صفحه نخست > فرهنگی / فرهنگ و مدیریت فرهنگی / بایسته های فرهنگ / علمی پژوهشی / مسائل نظری / فرهنگ و تربیت > حجاب تکلیف یا قانون
حجاب تکلیف یا قانون11 دی 1348, 03:30. نويسنده: shams |
رویکردها و پرسشهای اساسی پیرامون «الزام قانونی حجاب»در بحث فقه و حقوق زنان، حفظ چارچوبهای روشمند فقهی و درعینحال پاسخ به مسائل نو پیدا، موجب نگاهی دوباره به احکام و تکالیف و حقوق خانواده ـ اعم از همسران، والدین و فرزندان ـ و زنان شده است. این نگاه تازه، آثار تازه و مباحثات جدیدی را در حلقههای تفکر اسلامی بهویژه فقه، پدید آورده است. در کشور ما سه رویکرد متمایز نسبت به این مقوله به چشم میخورد...ادامه مطلب
گفت و گویادداشت![]() کاش همه ی گناهان، بدحجابی بودند!حجتالاسلام مصطفی دُرّی (پژوهشگر، نویسنده و استاد سطوح عالی حوزه ی علمیه ی قم) تلاش میکند تا پاسخی برای پرسشهای زیر پیدا کند: بدحجابی یا بیحجابی در میان محرمات دینی، چه جایگاهی دارد؟ عالمان دینی باید نسبت به کدامیک از گناهان و واجبات شریعت، حساسیت بیشتری نشان دهند؟ حکومت اسلامی در اِعمال اجبار به ترک گناهان یا ترغیب نسبت به ترک گناهان، به چه ترتیبی باید تلاش کند؟
![]() چیستی حجاب و ماهیت مخاطبانشحجت الإسلام محمدرضا زائری، از افرادی است که سالیان متمادی پیرامون موضوع حجاب بانوان در جامعه به ایراد سخنرانی و نوشتن یادداشت و کتاب پرداخته است. برای آشنایی بیش تر با نظرش در رابطه با حجاب، دو کتاب خود در این مورد، یعنی «حجاب و بی حجاب» و «حجاب و باحجاب» را معرفی میکند. یکی از مسایل مورد تأکید وی؛ مسأله ی عدم لزوم حجاب اجباری در سطح جامعه است. در این گفتار، با رجوع به مصاحبه ها و یاداشت ها و دو کتابی که از ایشان موجود است، ریشههای این مدعا را بررسی و قضاوت را به خوانندگان میسپاریم.
![]() حکم نگاه کردن به زنان بدحجابمسئلهی نگاه به زنان اهل کتاب، یکی از جزئیاتی است که از دیرباز مورد توجه فقها بوده است. شیخ مفید و شیخ طوسی شاید از نخستین فقهای شیعه باشند که با استناد به برخی روایات در این مسئله، قائل به جواز نظر به موی زنان اهل کتاب شدند.
![]() حد پوشش زنان در مقابل محارمدر فقه، بحث پوشش زنان در برابر سه دسته از مردان، مورد بحث قرار گرفته است: ۱- در برابر مردان نامحرم بالغ ۲- محارم ۳- همسر. آنچه در این نوشته مورد بحث است، حد پوشش زنان در برابر مردان محرم است. پرسشی که مطرح میشود این است که آیا داشتن پوشش در برابر محارم لازم است؟ اگر لازم است، حد آن چیست؟
![]() پوشـش و مـسئولیت حکومت در فقه اهل تسننحجتالاسلام محمدهادی فاضل متولد نجف و از اساتید سطوح عالی فقه و اصول است. او در یکی از آثار خود که در شماره ۳۷ مطالعات راهبردی زنان در سال ۱۳۸۶ منتشر شد، به بررسی لزوم و حدود حجاب در فقه اهل تسنن پرداخته که با توجه به جامعیت آن، فصلهای سوم و چهارم که به بررسی پوشش در فـقه اهـل تسنن و نیز پوشـش و مـسئولیت حکومت میپردازد، برای خوانندگان محترم بازنشر میشود.
گزارشحجاب و پوشش بانوان در ادیان ابراهیمیمبتکر پوشش، اسلام نیست بلکه قبل از اینکه اسلام نیز وجود داشته است. فطرت پاک بشریت نوع پوشش را همیشه توصیه میکرده و اولین چیزی که شاید انسان بعد از آفرینش به آن فکر کرد، این بود که چگونه خودش را بپوشاند. حجتالاسلام و المسلمین محمد کاشانی استاد حوزه و رئیس انجمن گفتگوی اسلام و مسیحیت، مسئله پوشش نزد ایرانیان باستان، زرتشتیان، یهودیان را مطرح کرده ضمن اینکه نگاهی هم به وضعیت آن در جامعه امروز غرب دارد. الزام فقهی و حقوقی حجاب(نشست علمی)حجتالاسلام و المسلمین مهدی مهریزی؛ محقق و استادیار دانشکده علوم حدیث، در میان مقالات و کتابهای متعدد در موضوعات مختلف، آثار قابل توجهی در حوزه زن و خانواده دارد که برخی از آنها بیانگر نگاه متفاوت و قابل تأمل این نظریه پرداز است، مانند: آسیبشناسى پژوهشهاى فقهى در مسائل زنان، حجاب، شخصیت و حقوق زن در اسلام، زن و فرهنگ دینى، نواندیشى دینى و مسأله زن، سیرى در «المفصل فی احکام المرأه»، استقلال اقتصادى زن، گستره آزادى زنان از نگاه امام خمینى، تمکین و نشوز در فقه و قانون، حقوق زن از نگاه امام على علیهالسلام، رویکردهاى مذهبى به زن در تاریخ معاصر ایران، رسالههای فقهی بلوغ دختران، ... . مشاهدهحجاب در کتب شیعیگستردگی کتابها و مقالههاو تنوع موضوعهای مطرح شده در زمینهی حجاب، بسیار است، لذا در این نوشتار کوتاه فقط به کتابها و مقالههایی که صرفاً رویکرد فقهی به مسألهی حجاب داشتهاند، بسنده میکنیم. حجاب و پوشش بانوان در ایران باستانپوشش بانوان در هر دوران، نمادی از جایگاه زن در هر فرهنگ و تمدن است. با یک نگاه کلی به تاریخ درمییابیم که زن در مشرق زمین پوششی کاملتر نسبت به زنان غربی داشته است و با مطالعه در تاریخ درمییابیم، نگاه به زن در ایران، با نگاه به زن در غرب تفاوت داشته است و نحوهی پوشش ایرانیان حتی قبل از ورود اسلام به ایران بسیار کامل و در واقع منحصر به فرد بوده است که شاید نمونهی آن را به این شکل نتوانیم در اقوام و مناطق دیگر پیدا کنیم. مشاهدهنقد و بررسینقدی تفصیلی بر کتاب حجاب شرعی در عصر پیامبر (صلیاللهعلیهوآله)پایگاه تحلیلی- خبری مهرخانه که در راستای ترویج و تبلیغ گفتمان انقلاب اسلامی در حوزه زنان و خانواده فعالیت دارد، در سال ۱۳۹۲ درنظر داشت تا مناظرهای میان امیرحسین ترکاشوند نویسندهی کتاب «حجاب شرعی در عصر پیامبر صلیالله علیهوآله» و مجید دهقان، عضو هیئت علمی «گروه فقه و حقوق مرکز تحقیقات زن و خانواده» برگزار کند، اما به دلایلی محقق نشد. لذا بر آن شد تا سلسله نقدهای حجتالاسلام دهقان به این کتاب را به تدریج منتشر نماید. مشاهدهحجاب در آیات و روایاتحجتالاسلام دکتر حسین سوزنچی، دانشیار دانشگاه باقرالعلوم علیهالسلام در گروه علوم اجتماعی است و آثار متعدد و متنوعی در علوم اسلامی و انسانی دارد که از آن جمله میتوان به فلسفه حجاب در اسلام، حجاب در آیات و روایات؛ نقدی بر کتاب «حجاب شرعی در عصر پیامبر صلیالله علیه و آله» اشاره کرد. بازگشت |