تازه های کتاب
تازه های انتشارات کتاب ناب
بایسته های فرهنگ
سازمان های فرهنگی
- شورای وزارت خانه های فرهنگی، گامی درجهت تحقق حکمرانی فرهنگی
- حکمرانی فرهنگی
- برنامه اصلاحات معاونت فرهنگی
- حکمرانی در شکل کلان نیاز دارد، بداند در کجا سفت و کجا منعطف باشد
- انتصاب دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور
- نادره رضایی، معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شد
- فعالیتهای معاونت فرهنگی وزارت ارشاد در جهت اهداف انقلاب اسلامی است
مسائل نظری
حوزه علمیه
دانشگاه
- انتشار کتابهای فقهی درباره مسائل روز
- گزارشی از حضور استاد احمد مبلغی در مجمع جهانی فقه اسلامی
- ادله فقهی الزام حاکمیت به حجاب
- ظرفیتها و چالشهای استفاده از فقه در تقنین
- حجاب امری اجتماعی، با امکان قانونگذاری
- مسئله اجازه همسر، نیازمند بحث فقاهتی است
- کسانی که در اصول تابع دیگران باشند، نباید خود را مجتهد بدانند
- تمدید مهلت ارسال اثر به پنجمین دوره انتخاب کتاب برگزیده دانشگاهی
- بازسازی منابع تاریخی مفقود شیعه
- رتبهبندی علمی دانشگاهها، پژوهشگاهها و مؤسسات آموزش عالی وابسته به حوزه علمیه قم
- انتصاب ریاست نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاهها
- ۱۳ دانشگاه ایرانی در جمع هزار دانشگاه برتر دنیا
- ضرورت پردازش دادههای علمی و کتابخانهای
- دکتر محسن جوادی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شد
علمی آموزشی
علمی پژوهشی
هنر
- وضعیت فلسفه در سده اخیر حوزه علمیه قم
- فقهی که بخواهد نظریهپرداز باشد، در بستر درسهای تخصصی و پژوهشهای آزاد شکل میگیرد
- ضرورت پرداختن به مکتب فقهی و اصولی امام خمینی (ره)
- قطب فرهنگی اسلام «عقل» است
- مدیر حوزه های علمیه خواهران کشور انتخاب شد
- جامعه الزهراء س یادگاری پربرکت از حضرت امام ره
- تغییر و تحول در نظام آموزشی حوزههای علمیه
اخبار و مسائل کتاب
نقد و معرفی کتاب
- برنامه اصلاحات معاونت فرهنگی
- حکمرانی در شکل کلان نیاز دارد، بداند در کجا سفت و کجا منعطف باشد
- فعالیتهای معاونت فرهنگی وزارت ارشاد در جهت اهداف انقلاب اسلامی است
- برگزیدگان همایش بیست و پنجم کتاب سال حوزه
- صدور پروانه فعالیت کتابفروشان
- مصوبات جلسات 645 تا 647 هیات انتخاب و خرید کتاب
- علیرضا مختارپور، رئیس کتابخانه ملی و مهدی رمضانی، سرپرست نهاد کتابخانههای عمومی کشور شد
اقتصاد
اجتماعی
- باید امید آفرینی کنیم
- طرح اصلاح قیمت بنزین می توانست بهتر از این اجرا شود
- خواستار استمرار معافیت مالیاتی اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه هستیم
- در عرصه جنگ اقتصادی، به طور قاطع دشمن را عقب می زنیم
- دولت خسته نیست
- فعالیت 11 هزار و ۹۰۰ رسانه دارای مجوز در کشور
- افرادی که نفوذ پیدا می کنند داغترین شعارهای حاکمیتی را میدهند
- وفاق ملی ضرورت تداوم انقلاب اسلامی
- ادله فقهی الزام حاکمیت به حجاب
- ثبتنام بیمه درمان تکمیلی اصحاب فرهنگ، هنر، رسانه
- مسئله اجازه همسر، نیازمند بحث فقاهتی است
- بیانیه تشکر و قدردانی بیش از چهل نفر از علما وفضلای حوزه علمیه خطاب به اقای دکترجوادی
- بیانیه تشکر و قدردانی بیش از چهل نفر از علما وفضلای حوزه علمیه خطاب به اقای دکترصالحی
- نگاهی به اندیشه آیت الله هاشمی رفسنجانی ره
کد خبر: 1810
1391/12/30 19:00
آیت الله هاشمی: بسیاری از مسایلی که مظهر فریبکاری بود، برای مردم روشن شده است
اگر قرار باشد رئیسجمهوری آینده هم، برنامهگریز و قانون ستیز باشد، مجلس با حد اعلای نظارتی و قوهقضائیه با بیشترین برخوردهای قضایی نمیتوانند از انحرافات جلوگیری کنند مگر اینکه بپذیریم قانون برای […]
اگر قرار باشد رئیسجمهوری آینده هم، برنامهگریز و قانون ستیز باشد، مجلس با حد اعلای نظارتی و قوهقضائیه با بیشترین برخوردهای قضایی نمیتوانند از انحرافات جلوگیری کنند مگر اینکه بپذیریم قانون برای همه و در همه مراحل یکسان اعمال شود و انتخابات هم به شکلی برگزار شود که هم در بعد داخلی و هم در بعد بینالمللی شایسته نظام اسلامی باشد.
ویژه نامه شرق نوشت:
آیتالله اکبر هاشمی رفسنجانی از شخصیتهای سرشناس و موثر سیاسی - مذهبی جهان اسلام است. او این روزها به نسبت گذشته کمتر به سخنرانی و گفتوگو میپردازد اما همواره در ذهن جامعه حضور دارد و تحلیلها و اظهاراتش مورد توجه سیاسیون و رسانهها واقع میشود. رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام از هشدارهایی که سالها قبل سلب اعتماد در خصوص ضررهای احتمالی داده بود سخن میگوید؛ از آینده ابراز نگرانی میکند و امیدوار است فضای کشور از ابهام خارج شود. آنچه در ادامه میآید گفتوگویی کوتاه با آیتالله هاشمی است.
تحلیل جنابعالی نسبت به رخدادهای سال جاری، رویدادهای گذشته و پیشرو چیست. باتوجه به شرایط سیاسی کنونی کشور فکر میکنید شرایط گذشته تا چه اندازه در شکلگیری فضای کنونی تاثیرگذار بوده است؟
تحلیل یک مساله، آن هم از نوع سیاسی باید براساس تجربیات گذشته، واقعیتهای حال و ترکیب آنها برای پیشبینی آینده باشد که براساس این نگاه، آنچه که در سال جاری در کشور با آن مواجه بودیم، پایینتر از حداقلها در مقایسه با سالهای گذشته بوده است.
سالها پیش در ارایه برنامه تعدیل گفته بودم که این برنامه در کنار شاخصهای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی، شاخصهای بسیار مهمی در ابعاد سیاست داخلی و خارجی دارد که اگر به آنها توجه نکنیم، تلاشها و کوشش اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی در جهانی که همه مسایل چون دانههای تسبیح به هم مرتبط هستند، چندان مثمرثمر نخواهد بود.
یا در پایان دوران ریاست جمهوری و قبل از برگزاری انتخابات سال 1376 در خطبههای نماز جمعه، از ضررهای احتمالی سلب اعتماد مردم گفته بود م که اگرچه در آن مقطع به کار گرفته شد اما روندی که بعدها به تدریج در بخشی از جامعه نهادینه شد، کمکم ما را به فضایی رساند که در سال 1391 در مناسبات سیاسی شاهد آن بودیم. آنچه امسال پازلهای سیاسی کشور را برای ترسیم آینده کشور تشکیل میدهد، به گونهای است که همه از مردم عادی گرفته تا نخبگان دانشگاهی و حوزوی و مسئولان از فضای پر از ابهام به حق اظهار نگرانی میکنند.
در ابتدای سال، عنوان «تولید ملی و سرمایه و کار ایرانی» را داشتیم اما چون آرمانها و سیاستهای اجرایی در دو زاویه متفاوت حرکت میکردند، به جایی رسیدیم که بیشتر از همه سالها شاهد تخریب پایههای تولید و به هدر رفتن سرمایههای ایرانی در همه زمینههای علمی، اقتصادی و فرهنگی بودیم.
در سیاست خارجی تعامل را انعطاف و تحریمها را کاغذپاره خواندیم و با تکیه بر شعار و آمار و ارقام غیرواقعی، اقتصاد کشور را دچار رکورد تورمی کردیم که بدترین نوع تورم و رکود در اقتصاد است. در سیاست برنامهگریزی و براساس مچگیری و سندسازی از دیگران بود که حاصل آن جز بداخلاقیهای نهادینه شده از سالهای قبل نیست. یک جریان مرموز به اسم دفاع از ارزشها، ارزش واقعی انقلاب را که همان «یستمعون القول و یتبعون احسنه» بود، چنان مخدوش کرده که عدهای حتی در حرمهای مقدس هیاهو بپا میکنند. برای آینده سیاسی کشور هم فضایی درست شده است که جریانهای سیاسی، در حد حمله فیزیکی به رقبا، اقدام به هتکحرمتها میکنند.
در چنین فضایی، تحلیل واقعبینانه تکرار اتفاقات امسال در سال آینده، آن هم با تندی بیشتری خواهد بود، مگر اینکه ارادهای حاکم شود که به اخلاقیات سالهای گذشته برسیم تا باز هم بتوانیم برای همگان الگو باشیم.
انتخابات پیشرو حساسیتهای ویژهای دارد به خصوص آنکه در انتخابات قبلی حوادثی را تجربه کردیم چه چشماندازی برای انتخابات سال آینده ترسیم میکنید و چه نگرانیهایی دارید؟
اگرچه امروزه انتخابات را دستاورد غربیها در اداره بهتر یا همان اراده ملت بر ملت میدانند و از آن به عنوان مظهر دموکراسی یاد میکنند اما اگر خوب در آن دقیقه شوید، میبینید که این مورد را هم مانند بسیاری از موارد دیگر از اسلام اقتباس کرده و با پیرایشها، به آن، شکل امروزی دادهاند. چون در تاریخ اسلامی داریم که رسول مکرم (ص) حکومت خویش را از همان نخستین روزها براساس انتخابات پایهریزی کرده بود که «بیعت» نام داشت و با توجه به زندگی قبایلی اعراب و تعصب آنها نسبت به قبایل خویش، رای سران قبایل را در انتخابات روشهای حکومت و حتی انتخاب مسئولان مدنظر داشت. انقلاب اسلامی هم از نخستین روزهای پس از پیروزی، هم نوع حکومت و هم انتخابت مسئولان خویش برای ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و حتی مجلس خبرگان تدوین قانون اساسی را به رای مردم گذاشت و دیدید که به عدد سالهای عمر خویش انتخابات برگزار کرد که هم جزییترین مسئولان، یعنی شورای اسلامی شهر روستا و هم عالیترین مسئول مملکتی، یعنی رهبر جامعه را با انتخابات یک مرحلهای و دو مرحلهای انتخاب میکند. در ادامه این روند اسلامی و انسانی که البته در دورههای اخیر اندکی مخدوش شد، امسال هم انتخاباتی داریم که برگزاری مناسب آن شرایط خاصی را میطلبد. انتخابات ریاست جمهوری، اتفاق کوچکی نیست که بخواهیم با کوچکپنداری با آن برخورد کنیم و کینههای شخصی، باندی و جناحی را در برگزاری یک مسالهای که منافع ملی و حتی منطقهای و اسلامی دارد، دخالت دهیم. تاز مانی که سخنوران جامعه، مخصوصا تاثیرگذاران در آمادهسازی فضای جامعه و انتخابات برای برگزیدن یک مسئول، به جای حب یک ایده، از بغض ایدههای دیگران، تصمیمگیری، اجرا و نظارت کنند، نمیتوانیم انتظار داشته باشیم که همه چیز بر مدار قانون میچرخد. شاید بتوان با ایجاد یک موج سیاسی، یک نفر را با آرای عمومی انتخاب کرد اما باید توجه داشته باشیم که آنچه میتواند باعث نجات کشور از شرایط امروزی باشد، انتخابات عقلانی و به دور از احساسات سیاسی است. اگر قرار باشد رئیسجمهوری آینده هم، برنامهگریز و قانون ستیز باشد، مجلس با حد اعلای نظارتی و قوهقضائیه با بیشترین برخوردهای قضایی نمیتوانند از انحرافات جلوگیری کنند مگر اینکه بپذیریم قانون برای همه و در همه مراحل یکسان اعمال شود و انتخابات هم به شکلی برگزار شود که هم در بعد داخلی و هم در بعد بینالمللی شایسته نظام اسلامی باشد.
باتوجه به مرزبندیهای جدید در آرایش سیاسی کنونی کشور و ظهور و بروز نحلههای سیاسی، آرایش سیاسی کشور را چگونه میبینید و چشمانداز کلی شما درباره آنچه امروز در سیاست ایران شاهدیم چگونه است؟
فضای سیاسی کشور همیشه ترکیبی از خوبیها و بدیها بوده است. اگر سیاست را مجموعهای از کنش و واکنشهای مردم و مسئولان در اداره همه ارکان جامعه بدانیم، فضای سیاسی کشور در مجموع خوب نیست. گرچه بسیاری از مسایلی که مظهر فریبکاری بود، برای مردم روشن شده است اما دیدید که بسیاری از تصمیمات، براساس آمار و ارقام غیرواقعی یا مانند اجرای طرح هدفمندی یارانهها با عواقب نامناسب گرفته میشود یا مانند عدم ارایه لایحه بودجه به مجلس گرفته نمیشود. در چنین فضایی که معنویات و اخلاقیات مردم و مسئولان کمکم مخدوش میشود، شاهد اتفاقاتی از نوع مشاجرات مجلس و مسایل حرم حضرت معصومه هستیم که البته با آن مقدماتی که از قبل چیده بودیم، طبیعی هستند. البته باید توجه داشته باشیم که انقلابی از نوع اسلامی که در ایران اتفاق افتاد، مانند آبی که از سر چشمه روان شد و در راه رسیدن به دریاست، در مسیر حرکت خویش از راه هموار و ناهموار عبور میکند که گاهی پیچهای خطرناک هم میبیند. باید ظرفیت بستر این رود را آنقدر بالا ببریم که با کمترین ریزش و هدر دادن قطرات که با هم رودخانه را تشکیل میدهند، به راه خویش ادامه دهد. با همه فراز و فرودهای سال 91، امیدوارم در سال 92 و سالهای آینده مردم به آرامشی برسند که از اهداف عالی انقلاب اسلامی بود و به پای آن خود بزرگان و جوانان بسیاری ریخته شد.
آیتالله اکبر هاشمی رفسنجانی از شخصیتهای سرشناس و موثر سیاسی - مذهبی جهان اسلام است. او این روزها به نسبت گذشته کمتر به سخنرانی و گفتوگو میپردازد اما همواره در ذهن جامعه حضور دارد و تحلیلها و اظهاراتش مورد توجه سیاسیون و رسانهها واقع میشود. رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام از هشدارهایی که سالها قبل سلب اعتماد در خصوص ضررهای احتمالی داده بود سخن میگوید؛ از آینده ابراز نگرانی میکند و امیدوار است فضای کشور از ابهام خارج شود. آنچه در ادامه میآید گفتوگویی کوتاه با آیتالله هاشمی است.
تحلیل جنابعالی نسبت به رخدادهای سال جاری، رویدادهای گذشته و پیشرو چیست. باتوجه به شرایط سیاسی کنونی کشور فکر میکنید شرایط گذشته تا چه اندازه در شکلگیری فضای کنونی تاثیرگذار بوده است؟
تحلیل یک مساله، آن هم از نوع سیاسی باید براساس تجربیات گذشته، واقعیتهای حال و ترکیب آنها برای پیشبینی آینده باشد که براساس این نگاه، آنچه که در سال جاری در کشور با آن مواجه بودیم، پایینتر از حداقلها در مقایسه با سالهای گذشته بوده است.
سالها پیش در ارایه برنامه تعدیل گفته بودم که این برنامه در کنار شاخصهای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی، شاخصهای بسیار مهمی در ابعاد سیاست داخلی و خارجی دارد که اگر به آنها توجه نکنیم، تلاشها و کوشش اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی در جهانی که همه مسایل چون دانههای تسبیح به هم مرتبط هستند، چندان مثمرثمر نخواهد بود.
یا در پایان دوران ریاست جمهوری و قبل از برگزاری انتخابات سال 1376 در خطبههای نماز جمعه، از ضررهای احتمالی سلب اعتماد مردم گفته بود م که اگرچه در آن مقطع به کار گرفته شد اما روندی که بعدها به تدریج در بخشی از جامعه نهادینه شد، کمکم ما را به فضایی رساند که در سال 1391 در مناسبات سیاسی شاهد آن بودیم. آنچه امسال پازلهای سیاسی کشور را برای ترسیم آینده کشور تشکیل میدهد، به گونهای است که همه از مردم عادی گرفته تا نخبگان دانشگاهی و حوزوی و مسئولان از فضای پر از ابهام به حق اظهار نگرانی میکنند.
در ابتدای سال، عنوان «تولید ملی و سرمایه و کار ایرانی» را داشتیم اما چون آرمانها و سیاستهای اجرایی در دو زاویه متفاوت حرکت میکردند، به جایی رسیدیم که بیشتر از همه سالها شاهد تخریب پایههای تولید و به هدر رفتن سرمایههای ایرانی در همه زمینههای علمی، اقتصادی و فرهنگی بودیم.
در سیاست خارجی تعامل را انعطاف و تحریمها را کاغذپاره خواندیم و با تکیه بر شعار و آمار و ارقام غیرواقعی، اقتصاد کشور را دچار رکورد تورمی کردیم که بدترین نوع تورم و رکود در اقتصاد است. در سیاست برنامهگریزی و براساس مچگیری و سندسازی از دیگران بود که حاصل آن جز بداخلاقیهای نهادینه شده از سالهای قبل نیست. یک جریان مرموز به اسم دفاع از ارزشها، ارزش واقعی انقلاب را که همان «یستمعون القول و یتبعون احسنه» بود، چنان مخدوش کرده که عدهای حتی در حرمهای مقدس هیاهو بپا میکنند. برای آینده سیاسی کشور هم فضایی درست شده است که جریانهای سیاسی، در حد حمله فیزیکی به رقبا، اقدام به هتکحرمتها میکنند.
در چنین فضایی، تحلیل واقعبینانه تکرار اتفاقات امسال در سال آینده، آن هم با تندی بیشتری خواهد بود، مگر اینکه ارادهای حاکم شود که به اخلاقیات سالهای گذشته برسیم تا باز هم بتوانیم برای همگان الگو باشیم.
انتخابات پیشرو حساسیتهای ویژهای دارد به خصوص آنکه در انتخابات قبلی حوادثی را تجربه کردیم چه چشماندازی برای انتخابات سال آینده ترسیم میکنید و چه نگرانیهایی دارید؟
اگرچه امروزه انتخابات را دستاورد غربیها در اداره بهتر یا همان اراده ملت بر ملت میدانند و از آن به عنوان مظهر دموکراسی یاد میکنند اما اگر خوب در آن دقیقه شوید، میبینید که این مورد را هم مانند بسیاری از موارد دیگر از اسلام اقتباس کرده و با پیرایشها، به آن، شکل امروزی دادهاند. چون در تاریخ اسلامی داریم که رسول مکرم (ص) حکومت خویش را از همان نخستین روزها براساس انتخابات پایهریزی کرده بود که «بیعت» نام داشت و با توجه به زندگی قبایلی اعراب و تعصب آنها نسبت به قبایل خویش، رای سران قبایل را در انتخابات روشهای حکومت و حتی انتخاب مسئولان مدنظر داشت. انقلاب اسلامی هم از نخستین روزهای پس از پیروزی، هم نوع حکومت و هم انتخابت مسئولان خویش برای ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و حتی مجلس خبرگان تدوین قانون اساسی را به رای مردم گذاشت و دیدید که به عدد سالهای عمر خویش انتخابات برگزار کرد که هم جزییترین مسئولان، یعنی شورای اسلامی شهر روستا و هم عالیترین مسئول مملکتی، یعنی رهبر جامعه را با انتخابات یک مرحلهای و دو مرحلهای انتخاب میکند. در ادامه این روند اسلامی و انسانی که البته در دورههای اخیر اندکی مخدوش شد، امسال هم انتخاباتی داریم که برگزاری مناسب آن شرایط خاصی را میطلبد. انتخابات ریاست جمهوری، اتفاق کوچکی نیست که بخواهیم با کوچکپنداری با آن برخورد کنیم و کینههای شخصی، باندی و جناحی را در برگزاری یک مسالهای که منافع ملی و حتی منطقهای و اسلامی دارد، دخالت دهیم. تاز مانی که سخنوران جامعه، مخصوصا تاثیرگذاران در آمادهسازی فضای جامعه و انتخابات برای برگزیدن یک مسئول، به جای حب یک ایده، از بغض ایدههای دیگران، تصمیمگیری، اجرا و نظارت کنند، نمیتوانیم انتظار داشته باشیم که همه چیز بر مدار قانون میچرخد. شاید بتوان با ایجاد یک موج سیاسی، یک نفر را با آرای عمومی انتخاب کرد اما باید توجه داشته باشیم که آنچه میتواند باعث نجات کشور از شرایط امروزی باشد، انتخابات عقلانی و به دور از احساسات سیاسی است. اگر قرار باشد رئیسجمهوری آینده هم، برنامهگریز و قانون ستیز باشد، مجلس با حد اعلای نظارتی و قوهقضائیه با بیشترین برخوردهای قضایی نمیتوانند از انحرافات جلوگیری کنند مگر اینکه بپذیریم قانون برای همه و در همه مراحل یکسان اعمال شود و انتخابات هم به شکلی برگزار شود که هم در بعد داخلی و هم در بعد بینالمللی شایسته نظام اسلامی باشد.
باتوجه به مرزبندیهای جدید در آرایش سیاسی کنونی کشور و ظهور و بروز نحلههای سیاسی، آرایش سیاسی کشور را چگونه میبینید و چشمانداز کلی شما درباره آنچه امروز در سیاست ایران شاهدیم چگونه است؟
فضای سیاسی کشور همیشه ترکیبی از خوبیها و بدیها بوده است. اگر سیاست را مجموعهای از کنش و واکنشهای مردم و مسئولان در اداره همه ارکان جامعه بدانیم، فضای سیاسی کشور در مجموع خوب نیست. گرچه بسیاری از مسایلی که مظهر فریبکاری بود، برای مردم روشن شده است اما دیدید که بسیاری از تصمیمات، براساس آمار و ارقام غیرواقعی یا مانند اجرای طرح هدفمندی یارانهها با عواقب نامناسب گرفته میشود یا مانند عدم ارایه لایحه بودجه به مجلس گرفته نمیشود. در چنین فضایی که معنویات و اخلاقیات مردم و مسئولان کمکم مخدوش میشود، شاهد اتفاقاتی از نوع مشاجرات مجلس و مسایل حرم حضرت معصومه هستیم که البته با آن مقدماتی که از قبل چیده بودیم، طبیعی هستند. البته باید توجه داشته باشیم که انقلابی از نوع اسلامی که در ایران اتفاق افتاد، مانند آبی که از سر چشمه روان شد و در راه رسیدن به دریاست، در مسیر حرکت خویش از راه هموار و ناهموار عبور میکند که گاهی پیچهای خطرناک هم میبیند. باید ظرفیت بستر این رود را آنقدر بالا ببریم که با کمترین ریزش و هدر دادن قطرات که با هم رودخانه را تشکیل میدهند، به راه خویش ادامه دهد. با همه فراز و فرودهای سال 91، امیدوارم در سال 92 و سالهای آینده مردم به آرامشی برسند که از اهداف عالی انقلاب اسلامی بود و به پای آن خود بزرگان و جوانان بسیاری ریخته شد.
مطالب مشابه
- آیتالله هاشمی رفسنجانی: تحقق نظام پارلمانی مستلزم تغییر در جمهوریت نظام است که قدرت انتخاب مردم را محدود میکند +تکمیلی:انتقاد کیهان
- آیتالله هاشمی رفسنجانی: تفرقه و تضعیف انسجام ملی، به نفع کشور نیست
- آیتالله هاشمی: امیدواریم برخی لجاجتها بر ادامه اشتباهات برطرف شود
- ایت الله هاشمی رفسنجانی:ایران دموکراتیکترین انتخابات دنیا را برگزار کرد/ هیچ شبههای وارد نیست
- آیت الله هاشمی: متحجرین در مقوله آزادی نعل وارونه می زنند/اسلام برای جهان آمده، اما هیچ اجبار و زوری در کار نیست