صفحه نخست > فرهنگی / حوزه علمیه / چهره ها > آیت الله صافی مصداق علمای حقیقی اسلام بود

آیت الله صافی مصداق علمای حقیقی اسلام بود


30 بهمن 1400, 00:19. نويسنده: shams

آیت الله صافی نشان دادند که یک عالم باید توجه به مسائل روز داشته باشد

 

به گزارش "پایگاه اطلاع رسانی کتاب ناب" به نقل از شفقنا- استاد درس خارج فقه حوزه علمیه قم گفت: هر کسی با ایشان حشر و نشر داشت، بیان می کند که آیت الله صافی مصداق علمای حقیقی اسلام بود و اخلاق بسیار نیکویی داشت؛ ما باید از این بزرگان درس ها بگیریم. در مسائل اجتماعی نباید بی تفاوت باشیم و در جایی که باید راهنمایی کنیم، کوتاهی نورزیم.

مراسم بزرگداشت حضرت آیت الله العظمی شیخ لطف الله صافی گلپایگانی از سوی دفتر آیت الله علوی بروجردی شامگاه پنجشنبه پس از نماز مغرب و عشا در مسجد اعظم برگزار شد.

در این مراسم پرشور، نمایندگانی از بیت رهبر انقلاب اسلامی و همچنین بیوت حضرات آیات نوری همدانی، جوادی آملی، سعیدی، فاضل لنکرانی و همچنین اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و طلاب و شخصیت های حوزوی و دانشگاهی و مسئولین استان حضور داشتند.

در این مجلس، پس از قرائت آیاتی از کلام الله مجید، به ذکر مصیبت در رثای حضرت زینب کبری(س) در شامگاه وفات شهادت گونه آن بانوی و پیام آور عاشورا پرداخته شد.

آیت الله رضا استادی که سخنران این مراسم بود، در ابتدای بیانات خود با اشاره به مقام حضرت زینب کبری عنوان کرد: درباره آن بانوی بزرگوار بیان شده که «زینب، و ما ادراک ما زینب، هی عقیله بنی هاشم، و قد حازت من الصفات الحمیده ما لم یحزها بعد امها احد، حتی ان یقال: هی صدیقه الصغری، هی فی الحجاب و العفاف فریده». همچنین یکی از بزرگان اینگونه بیان می کند که تا زمان حادثه کربلا هیچ مردی آن بانو را ندیده بود. در قوت ایمان یگانه و در فصاحت و بلاغت مانند پدر بود.

وی بیان کرد: تا وقتی پدر و برادران حضرت زینب(س) بودند، از آن بانو سخنرانی نقل نشده است، اما در شام خطبه خواند و هر کسی با ادبیات عرب آشنا باشد، متوجه می شود که آن بانو مانند پدر خود امیرالمومنین صحبت می کرد و کلام را در قالب کلام پدر خود می ریخت.

استاد درس خارج فقه حوزه علمیه قم بیان کرد: ما غیر از ۱۴ معصوم یقین به عصمت کسی نداریم، اما نمی توان منکر شد که کسانی جز این حضرات هم بودند که معصوم بوده اند؛ معصومه بودن حضرت زینب قابل انکار نیست؛ اما به شرطی که حضرت زینب(س) را کامل شناخته باشیم. اگر عصمت حضرت زینب(س) نبود، امام حسین(ع) در کربلا امانات امامت را به ایشان نمی سپرد.

آیت الله استادی تصریح کرد: خطبه حضرت زینب(س) در کوفه و شام را وقتی با خطبه مادرش حضرت زهرا(س) مقایسه کنیم، می بینیم که همان کاری که مادر در خطبه فدکیه انجام داد، دختر نیز در کوفه و شام انجام داد و دشمنان را رسوا کرد. حضرت زینب(س) چهار ساله بوده که خطبه عظیم مادر را حفظ کرده و با ایمان، تقوا، علم و فضیلت خود، زینب و باعث افتخار امیر مومنان علی(ع) و تمامی اهلبیت(ع) بوده است. واقعا هم خواهر امام حسین(ع) باید اینگونه باشد.

وی ادامه داد: مرحوم آیت الله صافی گلپایگانی در طول عمر ۱۰۰ ساله خود متوجه بودند که کجا صحبت از دین است و اظهارات انحرافی را به خوبی تشخیص می دادند.

استاد درس خارج فقه حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: زندگی حضرت آیت الله گلپایگانی را اگر یک کتاب در نظر بگیریم، متوجه می شویم که این کتاب عنوان های مختلف دارد و هر عنوان را می توان در جلسات مختلفی بیان کرد. یکی از این عناوین خاندان ایشان بود؛ ایام تحصیل مرحوم آیت الله صافی در گلپایگان در زمان رضاخان که نسبت به حوزه فشارهای زیادی وجود داشت از دیگر عناوین زندگی ایشان است.

آیت الله استادی یادآور شد: زمانی که ایشان وارد قم شدند، ۲۳ ساله بودند؛ در این زمان درس سطح ایشان تمام شد و به درس خارج راه پیدا کرد؛ اینکه ایشان در این همه اذیت و عدم اقبال مردم به روحانیت به اسلام خدمت کرده اند، برای ما طلاب درس است.

وی ابراز کرد: مرحوم آیت الله صافی قریب به ۴ سال در قم بودند و سپس راهی نجف شدند؛ آیت الله صافی ۱۶ سال در درس آیت الله بروجردی حضور داشتند و به نوعی معتمد ایشان به حساب می آمدند.

استاد درس خارج فقه حوزه علمیه قم تاکید کرد: آیت الله صافی در همان دوران جوانی دارای فضائل و فقه قوی بودند که در آن دوران توجه آیت الله بروجردی را به خود جلب می کنند؛ بعد از وفات آیت الله بروجردی، ایشان در محضر آیت الله گلپایگانی بودند؛ ۳۰ سال هم دوران مرجعیت ایشان بوده است. در همه این دوره ها شایسته است توجه و بحث شود؛ چرا که تمام این دوران برای علما و فضلا آموزنده است.

آیت الله استادی با بیان اینکه آیت الله صافی ۸۰ سال قلم به دست داشتند، اظهار داشت: مقاله، رساله و کتاب هایی که از ایشان در دست است، تماما هدفمند بود. در کنار احکام و استفتائات، نوشته های دیگر ایشان هم بسیار ارزشمند است. تشیع و شیعه بودن بستگی به این دارد که انسان معتقد به ۱۲ امام و حضرت حجت(عج) باشد؛ در آن دوران کسانی زندگی می کردند که منحرف بودند؛ آیت الله صافی در کتاب «منتخب الاثر» که منتسب به دوران جوانی ایشان است به مباحثی درباره ائمه شیعه پرداخته و این کتاب را در دوران جوانی خود نوشته اند و تاریخ کتاب نشان می دهد که حدودا ۳۰ سال داشتند.

وی اضافه کرد: در این کتاب از ۴۰۰ کتاب نیمی از شیعه و نیمی از اهل تسنن روایاتی درباره اهلبیت(ع) استخراج شده و تمام این روایات ثابت می کنند که بعد از رسول خدا(ص)، دوازده امام حق بودند. برای ۱۲ امام ۳۰۰ روایت و برای امام زمان(عج) هزار روایت در کتاب منتخب الاثر وجود دارد؛ ایشان در جوانی این کتاب را با زحمت فراوان نوشته اند و من تصور می کنم که ایشان دوست داشتند همه آن را بخوانند. برخی از علمای بزرگ بیان کرده اند که خوب است که در خانه تمام شیعیان و علما این کتاب وجود داشته باشد.

استاد درس خارج فقه حوزه علمیه قم ادامه داد: مرحوم حاج آقا بزرگ وقتی این کتاب را دید، اینگونه نوشت که « من تا به امروز کتابی به این جامعیت ندیدم». شهید مطهری هم در یکی از کتاب های خود، مفصل از کتاب «منتخب الاثر» تعریف کرده است. کدام با انصافی است که این ۱۳۰۰ روایت را ببیند و اهلبیت(ع) را انکار کند؟

آیت الله استادی یادآور شد: ۲۰ سال گذشته در یک نوشته ای تالیفات آیت الله صافی را جمع کرده اند که بعدها هم به تعداد این تالیفات اضافه شده است. اگر نگاهی به این تالیفات بیندازیم، می بینیم که عمدتا درباره امام شناسی بوده است. به غیر از منتخب الاثر آثاری همچون امامت و مهدویت در دو جلد، اصالت مهدویت، تجلی توحید در نظام امامت، نظام امامت و رهبری، پیرامون معرفت امام، به سوی دولت کریمه، تفسیر آیه تطهیر، انتظار عامل مقاومت و حرکت و دیگر آثار از ایشان به جای مانده و انصافا یکی از روشنفکرانی که باید همیشه نامش برده شود، ایشان بوده و فقیهی روشنفکر به حساب می آمد. وابستگی جهان به امام زمان، گفتمان مهدویت و ولایت تشریعی و تکوینی از آثار دیگر ایشان است.

وی با اشاره به حمایت آیت الله صافی گلپایگانی از نظام اسلامی تاکید کرد: از همان روزهای نخست که نظام اسلامی تاسیس شد، یکی از حامیان این نظام ایشان بودند و به امور ورود کردند و در جاهای حساس رفتند و بسیار مراقبت می کردند. ایشان عالم به زمان بودند و می دانستند در ایران و غیر از ایران چه می گذرد.

استاد درس خارج فقه حوزه علمیه قم با تاکید بر اینکه حمایت به معنای راهنمایی و تعریف و انتقاد به جا است، مطرح کرد:  ایشان همواره این حمایت ها را از نظام اسلامی داشتند؛ کسانی که در مقاله حرف های درست می زدند مورد تشویق و کسانی که اشتباه می کردند مورد تذکر ایشان قرار می گرفتند؛ حمایت از مردم از جانب یک عالم، حفظ کردن دین آن ها بوده و ایشان حقیقتا وزنه سنگینی برای دینداران بودند.

آیت الله استادی ادامه داد: ممکن است برخی از اهل علم بگویند ما به جامعه چه کاری داریم. ایشان اما همواره مسائل را دنبال می کردند و روزنامه می خواند؛ اگر کسی راجع به اهلبیت(ع) حرف خوبی می زد، ایشان از او حمایت می کردند.

وی یادآور شد: هر کسی با ایشان حشر و نشر داشت، بیان می کند که آیت الله صافی مصداق علمای حقیقی اسلام بود و اخلاق بسیار نیکویی داشت؛ ما باید از این بزرگان درس ها بگیریم. در مسائل اجتماعی نباید بی تفاوت باشیم و در جایی که باید راهنمایی کنیم، کوتاهی نورزیم.

استاد درس خارج فقه حوزه علمیه قم اضافه کرد: یکی از کارهای مهم آیت الله صافی گلپایگانی، دنبال کردن استقلال حوزه بود؛ برخی این استقلال حوزه را بد معنا می کنند؛ استقلال به این معنا نیست که کمکی به حوزه صورت نگیرد. مستقل بودن حوزه به این معنا است که به این حزب و آن حزب و دولت خاصی متمایل نباشد. در یکی از جلسات ایشان صریحا فرمودند که اگر ما به حزب خاصی بستگی نداشته باشیم، مردم حرف ما را می پذیرند؛ اما اگر وابسته به حزبی شدیم، حرف ما خریدار نخواهد داشت؛ بنابراین باید از کارهای مسئولین کشور در جای خود نقد و در جای خود حمایت کرد.

آیت الله استادی خاطرنشان کرد: کمک های مالی که به حوزه می شود، صرفا برای اداره آن است و آن ها که می گفتند مستقل باشید، منظورشان مسائل مالی نبود؛ بلکه معنی استقلال این است که ما به جناح خاصی دلبستگی نداشته باشیم. حقیقتا این سبک منطقی و درست است و ما علما باید ناظر باشیم و خوب را خوب و بد را بد بگوییم و در جای خود تعریف و یا نقد کنیم؛ این حمایت از اسلام، نظام و رهبری است.

وی اظهار داشت: مردم از ما چنین روحانیتی می خواهند. مردم با لباس و شکل و شمایل زیربار هر حرفی نمی روند؛ اگر مردم بدانند که یک روحانی در مسیر حق قدم برمی دارد و ملا است، از او حمایت هم می کنند؛ اگر آیت الله صافی ملا نبودند، نمی توانستند چنین جایگاهی پیدا کنند.

استاد درس خارج فقه حوزه علمیه قم تصریح کرد: ما باید طوری رفتار کنیم که مردم به ما گرایش داشته باشند؛ امروز که روحانیون به آموزش و پرورش می روند، باید در چارچوب اسلام عمل کنند تا معلمان و دانش آموزان به آن ها گرایش پیدا کنند.ن

آیت الله استادی در پایان سخنان خود بیان کرد: برخی از اهل علم بودند که خیال می کردند که فضیلت در بی تفاوتی نسبت به مسائل روز است؛ اما آیت الله صافی نشان دادند که یک عالم باید توجه به این مسائل داشته باشد؛ حتی در سیاست اگر با دین تداخلی باشد، باید عالم ورود کند.

گفتنی است، شنبه شب مراسمی با عنوان یادبود عروج ملکوتی حضرت آیت الله صافی گلپایگانی از طرف کربلایی های مقیم قم در حسینیه کربلایی ها واقع در ابتدای خیابان ۱۹ دی کوچه شماره دو برگزار خواهد شد.

منبع شفقنا

 

 


بازگشت