتماعی بیرون بکشد مطمئناً آسیب های اجتماعی کاهش پیدا می کند. ما باید مسایل اجتماعی را از طریق نهادهای غیر دولتی حل کنیم به طور مثال در بحث نشاط اجتماعی دیدید که استقبال از تیم ملی زمانی که به جام جهانی راه پیدا کرد وقتی دولتی شد بسیار سوت و کور و مانند مراسم ختم بچه های یتیم بود اما عیدهای مذهبی که خود مردم متولی آن هستند با چه ذوق و شوقی برگزار می شود.
جوانان زیر بار مهریه های نامعقول نروند و آینده خود را نفروشند
شهلا کاظمی جمعیت شناس نیز با بیان اینکه مهاجرت فرهنگ را در جامعه کمرنگ می کند گفت: یکی از مشکلات اجتماعی ما کاهش نظارت های اجتماعی است.
وی با بیان این که فرهنگ قابل آموزش نیست بلکه باید منتقل شود، از آموزش و پرورش به عنوان یکی از ابزارهای انتقال فرهنگ نام برد و گفت: متاسفانه معلمان ما که باید از فرهیختگان طراز اول کشور باشند در کلاس های شان به بچه ها توصیه می کند که درس بخوانید تا مانند ما بدبخت نشویم.
وی از تجمل گرایی به عنوان یکی از دلایل آسیب های اجتماعی نام برد و گفت: متاسفانه یکی از علل افزایش طلاق مهریه است.
کاظمی به جوانان توصیه کرد: زیر بار مهریه های نامعقول نروند و آینده خود را نفروشند.
به بی پدر و مادری مدرن دچار شده ایم
در ادامه مهدی براتی جامعه شناس با بیان اینکه متاسفانه مردم درگیر مسایل داخلی خودشان هستند و فرصتی برای اندیشیدن به جامعه ندارند گفت: ما در حوزه مسایل اجتماعی به بی پدر و مادری مدرن دچار شده ایم. بیشتر پدر و مادرها به دنبال رفاه اجتماعی فرزندان شان هستند و نمی دانند تنها 25 درصد یک انسان نیاز به رفاه دارد و 75 درصد نیازمند آرامش و امنیت است در حالی که مادران و پدران خسته به دنبال سرگرم کردن کودکان با سی دی و کامپیوتر برای رفع خستگی خود هستند.
انتظار ما از یک خانواده ایده آل مربوط به قاجار و ماقبل آن است
شهلا اعزازی جامعه شناس در این نشست با بیان اینکه ازدواج کودکان یکی از آسیب های مهم است، گفت: نمی توان طلاق را آسیب دانست آن قدر که ازدواج زودرس یک آسیب است. طلاق راه حلی است که خانواده های به بن بست رسیده دارند.
وی با بیان این که انتظار ما از یک خانواده ایده آل مربوط به قاجار و ماقبل آن است گفت صمیمیت در خانواده های گسترده وجود نداشت بلکه در عصر روابط مدرن است که ما صمیمیت را در خانواده ها می بینیم.
اجرایی نشدن قانون بکارگیری 3 درصد معلولین و اشتغال 2 هزار نابینا
در این نشست نماینده ندای معلولین ایران نیز از اجرایی نشدن قانون به کارگیری 3 درصد معلولین و اشتغال 2 هزار نابینا در زمان دولت دهم انتقاد کرد و گفت: مشکل ما قانون گریزی در حوزه معلولان است.
خسرو منصوریان جامعه شناس نیز با اشاره به تحقیقی که در سال 47 در زمینه روسپی گری در شهر تهران انجام شد گفت: بر اساس نتایج آن تحقیق سن روسپی گری بالای 29 سال بود اما امروز این سن به 14 سالگی رسیده است.
وی با بیان اینکه کار سیاسی برای NGO ها حرام است گفت: باید برای حل مشکلات اجتماعی نهادهای مردم نهاد و دولت و نیروهای امنیتی انتظامی در کنار هم کار کنند، آسیب های اجتماعی را نباید دولتی کرد.
در این نشست دکتر مرجان محقق و پژوهشگر اجتماعی که در حوزه کودکان کار فعالیت می کرد گفت: متاسفانه در ایران همه چیز سیاسی است و ما باید به دور از هرگونه نگاهی و فقط به عنوان یک انسان فقط به حل مشکلات اجتماعی بپردازیم.
منبع:مهر
مطالب مشابه
- معاون فرهنگی و پیشگیری ستاد مبارزه با مواد مخدر:کاهش سن اعتیاد به 15 سال/ 2 میلیون معتاد قطعی در کشور
- طلایی:آسیبهای اجتماعی ناشی از ضعف عملکرد مدیران است
- تصاویر پیشنهادی دیگر برای پخش در مانیتورهای مجلس شورای اسلامی
- رئیس کنگره خانواده و سلامت جنسی ایران:حدود 50 درصد طلاقها در ایران ریشه در مسائل و مشکلات جنسی دارند
- فراخوان موسسه خانه کتاب برای برگزاری نشستهای حوزه کتاب