کد خبر: 2597

1391/07/02 19:53

نسخه چاپی | دسته بندی: ---
0
بازدیدها: 973

مدیر پروژه باغ کتاب : هزینه 200میلیاردی باغ کتاب/ نمایشگاه کتاب مکان جدیدی نمی‌خواهد

چکیده:  مدیر پروژه باغ کتاب گفت: در بازدید کارگروه فرهنگی نهاد رهبری جمع‌بندی شد که با وجود ساختمان «باغ کتاب» نیازمند ساختمان جدیدی برای نمایشگاه کتاب نیستیم، اما باید از فضای بهتر استفاده کرد.     […]

چکیده:

 مدیر پروژه باغ کتاب گفت: در بازدید کارگروه فرهنگی نهاد رهبری جمع‌بندی شد که با وجود ساختمان «باغ کتاب» نیازمند ساختمان جدیدی برای نمایشگاه کتاب نیستیم، اما باید از فضای بهتر استفاده کرد.

 

 

علی‌اکبر اشعری مدیر «پروژه باغ کتاب» در گفت‌وگوی اختصاصی با خبرنگار کتاب و ادبیات فارس درباره روند اجرای این پروژه و زمان افتتاح و جزئیات آن در مدت زمان دو ساعت و اندی توضیح داد که مشروح این مصاحبه در ذیل این مطلب می‌آید.



* آقای اشعری درباره آغاز به کار و روند پیشروی پروژه باغ کتاب تهران تا به امروز توضیح دهید.

یکی از دغدغه‌های مهم و جدی حوزه فرهنگ موضوع «کتاب و کتابخوانی» است، در جمهوری اسلامی ایران کارهای بسیاری انجام شده که تا حدی معضلات دسترسی به کتاب را حل کرده است،‌ اما هنوز به آن استانداردهای لازم متناسب با شرایط علمی، فرهنگی و تمدنی کشور نرسیده‌ایم، خیلی هم نمی‌خواهیم وارد مناقشاتی شویم که برخی مطرح می‌کنند، اما همین که رهبر انقلاب به عنوان شخصیت برجسته فرهنگی و هم به عنوان دیده‌‌بان کل نظام مطلع از همه مسائل بوده و ابراز نارضایتی می‌کنند به نظر من شاخص خوبی است.

استقبال زیاد مردم از نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران این ایده را به وجود آورد که به جایی نیاز داریم که مردم با مراجعه به آنجا به صورت فیزیکی یا مجازی هم بتوانند با مجموعه مکتوب کشور (نه فقط دو سال اخیر) آشنا شوند؛ در ابتدا برای خرید مراجعه کنند و اگر خواستند در یک مکان همه کتاب‌ها را نظاره کنند، در نهایت به این نتیجه رسیدیم که خوب است ما نمایشگاه کتاب را در طول سال ادامه دهیم، البته با رفع کاستی‌ها و ایجاد مزیت‌های بیشتر؛ یکی از مشکلات برپایی نمایشگاه زمان 10 روز برپایی آن است، دیگر اینکه غرفه اختصاص داده شده به ناشران تخصصی نیست و اگر مراجعه کننده کتاب خاصی را مدنظر داشته باشد،‌ باید سرتاسر نمایشگاه را برای یافتن آن بگردد.

سوم اینکه نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران هر ساله اجازه می‌دهد که هر ناشری کتاب‌های دو سال اخیر خود را بیاورد نه تمام آثار خود را، البته این موضوع مزایایی هم دارد.









وقتی مردم به نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران مراجعه می‌کنند با فرد راهنمایی برای رهنمون مواجه نمی‌شوند تا در حوزه‌های مختلف مشاوره برای خرید ارائه کند، وقتی کسی به کتاب می‌رسد و قصد خرید دارد، فرصت تورق و مطالعه سطحی ندارد تا بداند این همان کتاب مدنظرش است یا خیر، زمان محدود و فشرده است و... از این رو سعی کردیم در مجموعه باغ کتاب این مشکل را برطرف کنیم.



* هر کتابی مجوز دارد در باغ کتاب عرضه می‌شود



* چه طور این مشکل در باغ کتاب حل شده است؟

اولاً با چینش موضوعی کتاب‌ها فرد می‌تواند در موضوع مورد علاقه خود از کتاب‌های ایرانی و غیر ایرانی بازدید کند، این آثار اختصاص به دو سال اخیر ندارند، همه کتاب‌هایی که مجوز نظام را دارند می‌توانند در «باغ کتاب» حضور یابند، در هر موضوعی مشاورینی وجود دارند که افراد می‌توانند به آنها مراجعه و برای خرید با آنها مشاوره کنند، حتی اگر فردی دوست دارد در موضوعی مطالعه کند می‌تواند با این راهنما و مشاوران مشورت و سیر مطالعاتی از او بگیرد.

یکسری مبلمان و «لمکده‌هایی» تعبیه شده تا مراجعه‌کننده کتاب را برداشته و در این محل مطالعه کرده و اگر کتاب باب میلش بود، خریداری کند اگر نبود آن را در محل خود قرار می‌دهد و... همه این مزایا و فواید برای انتخاب راحت کتاب و خرید آسان در نظر گرفته شده است.



* هم احمدی‌نژاد و هم قالیباف از باغ کتاب استقبال کردند



* ایده اولیه باغ کتاب از چه سالی مطرح شد؟

سال 1384 ایده اولیه از سوی بنده ارائه شد، در آن زمان دکتر احمدی‌نژاد شهردار تهران بود، او طرح را پذیرفت، اما به سرعت مدیریتش تغییر و به دولت رفت، آقای قالیباف جایگزین او شد و با بررسی پرونده‌ها، او نیز این پروژه را پذیرفت، پسندید و ادامه داد، اما عملاً سال 86 کلنگ به زمین زده و اقدامات انجام شد.



* ایده و ماکت اولیه برای این طرح آماده شد؟

نه این کار صورت نگرفت، علت هم آن است که در واقع ارائه‌ کننده ایده اولیه از طرح جدا می‌شود و طرح در اختیار گروه مهندس و معمار قرار می‌گیرد که آنها برداشت کلی از ماجرا داشتند و جزئی نبود، طبیعتاً متناسب با آن برداشت کار را پیش می‌برند، به همین دلیل وقتی از کتابخانه ملی خداحافظی کردم، از بنده خواستند نظارت کنم، از آن زمان به بعد براساس اهداف - پروژه ادامه یافت، در واقع 30 برنامه در حال اجراست که هریک موضوعاتی از باغ کتاب را دنبال می‌کند تا در هنگام بهره‌برداری با حداکثر فایده این مهم انجام شود.







* گروه سازنده همه ایرانی هستند؟

گروهی که به بنده مربوطند همه ایرانی هستند (گروهی که به بهره‌برداری مربوط می‌شوند)؛ اما در گروه ساخت و ساز کارشناسان خارجی حضور دارند، اما آنها در حال حاضر نیستند چرا که کار خود را به اتمام رسانده‌اند؛ اما هم‌اکنون دوستانی که با ما کار می‌کنند در عرصه‌های مختلف همه فعالان فرهنگی، ناشران موفق و تشکل‌های صنفی نشر همه افرادی که حرفی برای گفتن دارند در موضوعی که صاحب‌نظر هستند حضور دارند.



* از زمان زده شدن کلنگ اولیه براساس تقویم پیش‌بینی شده پیش رفتید؟

نه؛ به هر حال پروژه‌ها در ایران به دلایل مختلف گاهی دچار نوسان می‌شوند، عوامل مختلفی وجود دارد، یکی مبهم بودن ادامه کار است، که چرا این کار را انجام می‌دهیم تا موضوع روشن نشود نمی‌توان کار را تکمیل کرد، گاهی به دلیل مشکلات مالی، گاهی به دلیل تحریم‌ها و سایر عوامل که ممکن است بر سرعت یا کندی پروژه‌ای تأثیر گذارد؛ این ساختمان طبیعتاً با توانایی‌هایی که در ایران موجود است می‌توانست یک‌ساله به اتمام برسد، اما مجموعه عوامل کار را به امروز رسانده و در حال حاضر طبق برنامه‌ای که ارائه شده تا اسفندماه کار ساختمانی کاملاً به پایان می‌رسد.



* درباره همکاری در ساخت توضیح دهید؟

مدیریت کل پروژه برعهده شهرداری بوده است.








* همه هزینه باغ کتاب برعهده شهردای است



* از سوی ارشاد هم کمکی شد؟

گاهی برای خرید یک خانه هم اگر معیارها مشخص نباشد، کار خرید اندکی به درازا می‌کشد، دولت در این کار کمکی نکرد، چرا که این پروژه شهرداری است، البته بنده پیش‌بینی می‌کنم با راه‌اندازی «باغ کتاب»، همه مراجعان به نمایشگاه کتاب می‌توانند در طول سال با فرصت مناسب به باغ کتاب مراجعه کنند.

عملاً نمایشگاه بین‌المللی کتاب باید تعریف خود را عوض کند یا به جشنواره مبدل شود و یا باید به چیز دیگر؛ به عقیده بنده «باغ کتاب» سالی یکبار در همین فضا می‌تواند فعالیت‌های جاری خود را تعطیل کند و به عنوان آن جشنواره یا حرکتی که ارشاد قصد برگزاری را دارد مبدل شود، این کار شدنی است، محوطه «باغ کتاب» وسیع است، همانگونه که در مصلا حدود 30 هزار متر از فضای شبستان استفاده شده و باقی فضا با چادر برپا می‌شود، به این دلیل پیشنهاد دادیم آمادگی داریم با مهیا کردن زیرساخت‌ها، با استفاده از چادرهای بادی گرفتار مشکلات کنونی نشویم.





* دوستان مباحث سیاسی را به حوزه فرهنگ نکشانند/برخی منابع ملی را تلف می‌کنند



* باغ کتاب هم جنبه نمایشگاهی دارد، آیا با مؤسسه نمایشگاه‌ها هم در ارتباط‌ هستید؟

‌به هر حال طی چند سال گذشته که باغ کتاب را‌ه‌اندازی نشده بود، اما در نمایشگاه کتاب شاهد حضورش بودیم، قطعاً باید همکاری صورت گیرد، چرا که همگان در یک کشوریم و یک هدف را دنبال می‌کنیم، اما شخصاً علاقه‌مندم دوستان مجری، مباحث سیاسی را به حوزه فرهنگ نکشانند و اجازه دهند فرهنگ کار خود را انجام دهد، اینکه دولت شهرداری را برنمی‌تابد و بگوید باغ کتاب کار خود را انجام دهد و ما ساختمان جداگانه‌ای احداث می‌کنیم، این موضوع هم اتلاف منابع ملی است و عملاً به نظر من نمی‌توانند این کار را انجام دهند، با تعامل و هم‌فکری و همکاری می‌توان کارهای بزرگ‌تری انجام داد، اگر دوستان حساسیت‌های سیاسی را وارد فرهنگ نکرده و یکدیگر را در کارهای فرهنگی رقیب احساس نکنند می‌توانیم از منابع به نحو شایسته‌تری استفاده کنیم.



* شما به مؤسسه نمایشگاه‌ها و سایر متولیان پیشنهاد ندادید که به جای ساخت نمایشگاه کتاب در محل دائمی، پروژه باغ کتاب را وسیع‌تر کنند؟

من هم با وزیر ارشاد و هم با معاون فرهنگی وزیر وقت (بهمن دری) صحبت کردم و عنوان کردم شما پول ندهید و این پول را صرف توسعه فرهنگ کنید، شهرداری در حال هزینه است، پس شما سالی یکبار بیایید و استفاده کنید؛ نمی‌گویم شهرداری مشکل مالی ندارد، اتفاقاً ارشاد هم کمک کند خوب است، اما نگاه ما فراتر از این بوده است، همین نمایشگاه کتاب را که سالی یکبار در مصلی با آن اوضاع آشفته برگزار می‌شود (چرا که کاربری مصلا به نحو دیگری است) را در «باغ کتاب» آن را برگزار کنیم، از آن جهت که برای «باغ کتاب» و نمایشگاه برنامه‌ریزی می‌کنیم، در توالی زمان این دو مکمل یکدیگر شده و ارتباط تنگاتنگی برقرار می‌کنند که امیدواریم این موضوع را بپذیرند.






* با وجود «باغ کتاب» نیازمند مکان جدیدی برای نمایشگاه کتاب نیستیم



* جلساتی که در این راستا داشتید به کجا رسید؟

حتی ما یک کارگروه نهاد رهبری را در «باغ کتاب» برگزار کردیم که در این کارگروه وزیر ارشاد، رئیس سازمان صدا و سیما، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، معاون دفتر، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی و... حضور دارند، برای اعضای این کارگروه هم توضیح دادم و جمع‌بندی همین بود که با وجود ساختمان «باغ کتاب» نیازمند ساختمان جدیدی برای نمایشگاه کتاب نیستیم و باید از فضای بهتر استفاده کرد، عرض کردم باید بیشتر گفت‌وگو و تبادل‌نظر کنیم تا به نتیجه برسیم.



* آیا اینگونه برداشت نمی‌شود که با احداث باغ کتاب دستی بالای دست ارشاد بلند شده؟

زمانی که این بحث مطرح شد، بنده بودم، آقای احمدی‌نژاد شهردار، غلامعلی حداد عادل رئیس مجلس بود و کلنگ احداث را به زمین زد؛ آن زمان اینگونه تصور نمی‌شد، اما در طول زمان گاهی رقابت‌های سیاسی بر عملکردهای اجرایی تأثیر می‌گذارد، اما نه وزیر ارشاد و نه معاون فرهنگی سابق(دری) منکر ضرورت باغ کتاب نیستند و همگان نیاز این مهم را می‌دانند، اما حرف آنها این است که فضای «باغ کتاب» پاسخگوی نیاز برپایی نمایشگاه بین‌المللی کتاب نیست، اما استدلال ما این است، اولاً پاسخگو هست، ثانیاً با راه‌اندازی «باغ کتاب» باید تجدید نظری در رفتار و عملکرد نمایشگاه بین‌المللی صورت گیرد، اگر آینده ‌نگرانه‌تر و اینگونه ببینیم می‌توانیم این دو را به یکدیگر نزدیک کنیم.




* آقای دری (معاون فرهنگی سابق) از پروژه باغ کتاب در زمان تصدی پست معاون بازدید کرد؟

خیر، اما امسال آقای حسینی وزیر بازدید داشتند، دوستان آقای دری از سوی معاونت بازدید مفصلی انجام دادند، اما باید کمی بیشتر گفت‌وگو صورت گیرد.



* زلزلزه‌ هم با باغ کتاب آسیب نمی‌زند



* به ساختمان برسیم و کم کم وارد موضوع کاربری‌ها شویم، اینکه عنوان می‌شود ساختمان «باغ کتاب» از شیشه بوده و به لحاظ امنیتی مشکلاتی را در آینده خواهد داشت را قبول دارید؟

بنده تخصصی در این موضوع ندارم، نمی‌توانم اظهار نظر کنم، اما زمانی با آن مواجه شدم که این بخش‌های کار به پایان رسیده بود، طبیعتاً وقتی با مهندسان صحبت کردم از عدم خطرناک بودن شیشه‌ها خبر دادند، چرا که حتی اگر بشکند هم نمی‌ریزند و مشکلی ایجاد نخواهد کرد، از جهت دیگر به دلیل اینکه تپه‌های عباس‌آباد روی گسل زلزله قرار دارد، در تمام ساختمان‌ها ملاحظات ایمنی بیشتر مورد تأکید قرار گرفت.



* درباره کف‌پوش‌ها یا دیوارهای داخل سالن‌ها صحبت کنید، برای این موارد هم اندیشه خاصی صورت گرفته تا جنس مواد مصرفی از مرغوب‌ترین‌ها باشد؟

برای راهروها نوعی کف‌پوش در نظر گرفته شده تا به لحاظ بهداشتی و زیبایی متفاوت، استاندارد و بدون نقص باشد.



* مدیریت در باغ کتاب همانند سازمان فرهنگی هنری شهرداری است



* طرح اداره باغ کتاب چگونه است آیا مدیر و هیأت مدیره‌ای برای این پروژه معرفی کنید؟

پیشنهاد بنده به آقای قالیباف این بود که باغ کتاب را به مانند سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران اداره کنیم؛ یعنی یک هیأت امنایی داشته باشد که مدیرعامل به شهردار پیشنهاد و با تأیید مقام معظم رهبری این اتفاق رخ دهد، چرا که اساساً کارهای فرهنگی دیربازده بوده و به سرعت جواب نمی‌دهد، مدیریت‌های خیلی کوتاه برای حوزه فرهنگ مهلک است، اول باید فرد خوبی انتخاب شود، این فرد باید برنامه‌ریزی‌های کوتاه ‌مدت، میان‌ مدت و درازمدت انجام دهد و بعد بتواند آنها را پیش ببرد، تغییر مکرر مدیریت‌ها به حوزه فرهنگ آسیب می‌زند، از این رو پیشنهاد کردیم همانند سازمان فرهنگی هنری باشد، آقای قالیباف هم این مهم را پذیرفت.









* هیات مدیره باغ کتاب اواسط پاییز معرفی می‌شوند



* اسامی پیشنهاد شده به چه شکل است؟

اسامی هیأت امنا و مدیرعامل را پیشنهاد دادم و عنوان کردم 6 ماه قبل از افتتاحیه همه این موارد تعیین شوند تا در مراحل پایانی «باغ کتاب» مشارکت داشته باشند و از آن پس خودشان کارها را ادامه دهند؛ عملاً مهر و آبان‌ باید این اعضا و مدیر عامل تعیین شده باشند، هم‌اکنون هم کارهای بسیاری در حال انجام است، از طراحی ساختمان، طراحی ساختار و تشکیلات «باغ کتاب» تا بحث هویت، پرتال «باغ کتاب»، حتی گردش مردم در سالن‌ها، بخش امانات، تابلوها مشخص شده است. همه موارد در حال انجام است و زمان افتتاح مراجعه ‌کننده با یک مکان نیمه ‌تمام مواجه نخواهد بود، چون همه این امور در حال اجراست، خوب است اداره‌کنندگان اصلی «باغ کتاب» از هیأت امنا و مدیرعامل از چندماه پیش از آغاز کار به پروژه بپیوندند و به مرور خود کارها را به دست گیرند.



* افراد هیات مدیره باغ کتاب نباید هزارمشغله باشند



* اولویت‌های شما برای معرفی اعضا و مدیرعامل چه بود؟

برای هیأت امنا سعی کردم افرادی را معرفی کنم ضمن اینکه تجربیات خوبی در انقلاب و حوزه کتاب داشتند، افراد هزار مشغله‌ای نباشند، چرا که برخی از شخصیت‌ها عضو صدها یا ده‌ها هیأت امنا و کانون و... هستند و برای هیچ‌یک هم وقت نمی‌گذارند و تنها نامشان در آنجا هست، اما سعی کردم افرادی را انتخاب کنم که اینگونه نیستند و می‌توانند زمان گذاشته و فکر کنند و با موضوع کتاب هم آشنایی دارند؛ مدیرعامل هم فردی است که در حوزه قانونگذاری، مدیریت فرهنگی سابقه خوبی دارد و شناختته شده هم هست.

«باغ کتاب» مکان ملی و در دنیا بی‌نظیر است از این رو، مدیرعامل این مکان باید قدرت تعامل با اقشار مختلف جامعه را داشته باشد و یک نگاه مثبتی هم نسبت به او در کل جامعه باشد.

معتقدم که مدیر فرهنگی همانند یک روحانی می‌ماند، اگر خوشنام نباشد مردم به حرفش عمل نمی‌کنند، مدیر فرهنگی باید محبوبیت داشته باشد اگر نداشته باشد اثر گذاریش در حوزه فرهنگ کاهش می‌یابد. درباره مدیر «باغ کتاب» هم اجمالاً باید تلقی مثبتی در جامعه نسبت به او باشد.



* آقای قالیباف چند بار از این پروژه بازدید کرد؟

چند باری بازدید کرده است، یک بار با مهندسان و سازندگان صحبت کرده و از روند اجرا مطلع شد و یک بازدید کلی هم انجام داده است. آقای قالیباف پس از بازدید تأکید کرد که روند پیش از این طولانی نشود و زمان بهره‌برداری نباید به تأخیر افتد.




* 200میلیارد تومان هزینه باغ کتاب شده است



* برآورد هزینه اولیه چه میزان بود و تاکنون چه میزان هزینه شده است؟

از برآورد هزینه اولیه مطلع نیستم، اما طبیعی است که وقتی کالای داخلی و یا خارجی مصرف می‌کنیم با توجه به تورم و تحریم، نرخ‌ها افزایش می‌یابد، فکر می‌کنم چیزی در حدود 200 میلیارد تومان هزینه «باغ کتاب» باشد.



* به کاربری ساختمان باغ کتاب برسیم، اولین نمایشگاهی که در باغ کتاب آغاز به کار می‌کند چه نمایشگاهی است؟

این ساختمان چند قسمت دارد، یک قسمت که در دو طبقه در 16 هزار متر فضاست محل نمایشگاه و فروشگاه دائمی کتاب است که تمام کتاب‌هایی که در ایران چاپ شده و خواهد شد و منابع مورد نیاز مراکز پژوهشی و دانشگاهی خارجی که در ایران است، در این بخش گرد می‌آیند؛ سالنی حدود 8 هزار متر در نظر گرفته شده که مختص کودکان و نوجوانان است، در آن سالن کودکان و نوجوانان به 4 گروه سنی تقسیم شده‌اند، هر گروه سنی در محدوده مکانی خود علاوه بر اینکه با نمایشگاه کتاب متناسب با سن خود مواجه است، با انواع بازی‌ها و کارگاه‌های مرتبط با کتاب هم مواجه است.

قسمت دیگری حدود 7 هزار متر اختصاصاً برای نمایشگاه‌های تخصصی در نظر گرفته شده، همانند نمایشگاه کتب دانشگاهی، یار مهربان، کتب کمک آموزشی و... که طبیعتاً پس از اسفند اولین نمایشگاه از این دست که قصد برگزاری داشته باشد می‌تواند از این فضا استفاده کند.



* تعامل مستقیم باغ کتاب با مخاطبان



* چون باغ کتاب در طول سال دائر است با تخفیف مواجه خواهد بود؟

بله، ساز و کار متفاوتی تعریف شده، باشگاه اعضا در پرتال و سامانه تعریف شده که فکر می‌کنیم با تمام دوستداران کتاب تعادل دو سویه و چند جانبه خواهیم داشت، افرادی که به نوعی در اداره «باغ کتاب» مشارکت کنند از مزایا برخوردار خواهند شد؛ به لحاظ تخفیف و تسهیلات انواع و اقسام رفتارها را در حال تعریف هستیم.



* درباره بخش کودک و نوجوان به صورت اجمالی توضیح دادید، از موارد در نظر گرفته شده این بخش بگویید.

ساختمان سه قسمت دارد، قسمت A نمایشگاه‌ها و فروشگاه‌های دائمی، طبقه همکف و بخشی از زیرزمین مخصوص کودک و نوجوان و طبقه بالا مخصوص نمایشگاه‌های تخصصی است، بخش وسط هم 6 سالن آمفی‌ تئاتر دارد که در مرکز آمفی تئاتری روباز با حدود 500 نفر ظرفیت در پشت بام در نظر گرفته شده و 5 آمفی تئاتر در داخل است که یکی از آنها که در بخش مرکزی است مدرن بوده و برای انواع اجراهای تئاترِ موسیقی و... مهیاست، البته 4 سالن حدود 120 تا 150 نفر دارد که بازوهای کمکی سالن اصلی هستند، ضمن اینکه هریک مستقلاً می‌توانند برنامه‌هایی را پوشش دهند؛ طبیعتاً این سالن‌ها فضای خوبی برای برپایی انواع نشست‌ها درباره کتاب است، از رونمایی و نقد گرفته یا کارهای بزرگ‌تر مثل آیین کتاب سال.

علاوه بر اینکه سالن اصلی این امکان را دارد که تئاترهای حرفه‌ای فاخر با محوریت کتاب و بر مبنای کتاب، اقتباس شده از یک کتاب را نمایش دهد. درحال حاضر یکی از دوستان در حال آماده کردن و شناسایی کل فیلم‌های اقتباسی تاریخ سینماست، است تا اگر بتوانیم در بازه‌های زمانی مشخص این فیلم‌ها را در طول سال برای اهالی کتاب و فرهنگ نمایش دهیم.



* متراژ هر بخش به چه شکل تقسیم‌بندی شده ست؟

کل فضا حدود 35 هزار مترمتربع است؛ که حدود 32 هزار متر مربع در دو طبقه است و باقی در نیم طبقه زیر زمین و فضای خارجی همانند استودیوی تلویزیونی است که برای کمک به تولید برنامه با موضوع کتاب تعبیه شده است، یک رستوران غذای گرم و یک مسجد در خارج از ساختمان تدارک دیده شده؛ هریک از طبقات حدود 7 تا 8 هزار متر مربع مساحت دارد، بنابراین بیشترین مساحت به بخش کودک و نوجوان اختصاص داده شده به دلیل اینکه یک نیم طبقه هم دارد.



* در بخش کودک و نوجوان برای فروش و ارائه لوازم ‌التحریر و لوازم جانبی کتاب هم فکری شده است؟

هر چند در بخش کودک و نوجوان انواع وسایل بازی و کارگاهی در نظر گرفته شده است، ولی در یک جایی در طبقه دوم و در مجاورت فروشگاه‌ دائمی کتاب گالری تخصصی بزرگ و یک فروشگاه منابع غیرکتابی و امکانات مطالعه مورد نیاز مردم از لوازم‌التحریر تا انواع «ای‌بوک‌ها»، «آی‌پدها»، «لپ‌تاپ‌ها» و محتواهایی که به صورت CD و DVD و فلش در اختیار است تا انواع دستگاه مطالعه به مراجعان ارائه خواهد شد.






* این وسایل‌ها تولید داخل هستند؟

یک مطالعه و جست‌وجویی صورت گرفت و در این راستا یک نمونه از هر وسیله مورد نیاز مطالعه وارد کشور کردیم و در حال حاضر با تولیدکنندگانی که احتمال می‌دهیم آنها را طراحی و تولید کنند صحبت کردیم، دوست داریم تمام این وسایل در داخل تولید شود تا هم شغل‌های جدیدی ایجاد شود و هم خودمان به صادرکننده منطقه تبدیل شویم، این کار در حال انجام است.

برای تولید «بوک ریدر» وارد گفت‌وگو شدیم، چرا که یکی از مشکلات آی‌پد و لب‌تاب این است که نور از پشت صفحه تابیده و چشم را آزار می‌دهد، اما بوک‌ریدرها به شکل کاغذ هستند تا نور از خارج نباشد خوانده نمی‌شوند، فرق دیگری هم که با لب‌تاب دارد این است که وقتی یک متنی را روی بوک‌ریدر منتقل کنید نمی‌توانند از آن پرینت گرفته، کپی بگیرید یا دانلود کنید، تنها همانند یک کتاب می‌توانید آن را مطالعه کنید، این دستگاه‌ها با یک ساز و کار مؤسسه‌ای قاعدتاً این کار را می‌کند، با یک مرکزیتی می‌تواند به جای اینکه کتاب کاغذی را از آن مؤسسه بخرد، کتاب ای‌بوک تهیه کند، کتاب خریداری و روی دستگاه‌ منتقل و فرد می‌تواند مطالعه کند، یادداشت نوشته و... را با آن انجام دهد.




* نمونه‌ای از آن در ایران داریم؟

در ایران هنوز رایج نشده است، اخیراً مؤسسه‌ای را دعوت کردیم که این کار را آغاز کرده و امیدواریم با مشارکت آن را راه‌ اندازی کنیم، حسن این کار آن است که در شرایط کنونی که گرفتار بحران کاغذ هستیم،‌ علاوه بر فروش کاغذی کتاب فروش الکترونیکی کتاب را در ایران شروع می‌کنیم، این به ناشر و نویسنده کمک می کند تا حقوقشان ضایع نشود، برخی نهادها این کار را انجام داده‌اند و کل متن کتاب را روی سایت قرار داده‌اند، می‌توان آن را کپی و تکثیر کرد، اما این برای نویسنده امنیت ‌آفرین نیست، ولی این کار امنیت هم دارد و نویسنده می‌تواند از این پس کتاب خود را به ناشر ندهد، مستقیم با این مؤسسه‌ها قرار داد ببندد، متن را در اختیار مؤسسه گذارند و آن مؤسسه به ازای هر کتابی که مردم می‌خرند پول را اتوماتیک‌وار به حساب نویسنده واریز می‌کند؛ یعنی در واقع نویسنده هم سود یک ناشر و هم یک نویسنده را می‌برد.



* این موضوع به جایی هم رسیده، فعالیت خود را آغاز کرده است؟

بله، قرار شد طرحی ارائه شود؛ دستگاه‌ها مهیا شده و امیدواریم با آغاز به کار باغ کتاب شاهد اینگونه کتاب‌های الکترونیکی هم باشیم.





* تسهیلات ویژه باغ کتاب برای معلولین



* برای افرادی که معلولیت دارند فکری شده و یا در خرید دستگاه‌ها و وسایل سهل‌کننده مطالعه آنها را هم در نظر گرفته‌اید؟

طبیعتاً ما گروه‌های خاصی را در جامعه مثل نابینایان، ناشنوایان و... داریم، در حال گشتن در نمایشگاه‌های دنیا سراسر جهان هستیم تا ببینم چه تسهیلاتی برای آنها می‌توانیم مهیا کنیم، کاری که «باغ کتاب» در تدارک آن است اینکه همه مبتکرین و مخترعین ایرانی این فرصت را دارند تا در این راستا نسبت به آنچه در دنیا وجود دارد طرح‌ها و ایده‌های خود را ارائه کنند، ما نیز مشوق و مروج کار آنها خواهیم بود.



* تدارک برنامه‌های ویژه برای بازدید کودکان و نوجوانان/حضور مربیان در باغ کتاب



* آقای اشعری با توجه به اینکه در کتابخانه ملی بودید قاعدتاً تجربیاتی به همراه دارید، برای بازدیدها خصوصاً دانش‌آموزان و گروه‌های خاص فکری در پروژه «باغ کتاب» شده است؟

بخش کودک و نوجوان سه نوع مراجعه‌ کننده دارد؛ یکی پدر و مادران هستند که به همراه کودکان بازدید می‌کنند، در باغ کتاب مربیانی حضور دارند که بچه‌ها را از والدین تحویل گرفته و برای آنها برنامه‌هایی 2 ساعته تدارک دیده‌اند، از سوی دیگر والدین این کودکان می‌توانند به بخش‌های مورد علاقه خود مراجعه کنند،‌ اما اگر بخواهند در کنار کودکان خود باشند، برای آنها فضاهای حاشیه‌ای تعبیه شده که می‌توانند مطالعه و رفتار کودکان خود را در قیاس با سایر کودکان مشاهده کنند.



گروه دوم مدارس هستند که گاهی جمعی دانش‌آموزان را برای بازدید به همراه می‌آورند، این موضوع باید با شهرداری هماهنگ شود، اما اگر از قبل هماهنگ شده باشد می‌توانیم برای آن گروه یک دوره برنامه طراحی کنیم چرا که حدود 70 نوع برنامه برای این مکان دیده شده که ممکن است با مسئول مدرسه یا مدیر مدرسه به دلیل نوع دانش‌آموزان نیاز باشد برخی از این برنامه‌ها اجرا شود؛ اما برنامه‌های عمومی در طول سال هم داریم.



گروه سوم هم بازدید جمعی است که از محله‌ها، مساحد، کانون‌ها و... بچه‌ها را برای بازدید به باغ کتاب می‌آورند، همه می‌دانیم اگر بخواهیم هر عادتی در زندگی افراد ایجاد کنیم باید سراغ سنین پایین برویم، فکر کردیم اگر بتوانیم کاری کنیم تا محیط کودک و نوجوان ما محیط جذابی باشد تا دلبسته شده و والدین خود را وادار به بازدید مجدد از این مکان کنند، علاوه بر اینکه بچه‌ها به مطالعه علاقه‌مند می‌شوند، سبب می‌شود پدر و مادرها هم گرایش بیشتری به سوی مطالعه بیابند، تجربه همه جا از جمله کتابخانه ملی به من نشان داد، وقتی «باغ کتاب» راه‌اندازی و افتتاح شود مدیران استان و شهرستانی از آن بازدید می‌کنند و در این بازدید الگو گرفته و همین کار را در استان‌ها انجام می‌دهند؛ یعنی به مرور این کار توسعه پیدا می‌کند، ما تنها باید یک کار را آغاز کنیم، رفتار و ادبیاتی را بنمایانیم و نشان دهیم که مردم از آن لذت می‌برند، «باغ کتاب» به سرعت تکثیر می‌شود، نه در اندازه 65 هزار متر مربعی جمع و جورتر، اما با همین استاندارها؛ یک نمونه مشابه این مهم اینکه وقتی فروشگاه‌های شهروند در حال افتتاح بود همه نگران تعطیلی بقالی‌ها بودند، اما این اتفاق رخ نداد، بقالی‌ها به سوپرمارکت‌ تبدیل شدند و مشتریانشان هم بیشتر شد؛ به نظرم همین اتفاق در «باغ کتاب» رخ خواهد داد.





* پارکینگی با ظرفیت 5هزار خودرو برای باغ کتاب



* امکانات رفاهی «باغ کتاب» چیست، پله‌های مصلی عموماً داد بازدیدکنندگان را بلند می‌کرد، آیا «باغ کتاب» هم اینگونه است و افراد خاص با این مشکل مواجه خواهند بود؟

اولاً قرار است در شمال کتابخانه ملی پارکینگ 5 طبقه ساخته شود که همین روزها کلنگ ساخت آن زده می‌شود، گنجایش حدود 5 هزار خودرو را داراست و کل تپه‌های این منطقه را پوشش خواهد داد؛ در نظر بگیرید، ارشاد هر سال برای (نمایشگاه کتاب) مصلی 2 هزار پارکینگ پیش‌بینی می‌کند، در حالی که با احداث این پارکینگ 5 طبقه 5 هزار خودرو می‌توانند در آن قرار گیرند، ضمن اینکه ما هیچ‌گاه هجوم به مانند نمایشگاه کتاب را نخواهیم داشت، چرا که «باغ کتاب» در طول سال پذیرای علاقمندان است، دغدغه آمد و رفت آنچنانی با خودرو شخصی نداریم، علاوه بر این خوشبختانه خط اتوبوس شرکت واحد هم در محوطه آمده است.

مسئله سوم اینکه تا آخر سال 91 یک شبکه نقلیه کل تپه عباس‌آباد را به هم وصل خواهد کرد و مردم می‌توانند سوار آن شده و مقابل هر ساختمان که مایلند پیاده شوند، این شبکه شبیه تراموا است، وقتی کل تپه ساخته شود تردد خودرو در محوطه ممنوع خواهد شد، اما برای داخل امکان حرکت بین طبقات را با سه امکان پیش‌بینی کرده‌ایم، اول اینکه آسانسورهای فراوانی در ساختمان تعبیه شده که معلولین می‌توانند با ویلچر به داخل آن وارد شده و برای آمد و رفت از آن استفاده کنند، پله برقی و پله معمول از موارد دیگر است، در طراحی علائم و نشان‌ها در حال فکری هستیم که به خصوص نابینایان در مراجعه با مشکل مواجه نشوند.



* اینکه عنوان کردید همه کتاب‌ها می‌توانند در باغ کتاب به علاقمندان ارائه شوند و محدودیت سالی نداریم، مشکل فضا را به وجود نمی‌آورد؟

علت اینکه نمایشگاه بین‌المللی کتاب فضای زیادی اشغال کرده این است که هر ناشری یک غرفه می‌گیرد و کتاب‌های خود را پخش می‌کند، مطالعه کردیم، قفسه‌های تعبیه شده موضوعی است و مشکلی برای حضور همه کتاب‌ها نخواهیم داشت.






* سفارس کتاب مورد علاقه خود را به باغ کتاب دهید



* شارژ قفسه‌های «باغ کتاب» به چه شکل خواهد بود؟

در کنار «باغ کتاب»، پرتالی تعبیه می‌کنیم که این پرتال شبکه‌ای است که با همه کتابفروشی‌های شهر تهران و کل کشور مرتبط است؛ هر شهروند تهرانی هر جای تهران که باشد وارد این شبکه شده و از نزدیک‌ترین مغازه کتابفروشی که کتاب را دارد مطلع می‌شود. پس نیاز نیست فرد برای تهیه کتاب مسافت زیادی را طی کند، حتی تعداد نسخه‌های این کتاب هم به فرد اطلاع‌رسانی می‌شود، عده‌ای ممکن است در عین حال برای اینکه مجموعه‌ای از کتاب‌ها را ببینند قصد مراجعه به «باغ کتاب» را دارند که این هم روش دیگری است، اما حالت سومی هم وجود دارد و آن اینکه خواهان و متقاضی کتاب می‌تواند در اینترنت سفارش داده و کتاب را در محل خود دریافت کند، در حال محاسبه و مذاکره هستیم، علاقمندیم این اتفاق رخ دهد تا اگر فردی کتابی را در محل خواست تحویل بگیرد به قیمت پشت جلد باشد، ولی وقتی به کتابفروشی شهر تهران مراجعه و یا به باغ کتاب می‌آید ارزانتر بخرد.



* آموزش ویژه برای پرسنل باغ کتاب



* در مورد پرسنل هم صحبت کنید، تعداد مربیان و راهنماها مشخص شده است؟

یکی از کارهایی که درحال انجام است و ما در نیمه راه آن هستیم، بحث ساختار و تشکیلات است؛ یعنی اینکه چارت سازمانی به چه صورت باید باشد، زیر نظر مدیرعامل چه عناصری باید باشند، چه افرادی باید در محوطه حضور یابند و... همه در حال بررسی است؛ سازمان را به شکلی می‌چینیم که هم بتوانیم به شکل متمرکز اداره کنیم و هم برون سازمانی، ما 6 فعالیت تعریف کردیم که قابل واگذاری به بیرون است، یکی اداره هریک از قسمت‌های نامبرده است، اداره بخش نمایشگاهی، کودک و نوجوان، نمایشگاه‌های مقطعی، آمفی تئاترها، رستوران‌ها، بوفه‌ها و گالری و اداره فروشگاه مواد غیرکتابی مثل لوازم‌التحریر و...

اما برای افرادی که قرار است در این بخش‌ها فعالیت کنند، در حال تعریف استانداردی هستیم که طبیعتاً اگر بخواهند وارد کار شوند به جز قابلیت‌های اولیه که برای هر کار باید داشته باشند یک دوره آموزش برای هر یک تعریف می‌کنیم که این دوره را گذرانده سپس وارد کار می‌شوند؛ یکی از نکاتی که مهم است و باید در کلان جامعه به آن توجه کنیم اینکه مردم برای انجام هر کاری باید آموزش دیده و بهترین شیوه را بیاموزند، وقتی وارد کارهای اجتماعی می‌شویم، این دقت بیشتر باید صورت گیرد، از ریختن چای تا مشاوره کتاب، علاوه بر قابلیت‌های اولیه حتماً باید فرد سالم باشد، بیماری پوستی نداشته باشد، از سلامت بهداشتی برخوردار و بهداشت اولیه را دارا باشد، این فرد آموزش دیده و البته برای هر شغلی باید این آموزش‌ها صورت گیرد و افراد باید در عمل موارد را اجرا کنند، اگر طبق جدول موجود پیش رویم تا اواخر پاییز باید سر فصل‌ها و متون آموزشی خود را آماده کنیم و کادر تکمیل شده باشند، همه این موارد پس از معرفی هیأت امنا و مدیرعامل تکمیل می‌شود.



* باغ کتاب به مردم مشاوره موضوعی می‌دهد/ارائه سیر مطالعاتی



* درباره ساز و کار حضور کتاب‌ها در «باغ کتاب» بگویید؟

ساز و کاری تعریف کردیم تا افرادی که به «باغ کتاب» اعتماد دارند و آن را مشاور خود می‌دانند، علاوه بر حضور راهنماها از آثار هم بهره ببرند، مثلاً ممکن است در هر فصل 10 کتاب برتر را معرفی کنیم که این اعلام در گوشه‌ای از «باغ کتاب» صورت می‌گیرد، ممکن است با برخی نویسندگان و بزرگان معتمد مردم صحبت کنیم و آثار مورد قبول را از آنها بگیریم، اما نوع سوم بدین شکل است که افراد گاهی سیر مطالعاتی می‌خواهند، نوع آخر اینکه در هر مناسبتی کتاب‌های مناسبتی آن دوره را به صورت مجزا برجسته می‌کنیم، مثلاً به تازگی کنفرانس کشورهای غیرمتعهد را داشتیم، خیلی از مردم شاید بخواهند در این زمینه مطالعه کنند از این رو همه آثار در این زمینه که به درد مردم می‌خورد را در قسمتی برجسته و برای مطالعه در اختیار علاقمندان قرار خواهیم داد، انواع و اقسام مناسبت‌ها، انتخابات و... کتاب‌هایی که در آن زمینه نوشته شده در اختیار مردم قرار گرفته و معرفی می‌شود.






* چاپ کتاب در محل/تحویل فوری به مشتری

«باغ کتاب» علاوه بر چینش موضوعی، به عنوان مشاور مردم انواع راهنمایی‌های دیگر را هم عرضه می‌کند، در حال تهیه یک دستگاه چاپ هستیم تا برخی از آثار که تنها یک نسخه از آنها باقی است، با همان شکل و شمایل چاپ کنیم (ظرف چند دقیقه) اگر خواننده خواهان دریافت فایل کتاب بود آن فایل به مراجعه ‌کننده فروخته می‌شود، فکر نمی‌کنم فردی در «باغ کتاب» حس محدودیت داشته باشد، معتقدم اگر نظام تصمیم دارد روی خوراک معنوی مردم فعالیت کند، باید از سرچشمه آغاز کند.



* ماجرای این «لم‌کده‌ها» چیست؟

برخی اصطلاحات را در زبان فارسی جا می‌اندازیم، در محوطه «باغ کتاب» و میان قفسه‌ها مبل‌هایی تهیه شده که افراد کتاب را از قفسه‌ها برداشته و می‌توانند مطالعه کنند، در کنار دیوارهای شیشه‌ای میزهایی قرار می‌گیرد که هریک به نام یکی از حکمای ایرانی مثل سعدی، حافظ، ملاصدرا و... بستگی به موضوعی دارد که میز مقابل آن قفسه‌ها قرار دارد، یک گروه دانشجویی، نویسنده با مخاطبان، استاد با دانشجویان و... افراد قصد گفت‌وگو دارند در این محل می‌نشینند و گپ و گفت دارند که به لم‌کده مشهور است.



* انتشار مجله تخصصی کتاب/فعالیت خبرگزاری باغ کتاب به زودی



* برای خبرنگاران و اصحاب رسانه‌ها بخشی در نظر گرفته شده؟

اتاق خبرنگاران پیش‌بینی شده، چون در حال طراحی خبرگزاری کتاب هستیم و در کنار آن مجله تخصصی هم منتشر می‌کنیم، در حال حاضر یک خبرگزاری کتاب داریم که برای وزارت ارشاد است. زمانی تنها یک خبرگزاری ایرنا فعال بود، همه خبرها یکرنگ بود، اما از وقتی فارس،‌ مهر و خبرآنلاین و... به میدان آمدند، نشاط بیشتر خبری در جامعه ایجاد شد، در حوزه کتاب هم می‌توان این کار را انجام داد. خبرگزاری کتاب باغ کتاب در کنار خبرگزاری وزارت ارشاد، مجزا فعالیت خواهد کرد. خبرگزاری کتاب باغ کتاب محفل خوبی برای آمد و شد خبرنگاران است که اتاق خبر مجزایی هم درنظر گرفته شده است تا مکانی برای مصاحبه در اتاق مصاحبه با انواع لوازم خواهد داشت.



* کتاب «باغ کتاب» چه زمانی رونمایی می‌شود؟

این کتاب دربردارنده پیشرفت باغ کتاب از سال 86 تاکنون است، سال‌هایی که سرعت کار بیشتر بوده، موضوع دیگر «باغ کتاب چیست؟» و مواردی از این دست در کتاب آمده چرا که ما مشابه باغ کتاب با این امکانات در جهان و منطقه نداریمف این کتاب مهرماه رونمایی می‌شود.






* تعریف ماموریت خارجی باغ کتاب/معرفی کتب فاخر ایرانی در دنیا



* برای بخش بین‌الملل باغ کتاب چه نکاتی مدنظر قرار گرفته است؟

برای باغ کتاب یک مأموریت خارجی هم تعریف کردیم برای باغ کتاب یک ماموریت خارجی تعریف کردیم، ضمن اینکه مبادله کتاب هم خواهیم داشت، اما در 4 حوزه باغ کتاب به صورت درگاه عمل کرده و به ناشران ایرانی کمک می‌کند کتاب‌های فاخری که منتشر می‌کنند در دنیا معرفی شود، تا پلی میان ناشر ایرانی و ناشر خارجی برای ترجمه و انتشار باشد.

شناخت ایران، اسلام شناسی با گرایش شیعه، زبان و ادبیات فارسی و انقلاب اسلامی موضوعاتی است که اگر کتاب‌های خوبی در این چهار حوزه منتشر شود در نمایشگاه‌ها شرکت خواهیم داد، با ناشران گفت‌وگو و آنها را به ناشران ایرانی وصل می‌کنیم تا بتوانند خرید و فروش کپی‌رایت انجام دهند.

برای نمایشگاه کتاب فرانکفورت 50 کتاب انتخاب شده که در غرفه مستقل باغ کتاب به نمایش گذاشته خواهد شد؛ این مهم برای اولین بار در نمایشگاه امسال اجرا می‌شود، همچنین فیلم سه بعدی آماده کردیم و قرار است در نمایشگاه نمایش داده شود. ضمن اینکه غرفه‌ای با طراحی بسیار زیبا در این نمایشگاه در نظر گرفته شده و بروشوری معرفی باغ کتاب در حال ترجمه است تا معرف باغ کتاب در نمایشگاه فرانکفورت به بازدیدکنندگان باشد.





* برقراری ارتباط اینترنتی با ناشران خارجی

ارتباط اینترنتی با ناشران خارجی بزرگ در دنیا برقرار کردیم، ناشرانی اعلام آمادگی کرده و از آن میان حدود 30 یا 40 ناشر برای گفت‌وگو انتخاب کرده‌ایم که زمان نشست و گفت‌وگو با این ناشران از هم‌اکنون مشخص است، هدف باغ کتاب از حضور فعال در این همایش بین‌المللی، تعامل با ناشران سایر کشورها برای تأمین منابع مورد نیاز داخلی و همچنین یافتن بازار جهانی برای منابع مرتبط با اسلام‌شناسی، ایران‌شناسی، انقلاب اسلامی و زبان و ادب فارسی است.

(نمایشگاه فرانکفورت آلمان از 10 تا 14 اکتبر (18 تا 22 مهر 1391) برگزار خواهد شد، این نمایشگاه را می‌توان معتبرترین نمایشگاه بین‌المللی کتاب به شمار آورد.)





* تپه‌های عباس‌آباد کانون فرهنگی کشور خواهد شد



* انتخاب مکان «باغ کتاب» تعمدی بود؟

بله، از این رو که تپه‌های عباس‌آباد کانون فرهنگی کشور نام خواهد گرفت، باغ کتاب هم در این قسمت ساخته شد.



* جلساتی با بانک‌ها برای ارائه خدمات برگزار شده است؟

در گذشته هم این کار انجام شده با بانک‌ها، بانک شهر، بانک ملت و... صحبت شده و قرار است خدمات ارائه کنند، در باغ کتاب اهدافی دنبال می‌شود از جمله افزایش چشمگیر عرصه عمومی، تعامل مدنی مردم با کتاب و فرهنگ، ایفای نقش به عنوان هماهنگ ‌کننده در فرایند تولید و انتشار، ارتقای استانداردهای تولید و نشر.



* درباره سبک زندگی صحبت کنید، این مهم تا چه حد مدنظر متولیان پروژه باغ کتاب است؟

یکی از موضوعات مدنظر ما «سبک زندگی» است، مردم برای همه کارهای خود نیازمند آموزش هستند. از آشپزی، خیاطی، بچه‌داری و... گرفته تا چگونه زندگی کنیم، سبک زندگی از موضوعات مورد توجه ماست و بر آن اصرار داریم چرا که جامعه دانایی محور یا بصیرت محور جامعه‌ای است که مردم هر کاری انجام می‌دهند بر طبق آخرین اطلاعاتی باشد که به دست آورده‌اند.





* تلاش برای ساخت 90 کتاب



* پیرامون فعالیت استودیوی «باغ کتاب» و همکاری صدا و سیما در این پروژه هم بگویید.

این استودیو بهانه‌ای است برای تولید برنامه با موضوع کتاب، وقتی با آقای ضرغامی صحبت کردم، گفتم که این استودیو این ظرفیت را دارد که حدود روزی 3 ساعت برنامه تولید کند تا از شبکه‌های مختلف به خصوص کودک و نوجوان و شبکه دو (خانواده) پخش شود، برنامه‌ای شبیه 90 در حوزه کتاب که رئیس صدا و سیما هم موافقت خود را با این برنامه اعلام کرده است.



* نظرسنجی هم در راستای این پروژه انجام شده است؟

برای آشنایی با علاقمندان و تعامل‌کنندگان با باغ کتاب سه نظرسنجی انجام شد تا بدانیم مراجعان نمایشگاه کتاب چه انتظاراتی از آن دارند؛ از همه ناشران، و کتابفروشی‌های شهر تهران نظر سنجی انجام شد تا از انتظارهای آنها بدانیم، علاوه بر این با حدود 70 نفر از مدیران ارشد فرهنگی موفق، به مرور گفت‌وگو می‌کنیم، با افرادی چون حداد عادل، پرویز، فیروزان، زهرایی و... گفت‌وگو شده و به مرور روی سایت قرار می‌گیرد. در خلال گفت‌وگو با این افراد ایده‌هایی مطرح می‌شود که از آنها در ساخت باغ بهره می‌بریم، سعی کردیم هیچ گروهی نباشد که درباره باغ کتاب نظری داشته باشد و ما آن را اخذ نکرده باشیم.



* تا به امروز چند درصد کار باغ کتاب انجام شده است؟

تا به امروز حدود 76 درصد کار ساخت و ساز انجام شده، حتی برای بخش کودک و نوجوان سرویس‌های بهداشتی مخصوص همین گروه سنی در نظر گرفته و خریداری شده است.



* به لحاظ طراحی سنتی تا چه میزان تلاش کرده‌اید؟

به این دلیل که ساختمان باغ کتاب مدرن است، تلاش داریم منطقی میان سنت و معماری ایرانی اسلامی در طراحی داخلی به وجود آوریم.



* در پایان اگر سخنی دارید بفرمایید.

مدیریت فرهنگی کشور باید در شأن ملت ایران باشد، این موضوع باید در عمل نمایان شود، در شأن ملت ایران باشد؛ یعنی اینکه ملت خود را فرهیخته و با سابقه فرهنگ و تمدن می‌دانیم؛ از این رو، باید در هر کار به کیفیت دقت کنیم، کارهایی که هم از نظر زیبایی و عملکرد باید فاخر و شایسته باشد، سعی کردیم در باغ کتاب این اتفاق رخ دهد، تا وقتی از خارج از ایران مراجعه کرده و آن را می‌بینند (بارک‌الله) گفته و تعجب کنند.

چند روز پیش در زمانی که باغ کتاب هنوز افتتاح نشده وزیر علوم عراق در مراجعه به ایران تأکید کرده بود باید باغ کتاب را از نزدیک ببینم، در بازدید عنوان کرد که پروژه خوبی است و باید در عراق به مانند آن ساخته شود؛ کار خوب کردن و کار خوب را نمایاندن خیلی به نفع انقلاب و کشور است.

یک برنامه در مهرماه خواهیم داشت، از خبرنگاران و اصحاب رسانه دعوت می‌شود تا از روند پایانی پروژه باغ کتاب دیدن کرده از آن رونمایی و معرفی مفصلی از باغ کتاب خواهیم داشت، اما برنامه دوم در دهه فجر خواهد بود که به معرفی باغ کتاب می‌پردازد، در این برنامه همه شخصیت‌های فرهنگی کشور دعوت خواهند شد و از نزدیک باغ کتاب را دیده و با امکانات آشنا می‌شوند، اما آخرین برنامه افتتاحیه نهایی است که پس از تکمیل پروژه برگزار می‌شود.

 

منبع:فارس 

 

مطالب مرتبط:

راه‌اندازی درمانگاه کتاب برای کتاب‌د‌رمانی/«باغ کتابی» برای همه اهالی فرهنگ 

 

تگ های مطلب:
ارسال دیدگاه

  • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
    heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
    winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
    worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
    expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
    disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
    joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
    sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
    neutral_faceno_mouthinnocent

عکس خوانده نمی شود