تازه های کتاب
تازه های انتشارات کتاب ناب
بایسته های فرهنگ
سازمان های فرهنگی
- چابک سازی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
- تمدید مهلت ارسال آثار به چهلودومین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران
- انتصاباتی ارزشمند در وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی
- نگاهی به برنامه های وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی در دولت چهاردهم
- مصوبات جلسه 660و661 هیات انتخاب و خرید کتاب
- خرید کتاب، پس از حدود2سال تعطیلی خرید! سیدمحمدکاظم شمس
- کارنامه معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ در دولت سیزدهم
مسائل نظری
حوزه علمیه
دانشگاه
- انتشار کتابهای فقهی درباره مسائل روز
- گزارشی از حضور استاد احمد مبلغی در مجمع جهانی فقه اسلامی
- ادله فقهی الزام حاکمیت به حجاب
- ظرفیتها و چالشهای استفاده از فقه در تقنین
- حجاب امری اجتماعی، با امکان قانونگذاری
- مسئله اجازه همسر، نیازمند بحث فقاهتی است
- کسانی که در اصول تابع دیگران باشند، نباید خود را مجتهد بدانند
- تمدید مهلت ارسال اثر به پنجمین دوره انتخاب کتاب برگزیده دانشگاهی
- بازسازی منابع تاریخی مفقود شیعه
- رتبهبندی علمی دانشگاهها، پژوهشگاهها و مؤسسات آموزش عالی وابسته به حوزه علمیه قم
- انتصاب ریاست نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاهها
- ۱۳ دانشگاه ایرانی در جمع هزار دانشگاه برتر دنیا
- ضرورت پردازش دادههای علمی و کتابخانهای
- دکتر محسن جوادی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شد
علمی آموزشی
علمی پژوهشی
هنر
- وضعیت فلسفه در سده اخیر حوزه علمیه قم
- فقهی که بخواهد نظریهپرداز باشد، در بستر درسهای تخصصی و پژوهشهای آزاد شکل میگیرد
- ضرورت پرداختن به مکتب فقهی و اصولی امام خمینی (ره)
- قطب فرهنگی اسلام «عقل» است
- مدیر حوزه های علمیه خواهران کشور انتخاب شد
- جامعه الزهراء س یادگاری پربرکت از حضرت امام ره
- تغییر و تحول در نظام آموزشی حوزههای علمیه
اخبار و مسائل کتاب
نقد و معرفی کتاب
- برگزیدگان همایش بیست و پنجم کتاب سال حوزه
- صدور پروانه فعالیت کتابفروشان
- مصوبات جلسات 645 تا 647 هیات انتخاب و خرید کتاب
- علیرضا مختارپور، رئیس کتابخانه ملی و مهدی رمضانی، سرپرست نهاد کتابخانههای عمومی کشور شد
- بررسی برگزاری نمایشگاه حضوری 1401
- مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران و اعضای هیئت علمی چهاردهمین دوره جایزه جایزه ادبی جلال آلاحمد منصوب شدند
- انتصاب مدیر کل تازه دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی
اقتصاد
اجتماعی
- باید امید آفرینی کنیم
- طرح اصلاح قیمت بنزین می توانست بهتر از این اجرا شود
- خواستار استمرار معافیت مالیاتی اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه هستیم
- در عرصه جنگ اقتصادی، به طور قاطع دشمن را عقب می زنیم
- دولت خسته نیست
- فعالیت 11 هزار و ۹۰۰ رسانه دارای مجوز در کشور
- افرادی که نفوذ پیدا می کنند داغترین شعارهای حاکمیتی را میدهند
- وفاق ملی ضرورت تداوم انقلاب اسلامی
- ادله فقهی الزام حاکمیت به حجاب
- ثبتنام بیمه درمان تکمیلی اصحاب فرهنگ، هنر، رسانه
- مسئله اجازه همسر، نیازمند بحث فقاهتی است
- بیانیه تشکر و قدردانی بیش از چهل نفر از علما وفضلای حوزه علمیه خطاب به اقای دکترجوادی
- بیانیه تشکر و قدردانی بیش از چهل نفر از علما وفضلای حوزه علمیه خطاب به اقای دکترصالحی
- نگاهی به اندیشه آیت الله هاشمی رفسنجانی ره
1392/04/15 01:12
به مناسبت سالگرد وفات علامه؛ کتابخانه علامه امینی
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در تبریز، سفر به کشور عراق و حضور در شهر مقدس نجف اشرف، فرصتی شد تا به خیابان الرسل بروم و جویای مرقد علامه شیخ عبدالحسین امینی و کتابخانه آن عالم بزرگوار شوم. پس از پرس […]
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در تبریز، سفر به کشور عراق و حضور در شهر مقدس نجف اشرف، فرصتی شد تا به خیابان الرسل بروم و جویای مرقد علامه شیخ عبدالحسین امینی و کتابخانه آن عالم بزرگوار شوم. پس از پرس و جوی چند دقیقهای احساس کردم که علامه را اینجا همه میشناسند و مرقدش پذیرای زائران کشورهای مختلف است.
چشمم که به سر در کتابخانه امام امیرالمومنین(ع) خورد، فهمیدم که مسیر را درست آمدهام؛ وارد کتابخانه شدم و جویای فرزند آن علامه را گرفتم. اما بهتر دیدم ابتدا زیارتی از مرقد علامه داشته باشم، سپس با شیخ احمد امینی، فرزند آن عالم بزرگوار گفتوگویی داشته باشم. همین طور هم شد، پس از قرائت فاتحه از درب پشتی کتابخانه وارد دفتر شیخ شدم و خود را معرفی کردم.
شیخ احمد وقتی که شنید از تبریز آمدهام خوشحال شد و شروع به احوالپرسی به زبان آذری کرد؛ من هم دیگر احساس غریبی نمیکردم، از فرصت استفاده کردم و به زبان آذری جویای احوال خانواده علامه امینی شدم و از وضعیت کتابخانه مرحوم پرسیدم. اما شیخ احمد انگار عجلهای نداشت و میخواست ابتدا از کلیه بخشهای کتابخانه بازدیدی داشته باشم، سپس به سؤالاتم پاسخ دهد.
به همراه وی از بخشهای مختلف کتابخانه، از جمله مخزن کتب قدیمی و خطی، صحافی، قرائتخانه، دارالتحقیق، بخش کامپیوتری و... بازدید کردم. جالب این بود که طلاب و دانشجویانی از ملیتهای مختلف از جمله پاکستان، هند، عراق، عربستان، ایران، ترکیه، افغانستان، انگلستان و... عضو کتابخانه بودند.
پس از این بازدید کوتاه، نوبت به طرح سؤالات رسید، از شیخ احمد امینی پرسیدم این کتابخانه چند جلد کتاب دارد که در پاسخ اظهار داشت: کتابخانه علامه امینی اکنون بیش از 65 هزار عنوان کتاب دارد و یکی از بزرگترین کتابخانههای کشور عراق به شمار میآید. ساختمان کتابخانه با سه طبقه و با معماری اسلامی - عربی در سال 1373هجری قمری(1953 میلادی) در منطقه «الحویش» با 2000 متر مربع مساحت افتتاح شد.
وی ادامه داد: کتابخانه علامه امینی که با نام حضرت امیرالمؤمنین(ع) زینت یافته است، همه روزه میزبان محققان و پژوهشگران حوزوی و دانشگاهی از سراسر کشور عراق و سایر کشورهای همجوار است که همین مسأله موجب شده این کتابخانه نقشی فراملی در نجف اشرف ایفا کند.
حجت الاسلام احمد امینی با بیان اینکه علامه امینی این کتابخانه را در سال 1953 میلادی بنا نهاد، گفت: کتابخانه امام امیرالمومنین(ع) ارتباط تنگاتنگی با جهان دارد و ارتباطش با کتابخانههای دنیا هیچ گاه قطع نشده است. این ارتباطات، علمی و با مبادله اسناد بوده است؛ به ویژه با کتابخانههای ایران، سوریه، کشورهای خلیج فارس و لندن.
مسؤل کتابخانه امام امیرالمومنین(ع) با بیان اینکه شعبههای این مرکز علمی و تحقیقی در کشورهای مختلف جهان از جمله اروپا تأسیس شده است، گفت: از دیگر فعالیتهای کتابخانه، ایجاد مراکز پژوهشی با نام «مرکز الامیر لاحیا التراث الاسلامی» در سال 1994 میلادی است.
وقتی که شیخ احمد از شعب این کتابخانه سخن میگفت، ناخودآگاه مرغ خیالم به وضعیت نابسامان کتابخانههای تبریز پر کشید و افسوس خوردم که چرا باید کتابخانه علامه امینی در زادگاهش تبریز، شعبه نداشته باشد! از این رو سؤال کردم که آیا از تبریز درخواستی برای راه اندازی شعبه کتابخانه رسیده است؟ که پاسخ داد: هنوز که هیچ درخواستی دریافت نشده، اما اگر این مسأله به صورت جدی از سوی مسؤلان تبریزی پیگیری شود و مکانی برای این شعبه اختصاص دهند، استقبال میکنیم.
گفتنی است، آیت الله عبدالحسین امینی ملقب به علامه امینی در سال 1320 هجری قمری در روستای سرداها از توابع شهرستان سراب به دنیا آمد. تحصیلات مقدماتی را در تبریز گذراند و در جوانی به نجف رفت و پس از گذراندن مرحلهای از تحصیل دوباره به تبریز بازگشت. بعد از مدتی تدریس و تحقیق در تبریز دوباره به نجف رفت و برای همیشه در آنجا ماند.
وی تألیفات بسیاری از خود به جای گذاشته که مهمترین و جهانیترین آنها کتاب با عظمت «الغدیر» است در 20 جلد به زبان عربی که موضوع کتاب٬ واقعهٔ غدیر خم و اثبات ولایت مولا علی علیه السلام است با استفاده از روایات اهل تستنن.
علامه امینی برای نوشتن این کتاب به کتابخانههای کشورهای مختلف از جمله عراق٬ هندوستان٬ پاکستان٬ مغرب٬ مصر و بسیاری دیگر از کشورهای دنیا سفر کرد. علامه در باره تألیف این کتابش چنین گفتهاند: «من برای نوشتن الغدیر، 10 هزار کتاب را از بای بسم الله تا تای تمت خواندهام و به 100 هزار کتاب مراجعه مکرر داشتم».
علامه امینی طی سفرهایشان اقدام به شناسایی، خرید و حتی نسخهبرداری کتابها و نوشتههای مهم و پرارج اسلامی که در واقع میراث بزرگ تمدن عظیم اسلامی محسوب میشدند، کرده بود. همین کتابها که مدتی را در قفسه کتابخانه شخصی علامه گذرانده بودند، اساس کتابخانه بزرگ «مکتبة الامام الامیرالمومنین علیهالسلام العامة» را تشکیل دادند.
منبع:رسا
مطالب مشابه
- انتشارات دفتر علم در آستانه عيد غدير خم کتاب «امین غدیر؛ نگاهی به سیره علمی و اخلاقی علامه امینی(ره)» را به قلم روحالله عباسی منتشر كرد
- ويرايش دوم کتاب «جزيره خضراء، افسانه يا واقعيت؟» نوشته جمعي از علماي بزرگ شيعه از جمله علامه محمدباقر مجلسي، علامه شيخ محمدتقي شوشتري، آيتالله حسن حسنزاده آملي، آيتالله ابراهيم اميني و علامه سيدجعفر مرتضيعاملي، با ترجمه و تحقيق ابوالفضل طريقهدار منتشرشد
- علامه سید محمد علی روضاتی درگذشت
- چاپ کتاب فهرست نسخ خطی کتابخانه آیت الله حکیم در عراق
- سخنی در باره کتابخانه امیرالمؤمنین علیه السلام در نجف/عبدالحسین طالعی